13-03-2017 Мистецтво 1102

Фільми, які передбачили майбутнє

Фільми, які передбачили майбутнє

РУС

Важко уявити, де черпають ідеї режисери і сценаристи фільмів про майбутнє. Можливо, пильно вдивляючись у сьогоднішній день, вони знаходять підказки у навколишньому світі. І, проаналізувавши їх, стають своєрідними провісниками майбутнього.

Пропонуємо вам познайомитися з різними предметами і явищами, які з кінореальності увійшли в наше повсякденне життя.

Космічна одіссея 2001 року (1968)

Космическая одиссея 2001 года

Що передбачив фільм: планшетні комп'ютери, космічний туризм, Siri, міжнародну космічну станцію.

Озираючись назад, сьогодні, науково-фантастичний фільм Стенлі Кубрика виглядає як кінематографічний еквівалент Нострадамуса. Разом з планшетним комп'ютером, особистим помічником Siri і міжнародною космічною станцією, Кубрик також передбачив концепцію космічного туризму за багато років до того, як Річард Бренсон з Virgin Galactic втілив цю ідею в реальність.

Ох, вже ця наука (1985)

Ох уж эта наука

Що передбачив фільм: 3D принтер.

Звичайно сучасні 3D принтери не в змозі створити Келлі ЛеБрок із ляльки Барбі, але концепція досить схожа, ну або щось на зразок того.

Термінатор (1984)

Терминатор

Що передбачив фільм: військові дрони.

У першому фільмі про Термінатора літаки-мисливці показані лише побіжно. Тоді ідея роботів-літаків, які несли вогняну смерть, виглядала як наукова фантастика. Сьогодні ж дрони всюди. Вони відіграють важливу роль у конфліктах по всьому світу. Чи знаєте ви, що британські військові винайшли супутникову систему під назвою Скайнет? Ніхто, звичайно, не говорить, що вона повстане проти людей і приведе до Судного дня. Але чи варто випробовувати долю?

Той, що біжить по лезу (1982)

Бегущий по лезвию

Що передбачив фільм: цифрові рекламні щити. У далекому 1982 році такі щити зійшли зі сторінок наукової фантастики. Але зараз, в залежності від того, де ви живете, цифрова реклама стала поширеною частиною сучасного життя.

Військові ігри (1983)Военные игры

Що передбачив фільм: Хакінг / кібервійни.

У 1983 році юний Меттью Бродерік показав нам, як може виглядати кібервійна. Фільм проливає світло на те, що зараз стало реальністю, хоча в той час Інтернет ще зовсім не був таким, як сьогодні.

Назад в майбутнє 2 (1989)

Назад в будущее

Що передбачив фільм: Skype

Звичайно, ми не катаємося на літаючих скейтбордах і не дивимося голографічний фільм Щелепи 19, але подорож Марті МакФлая не була зовсім вже далекою від істини. Так в одному з кадрів ми можемо помітити відео дзвінок. Сміливий погляд у майбутнє при тому, що в той час використання мобільних телефонів тільки починалося.

Особлива думка (2002)

Особое мнение

Що передбачив фільм: персоналізована реклама, безконтактний інтерфейс

Стівен Спілберг, при адаптації новели Філіпа К Діка, найняв команду футурологів, тому не дивно, що показаний 2054 рік знаходить своє втілення в реальності. Так інтерфейс, що реагує на жести, яким користується Том Круз, не такий далекий від безконтактних інтерфейсів розроблюваних сьогодні, наприклад X-Box Kinect. А персоналізована реклама стала звичним явищем для людей, які користуються інтернетом.

Згадати все (1990)

Вспомнить все

Що передбачив фільм: самокеровані машини.

Якщо про жінку з потрійним грудьми працівники Google можуть поки тільки мріяти, то самокеровані машини для них вже далеко не політ фантазії.

Аероплан II: Продовження (1983)

Аэроплан II: Продолжение

Що передбачив фільм: сканер тіла для аеропортів.

Важко повірити, що фільм-пародія виявився дуже пророчим, щодо питань безпеки аеропортів.

Заборонена планета (1956)

Запретная планета

Що передбачив фільм: мобільні телефони

Наукова фантастика 50-х років передбачила світ, у якому люди будуть використовувати невеликі кишенькові комунікатори, які підозріло схожі на мобільні телефони.

Вічне сяйво чистого розуму (2004)

Вечное сияние чистого разума

Що передбачив фільм: стирання пам'яті

Для цього не потрібні фантастичні машини, оскільки голландські вчені довели, що досить поширені серцеві ліки можуть мати схожий ефект, коли доходить до травматичних спогадів.

Кабельник (1996)

Кабельщик

Що передбачив фільм: покупки не виходячи з дому, онлайн ігри.

В одній із сцен герой Джима Керрі кричить: "Скоро усі американці інтегрують свої телевізори, телефони та комп'ютери. Ви зможете відвідувати Лувр по одному каналу і дивитися жіночий реслінг по іншому. Чи зможете робити покупки прямо з дому або грати в Мортал Комбат зі своїм другом, який знаходиться у В'єтнамі. У майбутньому можливості безмежні!" І знаєте що? Це виявилося дуже пророчим передбаченням про майбутнє розваг в стінах будинку.

Вам лист (1998)

Вам письмо

Що передбачив фільм: інтернет-знайомства.

Страшно навіть уявити цей фільм на сучасний лад, для досвідчених інтернет користувачів. Тоді ж в 90-і роки, герой Тома Хенкса лише намагається зустріти жінку своєї мрії за допомогою штуковини, яка тільки що з'явилася - електронної пошти.

Людина (1972)

Человек

Що передбачив фільм : президента Обаму.

Цей фільм передбачив політичну подію, яка сталася через 36 років - обрання у США першого темношкірого президента.

Ворог держави (1998)

Враг государства

Що передбачив фільм: державне стеження.

Після одкровень Сноудена про шпигунство західних урядів за своїми громадянами, цей трилер пізніх 90-х, все менше нагадує параноїдальну маячню.


© md-eksperiment.org


Читати також