23-09-2020 Мистецтво 17735

Крістіан Лаба. Інтерв'ю з музикантом

Крістіан Лаба. Інтерв'ю з музикантом

Не так давно Крістіан Лаба переміг в конкурсі порталу Експеримент "Найкраща музична композиція літа 2020". Нам вдалося поспілкуватися з Крістіаном та дізнатися докладніше про його життя і творчість.


- Крістіане, розкажи, як почалося твоє знайомство з музикою? Чи маєш ти музичну освіту?

- З музикою моє знайомство почалось дуже рано – з батьками музикантами інакше просто і не могло бути. Половина дитинства пройшла на фестивалях класичної та рок-музики, чимало теплих спогадів збереглося з тих часів. Втім, саме зацікавлення музикою прийшло дещо пізніше, десь в років 11-12. Ось тоді мабуть і стало потрохи приходити розуміння, що музика є життєво необхідним елементом мого життя.
Чи маю музичну освіту? – так, проте лише базову, закінчив музичну школу, втім без особливих успіхів. Але свій вклад в мою теперішню творчість цей досвід зробив.

- Broken Dream - це твій власний твір. Чи багато композицій ти ще написав? Де їх можна послухати?

- Завершених композицій в мене близько кількох десятків, це без врахування сотень незавершених заготовок. Єдина платформа на якій я розміщую свою творчість – soundcloud, проте там на сьогоднішній день всього декілька творів, серед яких не всі є легкими для сприйняття пересічному слухачу, все ж при створенні музики я прагну перш за все вилити власні емоції, в яких бувають вкрай темні відтінки, основним слухачем моєї музики є я сам. Насправді, я міг би опублікувати більше своєї творчості, втім до більшості своїх треків в мене доволі упереджене ставлення, я не вважаю їх достатньо якісними для публікацій. В мене багато претензій до самого себе в плані якості звучання та побудови композицій, проте я над цим працюю.

- Що собою являє електронікор сьогодні? Чи багато у цього жанру слухачів?

- Мені важко дати якийсь коментар на цю тему, адже я переважно переслуховую творчість всього кількох колективів в цьому жанрі, за новинками я не слідкую.

А стосовно слухачів, з моїх спостережень, їх не більше ніж у більшості інших жанрів важкої музики, все ж це андерграунд. Свою творчість я називаю електронікором тому, що на мою думку цей термін їй найбільше відповідає, наразі це мій основний напрямок, хоча експериментую і в інших жанрах.

- Яка головна задача художника, на твою думку?

- Змогти максимально точно передати в творі свій задум. Емоційний стан, думки, візуальні образи, не має значення. Коли ти дивишся на своє творіння і розумієш, що це саме те, що ти мав на увазі – це і є правильний результат. Це не завжди вдається, але в цьому немає нічого поганого. Таким чином, доки створюєш щось одне, може народитися щось інше, не менш цікаве та вартісне.

- Що творчість в цілому і музика зокрема може зробити для людини?

- Все. Абсолютно все. Творчість є різною, у кожного митця своя мета і свої методи її досягнення. В залежності від того, що ти твориш, як ти твориш та для чого – мабуть можна отримати що завгодно, якщо пощастить. Особисте щастя, визнання, прибуток, будь що, немає значення.

- Що тобі допомагає, коли долає смуток та зневіра?

- Музика, або нічого. Є певні виконавці та певні твори, які переслуховую в залежості від свого стану. Часто слухаю свої ж треки. Коли емоції особливо потужні – перетворюю їх в спроби щось створити.

- Крім музичної творчості, чим ти ще захоплюєшся?

- Гірським велоспортом. Взагалі байк для мене ледь на сакральна річ. Дякуючи йому отримав надзвичайно багато емоцій, не завжди позитивних, але вартісних, здобув нових друзів, дізнався багато нового. Також цікавлюся автомобілями, військовою технікою, але це вже другорядні речі.

- Які музиканти тебе надихають? Кого б ти порадив послухати нашим читачам?

- Ну, мабуть найбільший вплив на мене має гурт The Browning, їхня творчість є для мене еталонним електронікором, завдяки їм і дізнався про цей жанр. Їх звучання місцями жорстке та динамічне, місцями переповнене потужністю та величчю. Їхня творчість далеко не для всіх, але поціновувачам важкої музики, зокрема любителям “корових” жанрів рекомендую. А взагалі, список музикантів та гуртів, які мене надихають доволі великий, серед них представники дуже різних жанрів – від класики та електроніки – до репу та найекстремальніших різновидів металу.

Що пораджу послухати? Слухайте все. Ні, серйозно, все. Чим ширший кругозір, тим краще. Заглиблюйтесь в жанри, на які раніше не звертали уваги, наприклад, класичну музику (несправедливо забуту, особливо сучасною молоддю), розширяйте коло своїх смаків. Чи от взяти до прикладу той самий метал.

В металі десятки жанрів з абсолютно різними ідеологіями та звучанням, в рамках одного жанру можуть бути сотні колективів з принципово різним баченям цього жанру та його трактуванням. Я переконаний, що практично будь-яка людина зможе для себе щось знайти. Насправді, дуже круто вміти отримувати задоволення від різної музики. Звичайно, є музика, від якої задоволення мало, не без цього, але навіть погана музика займає свою важливу нішу. Завдяки поганій музиці, від хорошої можна отримати значно більше задоволення.

- Які у тебе творчі плани на найближче майбутнє?

- Саме на найближче немає, наразі працюю над розвитком якості звучання та композицій, мрію про момент, коли те, що я творю, буде відповідати якостям, яких я сам від себе вимагаю. Зараз також працюю над завершенням декількох треків, деякі з яких можливо навіть будуть опубліковані. В перспективі є ряд доволі масштабних ідей, проте час для них ще не настав.

На завершення, хочу подякувати організаторам конкурсу, завдяки яким в мене з’явилася можливість про себе заявити, а також всім, хто мене підтримав. Взагалі для мене стало великим сюрпризом, що музика такого жанру може бути настільки тепло прийнятою слухачами.


Читати також