ХАРКІВСЬКА ДИТЯЧА ФІЛАРМОНІЯ ВІДКРИЛА ДРУГИЙ КОНЦЕРТНИЙ СЕЗОН

ХАРКІВСЬКА ДИТЯЧА ФІЛАРМОНІЯ  ВІДКРИЛА ДРУГИЙ КОНЦЕРТНИЙ СЕЗОН

Майже 80 юних музикантів-учасників концерту «Дивовижний Бетховен» вийшли на сцену великої зали Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського, де у ці дні проходять заходи ХХI Міжнародного музичного  фестивалю  "Харківські асамблеї ".

  Цьогорічна тематика широко відомого фестивалю Високої музики,  пов’язана з творчістю великого німецького композитора та піаніста Людвіга ван Бетхо́вена. Його життю та творчості, що є взірцем людської гідності та рішучості у боротьбі за гуманістичні ідеали, був присвячений і перший концерт сезону 2014-2015 рр. Дитячої філармонії.

Незримий зв'язок проекту, учасниками якого є учні шкіл естетичного виховання, та авторитетного міжнародного музичного фестивалю, що збирає титулованих музикантів, надав йому особливого звучання.   Народна артистка України, професор, кандидат мистецтвознавства, ректор ХНУМ, художній керівник фестивалю Тетяна Вєркіна, проводячи прес-конференцію, наголосила на важливості залучення до заходів «Харківських асамблей» обдарованих дітей.

Концерт розпочався знаменитою «Одою до радості» з 9-ої симфонії Людвіга ван Бетховена (як відомо, цей твір є гімном Євросоюзу). До речі, вже через кілька днів на закритті Міжнародного фестивалю "Харківські асамблеї"  9-а симфонія звучатиме повністю у виконанні професійних харківських хорів і оркестрів.

Програму концерту, що започаткував новий сезон Харківської дитячої філармонії, виконували учні ДМШ №1 імені Л. Бетховена та три представники інших шкіл (ДМШ №№ 9, 10, 12) – лауреати та дипломанти Всеукраїнського конкурсу молодих виконавців імені Л. Бетховена, який проводиться колективом цієї школи естетичного виховання з 2003 року і є досить статусним.

Слід зазначити, що історія ДМШ №1 імені Бетховена нараховує 90 років. За цей час з її стін вийшло майже 3,5 тис. любителів музики, немало з яких обрали професійний шлях музиканта. Це одна з найкращих шкіл естетичного виховання на Слобожанщині (свідчення тому – найвища оцінка, отримана при проведенні державної атестації у 2014 році).

"Участь у такому концерті - це велика честь для усіх нас, - зазначила Любов Христофорова, директор ДМШ №1. – Певною мірою це результат плідної творчої співпраці школи та авторитетного мистецького вищого навчального закладу – ХНУМ ім. І.П. Котляревського, з представниками якого ми реалізуємо цікаві проекти».

Концерт справив приємне враження на численних глядачів (зала була переповнена прихильниками юних талантів), і виправдував надії його організаторів.

Директор Благодійного фонду «Харківські асамблеї»  Ірина Сухленко та співавтор проекту Юлія Ніколаєвська, кандидати мистецтвознавства, доценти ХНУМ ім. І.П. Котляревського дали високу оцінку юним виконавцям. Серед них були учні по класу фортепіано, флейти, скрипки, віолончелі у віці від 8 до 15 років. За оцінкою авторитетних фахівців, окрасою концерту став виступ дитячого симфонічного оркестру ДМШ №1 ім. Бетховена та шкільного хору старших класів. «Доречно зауважити, що наявність симфонічного оркестру в музичній школі - досить рідкісне явище,  тим більше такого рівня, - зауважили вони, - а спільне музиціювання учнів, випускників та викладачів школи дають чудові результати».

  Концерт у рамках проекту Дитяча філармонія відіграв неабияку роль у шліфуванні майстерності оркестрантів. Диригент оркестру та його керівник Олександр Глотов розповів, що за короткий проміжок часу, що минув з початку нового навчального року, колективу вдалося опрацювати значний об’єм музичного матеріалу. До програми увійшли твори Яна Сібеліуса «Сумний вальс», Йогана Штрауса «Віденський вальс» та Людвіга ван Бетховена «Хвала природі».

