30-04-2024 Мистецтво 666

Три тисячі років бажань: романтичне фентезі про силу бажань та їх ціну

Три тисячі років бажань

Три тисячі років бажань / Three Thousand Years of Longing (фільм 2022 року)

Рейтинг IMDb: 6,7

18+; 1год. 48хв.

Сучасна інтерпретація історії «Аладдіна», в якій повелителем Джинна стає кар'єристка у виконанні Тільди Свінтон, яка відмовилася від усіх пристрастей і бажань. Переконати її в тому, що відчувати в собі бажання – значить, жити, намагається  чарівник Ідріс Ельба. Талановитий акторський дует протягом картини веде душевні бесіди, які переносять глядача до подій, які передували трьом тисячам років ув'язнення Джинна. Калейдоскоп зі східних притч, романтичних історій, філософських міркувань про те, що виконання найзаповітніших бажань зовсім не гарантує людині щастя.

Фахівець із вивчення міфів та історій Алитеа (Тільда Суінтон) прилітає на конференцію в загадковий та колоритний Стамбул. В одній із сувенірних крамниць жінка купує стародавню посудину, в якій виявляється заточений справжній Джинн. Про це Алитеа дізнається в номері готелю, намагаючись відтерти посуд від вікового пилу. Коли Джин пропонує виконати традиційні три бажання, вона несподівано відмовляється. Самотньою, поглиненою науковою кар'єрою Алитеї начебто нема чого бажати. Після невдалого шлюбу вона не особливо вірить у кохання, її влаштовує комфортне одноманітне життя, яке не передбачає сюрпризів. Щоб показати важливість і силу бажань Джин розповідає жінці про долю своїх попередніх «господарів» і чим для них, та й для нього самого обернулася спроба мати бажане.

Кадри спогадів Джинна виглядають яскравим розсипом самоцвітів, контрастуючи зі спокійною меланхолійною атмосферою номера готелю, в якому відбувається багатогодинна бесіда «чарівника з лампи» (в цій історії із загадкової судини) та Алитеї. Сценаристи ніби протиставляють раціональний, зайве передбачуваний і часто зовсім безликий світ Заходу яскравому колориту та пристрасності Сходу. Алитеа вивчає стародавні міфи, але сама не допускає присутності дещиці дива в реальному житті. Розмірковуючи про природу бажань, творці також порушують важливе питання – наскільки кожне наше бажання, навіть найзаповітніше – егоїстичне і спрямоване на себе, але не на благо інших.

Оператор Джон Сіл («Гаррі Поттер і філософський камінь», «Людина дощу», «Спілка мертвих поетів») перетворив «Три тисячі років бажань» на красиву, соковиту, яскраву, сповнену східного колориту історію. Фільм вийшов своєрідною віддушиною, можливістю забутися хоч ненадовго у потоці новин та подій. Він також закликає до особистих роздумів про те, що в житті відіграє ключову роль і чим за жодних обставин не варто нехтувати.


Читати також