Проектний менеджмент та сучасний бізнес-простір

Проектний менеджмент

Навіщо переходити на проектний менеджмент?

Який керівник проекту не замислювався про те, що винаходити велосипед - не найцікавіше і продуктивне заняття? Напевно, таких немає. І питанням про те, чи варто впроваджувати в компанії проектний менеджмент (РМ), теж задаються багато.

По суті, цей інструмент вже давно прижився в багатьох успішних бізнесах, і треба роздумувати доцільно не про те, чи впроваджувати його, а про те, як це зробити, виходячи з місії і цінностей конкретної компанії.

Що таке проектний менеджмент?

Управління проектами, проектний менеджмент, project management, РМ - назви процесу досягнення тієї або конкретної мети в заданих рамках (тимчасових, бюджетних та ін.). При цьому в поняття РМ входить також набір інструментів, методик, навичок і технік, який застосовується для досягнення мети і може варіюватися в залежності від зміни умов, в яких ведеться робота (появи як ризиків, так і можливостей).

Трохи історії розвитку стандартів управління проектами

Офіційно прийнято вважати, що проектний менеджмент в звичному нам розумінні з'явився в 1950-ті роки ХХ століття. Але є і дослідники, які вважають, що вже при будівництві пірамід Гізи використовували підхід, що нагадує РМ (за зведення кожної грані відповідала окрема людина).

Доклали руку до створення сучасної системи управління проектами фахівці, які займалися, зокрема:

  • розробкою балістичних ракет UGM-27 «Polaris» (так з'явився метод Program (Project) Evaluation and Review Technique (PERT), що використовується і сьогодні для оцінки роботи над проектами, де ступінь невизначеності дуже висока)
  • розробкою високотехнологічних матеріалів для корпорації DuPont (для полегшення роботи був створений метод критичного шляху (Сritical path method, CPM, до цього дня застосовується в будівельній сфері)
  • будівництвом тунелю під Ла-Маншем, який вважається одним з 7 чудес світу сучасності, яке велося в умовах синхронізації різних мір довжини, стандартів та ін. (в силу того, що основні роботи вели Великобританія і Франція, а зацікавлені в результаті були безліч компаній)
  • тим, що перетворилося на трагедію запуском шаттла "Челленджер", який змусив під новим кутом поглянути на управління ризиками
  • превентивними заходами по відношенню до багу Міленіуму.

Проектний менеджмент - це структурований здоровий глузд

Можна помітити, що сьогоднішній бізнес-простір - зовсім не той, що навіть кілька десятків років тому, коли підприємства створювалися чи не століття, щось нове сприймалося як революція, а у споживача просто не було такої кількості альтернатив продукту. І, що прикро, чомусь далеко не всі розуміють, що старі методи управління - шлях у глухий кут. Тому багато компаній продовжують за інерцією рухатися в нікуди.

Отже, завдання прогресивної частини людства - йти вперед, підтягуючи за собою тих, хто ще не зрозумів вірного вектора руху.

Переваги проектного менеджменту

Отже, головна відмінність проектного менеджменту від традиційного підходу - те, що спочатку формулюється завдання (мається на меті), а потім вже виконавці створюють чіткий календарно-фінансовий план досягнення цієї мети.

Такий підхід дозволяє:

  • на 20-30% підвищити загальний рівень ефективності реалізації проектів
  • підвищити швидкість оборотності фінансових коштів (близько 50%)
  • поліпшити показники задоволеності клієнтів (близько 30%)
  • посилити лояльність співробітників компанії і їх задоволеність своєю діяльністю (близько 30%).

Як показує практика, компанії, які обрали проектний метод управління, заслужено вважаються в бізнес-середовищі:

  • тими, хто максимально ефективно використовують свої ресурси
  • маневреними, що особливо важливо в умовах нестабільності
  • тими, хто прорахував цілі, спираючись на можливості і ризики
  • привабливими для інвестицій (в тому числі - зарубіжних).

Читати також