«Діти показали дуже відповідальне ставлення, готуючись до концерту, - зазначив він. - 35 учасників оркестру стали однією командою, яка поставила за мету гідно виступити на цьому концерті. Приємно, що нам це вдалося».

Концерт став важливою подією для усіх його учасників. Софа Громова та Софія Спасібо, учасниці шкільного ансамблю скрипалів, мали нагоду вперше піднятись на сцену вузу, де вони мають наміри продовжувати своє навчання (восьмирічні дівчатка мріють про кар’єру музиканта-скрипаля). «Наш виступ відкривав концерт, - зауважили схвильовані і горді цим фактом діти. – Дуже сподіваємося, що ця музика знайде відгук у серцях слухачів».

Учасниця з ДМШ №9 шестикласниця класу скрипки Катерина Клюшнікова виконала першу частину сонатіни «До мажор». У репертуарі дівчини немало творів Бетховена. Як зауважили її педагог Наталія Кравецька та концертмейстер Наталія Досужа останнім часов у їх шкільному колективі з’явилась велика зацікавленість творами знаного композитора. Налагоджена співпраця педагогів та учнів шкільних класів сприпки та флейти по створенню ансамблів дає змогу відкривати нові грані його творчості.

Глядацька аудиторія, яку у більшості своїй складали учні міських шкіл естетичного виховання, тепло приймала юних артистів.  Настя Василенко та Марія Птєнцова, вихованці Харківської спеціалізованої школи №133 "Ліцей мистецтв", які прийшли на концерт своїх ровесників, поділилися враженнями: "Ми навчаємося на хоровому відділі, тож нам було особливо цікаво послухати виступ хору. Враження дуже позитивні. Сподобався репертуар виконавців-інструменталістів, частина творів була нам відома раніше, багато чого для себе відкрили вперше. З’явилось велике бажання і самим вийти на цю сцену…».

Їх наставник Ніна Лагутіна, методист ОНМЦ ПК підкреслила, що проект Дитяча філармонія, до якого залучені учні у якості виконавців та глядачів, є дуже вдалим, цікавим і креативним, а відтак відіграє суттєву роль у естетичному вихованні дітей, формуванні їх світогляду.

Дійсно, зважаючи на просвітницьку складову проекту, на концерті «Дивовижний Бетховен» крім прекрасної музики до уваги глядачів були запропоновані відеоматеріали про геніального композитора (мультиплікаційний фільм із серії «Казки старого піаніно» та фрагмент з  фільму «До далекої коханої»). Багато цікавої інформації про його життя та творчість містив змістовний сценарій, написаний Юлією Ніколаєвською. Її емоційно  донесли до аудиторії ведучі концерту – учень Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату Юрій Сухленко та учениця Маріїнської гімназії Маша Кочолодзян.

Тож другий сезон розпочато. «Він буде не менш насиченим і цікавим, ніж перший, - розповіла Ірина Сухленко про тематику декількох майбутніх концертів. - Так у грудні на наших відвідувачів очікує чудова музична казка. Спеціальними гостями передноворічного дійства будуть студенти театрального факультету ХНУМ ім. І.П. Котляревського. У лютому на сцену вийдуть виключно юні джентльмени (програма називатиметься «Про що грають чоловіки»). У квітні 2015 року наші маленькі друзі матимуть нагоду познайомитися з музикою харківських композиторів, а також оглянути фотовиставку, яку представить засновник музею музичного мистецтва Харківщини Юрій Щербінін».

  Слідкуйте за афішею Дитячої філармонії! Приходьте на концерти юних митців! – запрошують юні таланти, їх наставники та організатори проекту.
 

Довідково:

Дитяча філармонія — спільний проект благодійного фонду «Харківські асамблеї» та Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, який був започаткований у 2013 році.

Реалізація творчого потенціалу обдарованих дітей шляхом залучення їх до концертної діяльності та просвітницька діяльність – таким є його основні завдання. Цикл концертів за участю кращих учнів шкіл естетичного виховання м. Харкова та Харківської області, плануються на річний термін і дають змогу представити талановитих вихованців широкому глядацьку загалу, сприяючи надбанню учнями шкіл естетичного виховання виконавського досвіду.


Читати також