​Тиждень Короля дітей - Януша Корчака - у Києві

​Тиждень Короля дітей. Януш Корчак. Афіша Київ 2018

З 22 по 29 вересня у Києві відбудуться заходи, присвячені вшануванню пам’яті Януша Корчака – всесвітньо відомого польського педагога, лікаря та письменника, який загинув у газовій камері разом зі своїми вихованцями, відмовившись врятувати своє життя.

Світлана Петровська, президент Українського товариства Януша Корчака, Заслужений вчитель України: «Запрошуємо усіх, кого цікавить постать Януша Корчака та його спадщина взяти участь у подіях, які ми підготували у рамках «Тижня Януша Корчака» у Києві.

В програмі спектаклі, конкурси, екскурсії, виставки. А найцінніше – живе спілкування та неповторна атмосфера творчості та любові до дітей».

ПРОГРАМА ТИЖНЯ ЯНУША КОРЧАКА

24 вересня / понеділок

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ТИЖНЯ

10:00

Слово про Корчака та покладання квітів до меморіальної дошки Янушу Корчаку учнями київських шкіл / вул. Володимирська, 47

13:15

Відкриття виставки малюнків у Кловській галереї / вул. Шовковична, 25

18:00

Екскурсії музеєм Януша Корчака / Кловський ліцей, вул. Шовковична 25, прибудова, 3 поверх)

19:00

«Спектакль на завтра», моноспектакль Володимира Лівшиця (Донецьк-

Нетанія/Ізраїль), Актова зала Кловського ліцею №77

25 вересня / вівторок

18:00

«Зустріч у музеї». Презентація учнівського проекту перекладу з англійської мови книги спогадів про Януша Корчака його вихованців «Скульптор дитячих душ» Марсії Талмейдж Шнайдер / Кловський ліцей, прибудова, 3 поверх, Музей Корчака, Конференц-зал

18:00

Екскурсії музеєм Януша Корчака / Кловський ліцей, вул. Шовковична 25, прибудова, 3 поверх)

19:00

Спектакль «Молитви тих, хто не молиться» за мотивами книги Януша Корчака «Насамоті з Богом» / Актова зала Кловського ліцею №77

26 вересня / середа

15:00-17:30

Екскурсія «Корчак у Києві» (англійською мовою) за спеціальним маршрутом для студентів Лінгвістичного та Таврійського університетів

17:00

Нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка «Світ творів Януша Корчака очима дітей» / Кловський ліцей, прибудова, 3 поверх, Музей Корчака, Конференц-зал

18:00

Екскурсії музеєм Януша Корчака для учнів та вчителів Міжнародної школи ім. Януша Корчака (Коростишів)

19:00

Спектакль «Крила» учнів Кловського ліцею / Актова зала Кловського ліцею №77

27 вересня / четвер

протягом дня

ПОСТАТЬ КОРЧАКА У КІНЕМАТОГРАФІ

«Расскажи нам сказку, доктор» (для учнів молодшої школи)

«Корчак» реж. Семен Винокур / «Що залишив нам Корчак» (для учнів середньої школи)

«Корчак» реж. Анджей Вайда / «Ніколи більше» (для учнів старшої школи,

вчителів та батьків)

ЗАХОДИ НА ВУЛ. ЯНУША КОРЧАКА

13:00

Перегляд фільму «Корчак» реж. Анджей Вайда (для учнів 10-11 класів у приміщенні школи №163)

15:00

Зустріч з актором Сергієм Слободянюком «Містер шляпа». Ігри для дітей молодшого та середнього шкільного віку на свіжому повітрі / у дворі школи №163

28 вересня / п’ятниця

ДЕНЬ ЗА СПЕЦІАЛЬНОЮ ПРОГРАМОЮ

«Будуймо храм серця у новій українській школі» (творчі майстерні до 140-річчя від дня народження Януша Корчака та 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського)

ПОЧАТКОВА ШКОЛА

«Абетка життя» (інтерактивне прочитання казок Сухомлинського та Корчака)

СЕРЕДНЯ ШКОЛА

Дискусія «Моральні заповіді дитинства та юності Сухомлинського та думки Корчака про життя»

СТАРША ШКОЛА

Дискусійні клуби «Скрижалі мудрості» (максими Сухомлинського та Корчака на основі книжок Сухомлинського «Серце віддаю дітям» та Корчака «Як любити дитину». Поради для батьків)

13:30

ЗАХОДИ НА ВУЛ. ЯНУША КОРЧАКА

Зустріч зі студентами коледжу дизайну / вул. Корчака, 8 Лекція, виставка книжок «Януш Корчак – король дітей»

29 вересня / субота

10:00

Майстер-клас доктора соціологічних наук, директора Міжнародної школи ім. Януша Корчака (м. Коростишів) Ірини Чудовської «Педагогіка Корчака в сучасній школі»

11:00

Зустріч з актором Сергієм Слободянюком «Містер шляпа». Ігри для дітей молодшого та середнього шкільного віку на свіжому повітрі / вул. Януша Корчака (сквер біля дитячого майданчика)

     

Батько сиріт, Король дітей, Святий усіх церков — так називають у світі Януша Корчака. Януш Корчак упродовж багатьох років очолював у Варшаві єврейський Дім сиріт і польський інтернат Наш Дім. Він створив глибоко продуману систему виховання, що синтезувала гуманістичну традицію європейської та польської педагогіки, багатий особистий досвід і пам’ять про власне дитинства. «Немає дітей — є люди», «Дитина має право на повагу» — ключові думки Корчака. Його метод — це метод постійного діалогу: «я — ти». В цих взаємовідносинах і формується незалежна активна особистість. Захист дитини, довіра до дитини, любов до дитини — постійний клопіт Корчака, педагога-практика, автора педагогічних трактатів і художніх творів.

Головна педагогічна праця Януша Корчака «Як любити дітей» написана в Києві, почасти на матеріалі київських притулків. Вона підсумовує багатолітню педагогічну діяльність Корчака й пропонує програму на майбутнє.

Корчакову казку «Король Матіуш Перший» читають дорослі й діти в усіх країнах світу. Питання свободи й обов’язку, вибору й відповідальності, виховання й самопізнання є основою етики Корчака. Його педагогіка універсальна й невичерпна.

Януш Корчак загинув зі своїми дітьми, вихованцями єврейського Дому сиріт, у газовій камері фашистського табору Треблінка 5 серпня 1942 року. Він знехтував можливістю врятувати власне життя, до кінця виконав свій людський і педагогічний обов’язок, до кінця залишився з дітьми, боронячи дитячі душі від страху смерті. Інакше й не міг. Останній вибір Корчака — логічне завершення його подвижницького життя. «Найлегше — померти за ідею... набагато важче жити в ім’я ідеї, день у день, рік у рік».

Організатори: Українське товариство Януша Корчака, Польський Інститут в Україні та Кловський ліцей №77.

24 - 29 вересня

Місця проведення:

Кловський ліцей №77 (вул. Шовковична 25)

школа №163 (вул. Януша Корчака)


Читати також