Трильйон кадрів за секунду: камера, що дозволяє сфотографувати невидимок

​Трильйон кадрів за секунду

Науковці продовжують розширювати межі можливостей сучасних камер. Нещодавно вони розробили пристрій, здатний знімати із частотою до трильйона кадрів за секунду.

На перший погляд цифра приголомшує, але це не рекорд, оскільки інша команда розробила камеру, яка могла робити 10 трильйонів знімків за секунду ще у 2018 році. Однак новинка має свою унікальну особливість: вона може захоплювати прозорі об'єкти та інші явища, невидимі неозброєним оком, такі як ударні хвилі.

Незважаючи на те, що ця неймовірна технологія навряд чи стане в нагоді при створенні селфі, які потім можна викласти в Instagram, дослідники обіцяють знайти їй безліч наукових застосувань у галузі фізики, біології та хімії. Сама камера використовує ту саму інноваційну технологію, як і попередник, де вимірювання інтенсивності світла поєднуються зі статичним зображенням і складними математичними алгоритмами, що дозволяють отримати приголомшливі кадри.

Новим цього разу є додатковий інгредієнт, фазово-контрастна мікроскопія: це фотографічна техніка, де зміни у відносних положеннях світлових хвиль, коли вони проходять через різні щільності, перетворюються на зміни яскравості. Вона дозволяє бачити прозорі об'єкти – наприклад, клітини, що складаються в основному з води.

Команда Caltech вже провела успішні випробування свого пристрою та зафіксувала поширення ударної хвилі у волі та лазерного імпульсу у кристалічному матеріалі. У майбутньому цю технологію можна буде поєднати з низкою інших систем, що дозволить ще більше розширити функціонал. За словами авторів роботи, за допомогою камери можна буде навіть відслідковувати поширення сигналів нервовими волокнами в режимі реального часу.


Читати також