Корисні поради для тих, хто вирішив створити власний сайт

створення свого сайту

Отже, Ви все-таки зважилися на створення свого сайту. Де замовити розробку сайту, яким буде контент, який хостінг краще, з чого почати? Ось кілька порад, що не претендують на повноту, а лише окреслюють основні контури проблеми.

1. Зміст або наповнення сайту, ми його ще називаємо контентом

Я не випадково на першу позицію винесла саме цей пункт. Ті, хто прийшов в інтернет років 5 назад, могли собі дозволити обмежитися короткою інформацією про фірму, картою проїзду і портретом президента (директора).

Сьогодні конкурентоспроможний ресурс неодмінно містить великі обсяги інформації - причому, інформації тематичної і затребуваною. Проаналізуйте, які питання найчастіше задають в телефонних розмовах, чим найчастіше цікавляться Ваші клієнти, прийшовши в офіс, яку продукцію вони хочуть неодмінно подивитися? Підготуйте всю цю інформацію для Вашого сайту. Будьте готові до того, що її необхідно буде оновлювати і поповнювати.

2. Визначення бюджету

Від цього пункту залежить якість всіх наступних.

Звичайно, можна заощадити і всі обсяги розподілити серед своїх співробітників.

І вони, ймовірно, все зроблять.

Але чи принесе такий сайт що-небудь крім головного болю - питання спірне.

Мені можуть заперечити, що сьогодні ще існують сайти, побудовані саме на такому принципі, і вони навіть приносять фірмі прибуток.

Так, такі є, але вони прийшли в інтернет дуже давно, встигли здобути популярність, і тільки це дозволяє їм ще триматися на плаву.

Але представники фірм, що мають такі сайти (у всякому разі всі, з ким я спілкувалася), усвідомлюють необхідність змін у зв'язку зі зростаючою конкуренцією. Зрозуміло, що у молодих сайтів, зроблених «на коліні», просто немає шансів.

3. Адреса - доменне ім'я

У кожного сайту є своя адреса в мережі.

За допомогою сервісу WHOIS Ви можете підібрати вільне ім'я для свого сайту.

4. Дизайн сайту (оформлення + проектування)

Зверніться до професіоналів. І довіртеся їм.

Для веб-дизайну більш підходить англійське значення слова design - спроектувати, накреслити, задумати. Часта помилка новачків - прагнення до прикрашення.

Якщо Ви ще не провели достатньо часу в Мережі, якщо Ви тільки увірвалися в цю середу інтерактивності і мультимедіа, у Вас цілком може викликати захват все яскраве, помітне, миготливе, що мелькає, щось спливаюче.

Якщо Ви будете наполягати на подібному дизайні, - Ви його отримаєте. Але через півроку перебування в мережі Ви зрозумієте, що подібний «букет» ніяк не сполучається з іміджем серйозної фірми, і Вам доведеться платити другий раз, щоб отримати сайт стильний, строгий, врівноважений.

Ви можете доручити «намалювати» сайт своєму дизайнеру. Можливо, у Вас в фірмі є фахівець, що професійно працює з друкованою рекламою. І цілком ймовірно, що він намалює гарний ескіз. Ось тільки підхід буде «рекламно-буклетний», без урахування специфіки. Для створення гарного дизайну фахівець повинен не просто володіти графікою, а представляти, «як» і «що» там працює на рівні коду. І, що дуже важливо, він повинен розуміти, що дизайн сайту в першу чергу - дизайн інформаційний, спрямований на логічну структуру сайту і інтуїтивну навігацію. Ось тут ми поступово підійшли до модного нині слова – юзабіліті (Usability).

Якоб Нільсен (Jacob Nielsen), один з найавторитетніших експертів у цій області, стверджує:

«Зручність і простота використання керують Мережею. Простіше кажучи, якщо покупець не може знайти той чи інший продукт, він просто його не купить»

Програміст Вашої фірми без праці освоїть інтернет-технології, вони не складні. Але тільки фахівець зможе спроектувати сайт з урахуванням всієї специфіки інтернету - так, щоб відвідувач Вашого сайту не пішов через пару хвилин ні з чим і щоб пошукові машини правильно «бачили» Ваш сайт. Згадавши про пошукові машини, ми вже забігли в наступний розділ.

5. Просування сайту

Мало просто створити сайт і розмістити його в Мережі. На сайт треба «привести» відвідувачів - самі вони туди не потраплять.

Все ще зустрічаються керівники, які вважають, що варто їм лише розмістити свій сайт, як відвідувачі вишикуються в чергу, щоб заповнити форму замовлення, а будь-який потенційний покупець, набравши в рядку пошуку назву товару, неодмінно потрапить саме на цей сайт.

Дозвольте запитати, а чому сторінки Вашого сайту з описом Ваших вікон краще, ніж 2 мільйони 352 тисячі сторінок тієї ж тематики, вже існуючих в Мережі?

Припустимо, що вони все-таки трохи краще деякої частини цих сторінок, що і дозволить вам опинитися на ... припустимо, 53 сторінці пошуку. Приємно усвідомлювати, що Ваш сайт краще половини існуючих, але тим не менш, з 53 сторінки відвідувачі до Вас не прийдуть.

Тому раджe звернутися до професійних seo-компаній, які допоможуть вам у вирішенні ваших проблем з індексацією.


Читати також