Як спілкуються слони?

Як спілкуються слони? Портал Експеримент

Отже, як же спілкуються ці дивовижні тварини – слони?

Мова слонів дуже багата і складна, поки що розшифрований зміст лише деяких поз, звуків, запахів і дотиків, які вони використовують.

Рукостискання і поцілунок

Гола шкіра слонів пронизана нервовими закінченнями і дуже чуттєва. Тому доторки – хоботом, хвостом, підошвою, корпусом – грають важливу роль в становленні і укріпленні соціальних зв'язків.

Тісніше за все контакт між самкою і дитинчам: мати хвостом перевіряє, чи слідує дитинча за нею, дозволяє спиратися на своє черево під час відпочинку, підбадьорююче обіймає хоботом, гладить геніталії, якщо слоненя налякане.

В спілкуванні слонів велику роль грають всілякі доторки; наприклад, вони труться один об іншого, коли купаються в багнюці; молоді особини штовхаються, з'ясовуючи, хто сильніший.

Розмови

Слони видають низькочастотні інфразвуки, які розповсюджуються доволі далеко і дозволяють спілкуватися особам на відстані близько кілометру. Відомо близько 30 утробних сигналів, включаючи вітання при зустрічі, наказ крокувати (який подає матріарх), клич того, хто заблукав, прохання молока, підбадьорювання, бажання спарюватися (у самців в період мусту, тобто гону). Трубить слон хоботом – за принципом духового музичного інструменту. Звуки можуть бути дуже різними. Гучно трубить розгніваний самець

Нюх

Найбільш розвинене почуття у слонів – нюх. Хобот слугує рукою і носом. Обмацуючи кінцем хоботу геніталії або рот іншої особи, слон визначає стать, вік, репродуктивний статус і вловлює індивідуальний аромат.

Йду слідом, слон водить хоботом над землею, як металошукачем. Щоб почути далекий запах, від підіймає його і згинає наче перископ.

Мова тіла

Слони непогано бачать близько і в радіусі 50 м спілкуються зоровими сигналами. Ідентифіковано близько сотні різних за змістом положень корпусу, голови, вух і хоботу. Якщо слон невдоволений, він опускає і витягує вперед голову, відводячи назад складені вуха. По тому, як одна тварина стоїть поруч з іншою, можливо зрозуміти в кого вище соціальний статус.

Наскільки все ж таки гарно влаштований світ тварин, скільки в ньому всього незвіданого і ще далекого для людини. Будьте уважні, ми живемо в світі тварин!


Читати також