Як вибрати морозильну камеру: детальний гайд

морозильна камера

Сьогодні питання довгострокового зберігання продуктів вирішує якісна морозильна камера. Придбавши такий прилад, ви можете купувати овочі, фрукти та іншу їжу про запас. Це дуже економить час, не потрібно постійно ходити до магазину. Взагалі, морозильні ларі вирішують одразу декілька питань: заготівля фруктів, овочів на зиму, тривале зберігання їжі та її приготування для великої сім'ї. На кожній кухні такий прилад є обов'язково.

Не потрібно економити на такому корисному помічникові, а обрати якісну техніку. Краще вивчити асортимент, зважити всі плюси та мінуси, ознайомитися з відгуками щодо обраної моделі. Як правило, нова морозильна камера купується, щоб замінити стару, придбати окремо нову чи доповнити нею свій невеличкий холодильник. У кожному випадку треба одразу знати, які параметри вибору для вас ключові. З огляду на велику кількість асортименту звичайний покупець може розгубитися. Тому в даній статті ми вирішили дати кілька корисних порад, а також розказати про різноманітність моделей за технічними характеристиками, а також типом конструкції.

Місткість морозильних камер

Морозильні камери представлені на ринку в декількох модифікаціях. За місткістю їх можна поділити на:

  • Невеликі

Такі моделі характеризуються компактністю та невеликою міскістю. Зазвичай саме такий прилад купують для маленької родини, де не потрібно зберігати їжу у великих об'ємах. Також це ідеальний варіант для невеликих кухонь чи побутових приміщень. Невеликі камери можуть бути:

  • Вбудовані - ідеальний варіант, якщо потрібно вписати невеликий пристрій в концепцію кухонної гарнітури. Ідеально інтегруються моделі місткістю 95-200 літрів. Не займають багато місця та мають гарний показник місткості.
  • Окремо розташовані - ідеальний варіант маленької морозильної камери, якщо вам потрібна мобільна модель. Пристрій дуже просто розмістити на будь-якій поверхні та через певний час змінити його місце розташування. Це ідеальний варіант для смарт-квартири.
  • Середні

Дані моделі включають декілька контейнерів та виглядають як звичайний холодильник (висота до 125 см). Такого приладу достатньо, щоб заощадити потрібну кількість продуктів на середню за розміром сім'ю. Збереження їжі в окремих секціях допомагає уникнути неприємних запахів, а також комфортно розсортувати всі продукти.

  • Великі

Зазвичай горизонтальні морозильні камери можна зустріти у великих магазинах. Висота такого приладу не більше 110 см, але об'єм дуже великий (найменший показник - 100 л.). В такій морозилці можна зберігати великі об'єми їжі, для цього її не потрібно спеціально дрібнити і фасувати. Пристрій обладнаний спеціальними кошиками зверху, де зазвичай розміщують більш дрібні продукти, а масивні кладуть із самого низу.

Варіанти розморожування установок

Для нормальної роботи вертикальної морозильної камери потрібно її своєчасно розморожувати. Сучасні виробники розробили прилади з різними системами охолодження. Перед купівлею побутової техніки важливо знати принцип її роботи, а також технічні характеристики. За типом розморожування морозильні камери діляться на:

  • Ручні - процес розморожування потребує ручної праці. Зазвичай це потрібно робити раз на рік. Такий тип пристрою не дуже зручний, бо потребує багато часу;
  • Автоматичні - система FrostFree ™ запобігає виникненню інею на стінках приладу. З установленою в системі періодичністю зупиняється вентилятор і починається процес розморожування. Забезпечення пристрою постійною циркуляцією холодного повітря сприяє більш повільному утворенню наморожування.

Морозильні камери

Кліматичний клас

Холодильне обладнання дуже чутливе до навколишнього середовища. Прилад потрібно купувати, орієнтуючись на кліматичні особливості свого регіону. Морозильні камери мають 4 кліматичні класи і, звісно, відрізняються ціною.

