Сни з наукової точки зору

Що таке сон. Портал Експеримент

Віддавна люди намагалися збагнути, що означають сни. Є книга Зиґмунда Фройда про тлумачення сновидінь, яка, на думку багатьох, заклала підвалини психоаналізу. Так ось, дослідження активності мозку, в контексті вчень Фройда з використанням останніх методик, показали, що Зиґмунд Фройд у своїх висновках був частково правий. Стоси підручників з психології відкидають “фройдизм” як відверту нісенітницю, яка не являє собою нічого, окрім виплеснутих на папір сексуальних комплексів ученого з Відня. Проте в наш час пояснюється, що все не так однобоко. Взяти хоча б поняття “підсвідоме”. Під час спостереження за активністю живого мозку стає зрозуміло, що вона більшою мірою відбувається без включення свідомості, точно за Фройдом.

Згідно з Фройдом, нашу психіку формують “Я”, “Над-Я” та “Воно” — свідомість, совість та підсвідомий потяг, що перебувають у постійному конфлікті. Це можна побачити на томограмі. Ваша особистість або ваше “Я” ховається в префронтальній корі, одразу за лобною кісткою.

Тепер про підсвідомі потяги. У самому центрі мозку знаходиться центр задоволення, що відповідає зокрема й за лібідо. Його активність помітна під час спостережень живого мозку, а ваша совість або “Над-Я” знаходиться за очима, в орбітофронтальній корі. Саме ця область відповідає за совість. За конфліктом третьої частини психіки можна спостерігати в реальному часі. Якщо піддослідній людині показати шоколадне печиво, почергово почнуть активізуватися всі три зони. Це можна пояснити тим, що всередині людини бажання з’їсти печиво бореться з думками про те, що печиво — це надлишок цукру, і від цих калорій можна набрати вагу, а нам це ні до чого. Загалом основи вчень Фройда відображаються навіть на томограмах.

Повернімося до сновидінь. Хоча Фройд розробив цілу систему тлумачення снів, наукою вона не була сприйнята всерйоз. Наразі фізіологія процесу виникнення сновидінь непогано вивчена. Згідно з нею центр їхнього виникнення знаходиться в задній, найбільш примітивній частині мозку, тоді як інші області мозку під час сну неактивні. Та ж префронтальна кора по суті не працює, вона відімкнена. Неактивною залишається й орбітофронтальна кора, що відповідає за совість.

Зверніть вашу увагу на те, що саме ця область мозку, яка знаходиться за очницями, звіряє інформацію з картинкою світу та говорить: “Це правильно, а це ні”. Саме вона уві сні не працює. Активним же під час сну є мигдалевидне тіло. Питання, за що воно відповідає? За формування почуття страху та емоції. Загалом суть зрозуміла. Коли ми спимо, область мозку, що відповідає за аналіз інформації та раціональну поведінку, не активна, а активною є та, де народжуються страх і тривога.

Також варто згадати про так звані усвідомлені сни, під час яких людині вдається керувати своїми сновидіннями. Минулого року ці сновидіння зайняли місце серед наукових фактів. Учені з німецького інституту Макса Планка протягом експерименту з’ясували, що усвідомлені сновидіння реальні та їх можливо відтворити. Як вони цього дійшли? Піддослідному, що ось-ось мав заснути, говорили, що уві сні він повинен стиснути праву долоню в кулак, а потім ліву. Тепер пригадаємо, що під час сну ніяких усвідомлених рухів відбуватися не повинно, інакше людина, що спить, могла б нашкодити собі, та й загалом накоїти всякого. Рухи під час сну зведені до мінімуму. Одначе під час спостережень за піддослідним, було з’ясовано, що навіть уві сні його мозок віддав команди стиснути в кулак спершу ліву долоню, а потім праву. Інакше кажучи, свідомість піддослідного працювала навіть під час сну. У буддистських книгах, багатьом з яких налічується не одне століття, можна прочитати настанови щодо того, як керувати сновидіннями.

Загалом доведено, що усвідомлені сновидіння — не вигадки, а факт. Людина може керувати тим, що бачить уві сні за власним бажанням. Не виключено, що коли-небудь за допомогою томографа, вдасться вивести сни на екран. У цьому випадку можлива ситуація, коли одна людина переживає усвідомлене сновидіння, а інші спостерігає за першою та бачить її сон на екрані. Інакше кажучи, у фільмі “Початок” є зерно правди.

Текст: Мітіо Каку

З російської переклала: Пуха Анастасія


Читати також