14-03-2024 Історія 789

Монети, що розповідають про античний світ: історія орлівського скарбу кізикінів

Монети, що розповідають про античний світ: історія орлівського скарбу кізикінів

У 1967 році у мальовничому селі Орлівка на півдні Одеської області місцевими мешканцями була виявлена випадкова знахідка  – скарб кізикінів, давніх монет античного світу. Ця знахідка стала сенсацією для археологів та істориків, адже розкрила нові факти про торгівлю, мистецтво та культуру античного світу, а також дала перспективи для вивчення історії регіону та його значення у торгівлі та культурному обміні в минулому. 

Відкриття для світу: як було знайдено орлівський скарб

Наприкінці 1967 року один із жителів села вирішив побудувати на подвір'ї сарай. Покликав теслярів, розпочали роботу. Коли вирівнювали землю в тому місці, де мав бути сарай, вивернули лопатою дивну посудину: зроблена з бронзи, має гарні обриси, значною мірою пошкоджена, але не продірявлена. Посудина була запечатана. Коли її розкупорили, то посипалися дрібні круглі предмети: на одному - якийсь птах, на другому - людська постать, на третьому - голова у дивовижному уборі.

Теслярів не зацікавили дрібні кружальця. Їх розхапали дітлахи, щоб гратися, не підозрюючи, що в їхніх руках – скарб, цінність якого важко переоцінити. А посудину кинули у домашній мотлох.

За кілька тижнів до міліції прийшов селянин, приніс кілька таких іграшок і висловив думку, що це старовинні монети. Там уважно поставилися до слів відвідувача, показали принесене обізнаним людям. Виявилося, що у посудині зберігалися найстародавніші монети - кізикіни. Так невдовзі увесь світ дізнався про неймовірне відкриття – орлівський скарб кізикінів.

Кізикіни: свідки процвітаючої торгівлі античного світу

Електровий кізикін із зображення сфінкса та тунця, лицьова сторона

Зворотня сторона кізикіна з вдавленим квадратом

"Кізикіни" – це не просто монети. Це мініатюрні шедеври античного світу, що протягом 6-4 століть до н. е. карбувалися у давньогрецькому місті Кізик, яке був розташоване на південному узбережжі Пропонтиди (Мармурове море). Ці монети, виготовлені з електру – природного сплаву золота та срібла, вагою близько 16 г (статер), – були не лише засобом платежу, а й символом процвітаючої торгівлі.

Їх знаходили в країнах басейну Чорного моря, адже Кізик був важливим торговим центром.

Крім статера, карбували також його 1/6, 1/12, 1/24 та 1/48 частини, що свідчило про широке використання їх у торгівлі різними суспільними верствами.

Кізикіни були найбільш стійкою грошовою системою та відігравали в античному світі своєрідну роль міжнародного еквівалента торгівлі. Крім сталого цінового вираження, кізикіни вирізнялися високохудожнім рівнем лицьових зображень, що копіювали різні античні художні твори - від пізньоархаїчного періоду до розвинутої класики.

Скарбниця історії

Кізикіни зі скарбу, знайденого біля с. Орлівка. Зображення на листівках

Орлівський скарб складається з 43 типів монет кізикінів з різноманітними зображеннями, які зберігалися в бронзовій ойнохої – давньогрецькій посудині для вина. 

Кожна з монет – це товстий, неправильної форми кружок із певним рельєфним зображенням на одному боці (аверс) та вдавленим квадратом на другому (реверс). Монети становлять номінал статера.

Середня вага монети — 16 г, розмір — 16-20 мм, загальна вага скарбу — близько 1,15 кг.

Сьогодні орлівський скарб кізикінів зберігається в Одеському археологічному музеї НАН України. Кількість переданих до Одеського археологічного музею монет становить 71 екземпляр. Це один із найбільших скарбів кізикінів після знахідки скарбу на початку 20 століття на Принцевих островах у Мармуровому морі, який зараз зберігається у Британському музеї.

Орлівські кізикіни та їхнє значення для сучасності

Відкриття орлівського скарбу стало справжньою сенсацією. Кожна монета з цього скарбу – це не просто свідчення минулого, а й справжній витвір мистецтва. Їхні рельєфні зображення та чітко прокарбовані символи несуть у собі цінну інформацію про античну епоху.

Вивчення орлівського скарбу дозволяє нам глибше зрозуміти економічні, політичні та культурні процеси, що відбувалися в античному світі. Це джерело знань дає можливість досліджувати торгові шляхи, систему карбування монет, особливості мистецтва та релігійні вірування того часу.

Скарб кізикінів – це безцінний артефакт, який ось вже понад 50 років дає нам можливість зазирнути у глибини історії.


Читати також