  1. N (normal) - такі прилади встановлюються в приміщенні з кондиціонером. В холодну пору року там повинно бути опалення, а влітку, якщо показник перевищує +32° С, - охолодження.
  2. SN (subnormal) - пристрій даного типу ідеально встановлювати в побутове приміщення (лоджія, балкон). Температура приміщення не повинна перевищувати +32° С і бути менше ніж +10° С.
  3. ST (subtropical) - призначені для роботи у теплих кліматичних зонах, де найнижчий показник - +18° С. Це ідеальний варіант для регіонів, де підвищена вологість.
  4. T (tropical) - ідеальний варіант для сухих та досить гарячих зон, де найвищий показник може бути +43° С.

Зараз у наявності багатьох магазинів побутової техніки представлені так званні мульти класові моделі, які ідеально підходять для декількох кліматичних зон одночасно.

Управління морозильною камерою

Перед тим, як придбати скриню морозильну, слід визначитися з системою управління пристрою. Вона може бути:

  • Механічна - це надійний старий варіант морозильної камери, але багато процесів потрібно виконувати вручну. Працює такий прилад без перебоїв і є дуже надійним.
  • Електронна - частіше за все зустрічається в дорогих моделях. Характеризується високою точністю, легкою системою управління з дисплеєм. Завдяки індикаторам та звуковим сигналам можна отримати інформацію про стан пристрою. Такий пристрій дає можливість виставляти режими, що займає декілька секунд користувача.
  • Електромеханічна - такий пристрій поєднує в собі переваги двох згаданих вище. Температуру в таких моделях можна контролювати спеціальним перемикачем. Панель управління дозволяє налаштовувати лише рівень заморозки, бо управління передбачає тільки термостат.

Перед тим, як купити морозильну камеру горизонтальну чи вертикальну, оберіть тип управління. Від цього також буде залежати кінцева ціна.

Тип управління

Морозильні камери сухої заморозки.

Компресор

При виборі вбудованої морозильної камери або розташованої окремо потрібно обрати тип компресору. Це “серце” холодильника, яке має дуже простий процес роботи - вмикається для охолодження пристрою і після цього вимикається. Постійне вимикання/вмикання компресора зменшує термін його служби. Обираючи, слід звернути увагу на рівень шуму. Моделі з мінімальним шумовим навантаженням, звичайно, будуть коштувати трохи дорожче. В сучасних холодильниках використовують 3 типи компресорів:

  1. Інверторний.
  2. Поршневий.
  3. Лінійний.

Найчастіше перевагу надають двухкомпресорним моделям, які досить тихо працюють і вигідні з точки зору використання енергії. Досить рідко можна зустріти 3-х компресорні прилади. Така технологія використовується найчастіше для багатокамерних пристроїв.

Допоміжний функціонал

  • Автоматичне збереження холоду - дуже потрібна функція, якщо у вас нестабільний електричний струм. Навіть при вимкненні світла камера довго буде утримувати низьку температуру, і продукти не будуть псуватися.
  • Екстра-заморозка - цей режим потрібен, якщо ви плануєте заморожувати продукти у великій кількості. Нагнітач робить на максимальній потужності, дозволяючи продуктам миттєво охолонути. Функція вмикається після загрузки і, досягнувши певної температури, вимикається.
  • Індикатори і світові сигнали - допомагають контролювати все, що трапляється всередині пристрою. Ви будете отримувати інформацію, якщо всередині починає підвищуватися температура. Якщо двері не досить щільно зачинені, зазвичай спрацьовує звуковий сигнал.
  • Захист від перепадів напруги - ця функція гарантує безперебійну та безпечну роботу пристрою.
  • Ручка-важіль - за її допомогою зручніше відкривати морозилку.

Наявність додаткових функцій робить експлуатацію більш зручною, але надто велика кількість таких опцій призводить до підвищення вартості агрегату, а також безперервного навантаження на систему.

Перед тим як купити морозильну камеру, ознайомтеся з наведеними вище рекомендаціями. Обов'язково обирайте перевірених виробників, почитайте відгуки про обрану вами модель.


Читати також