06-01-2022 Мистецтво 313

Найбільш очікувані книги 2021 року

Кращі книги 2021 року

Причин для радості в 2021 році дуже багато, і серед них є багатообіцяючий літературний пейзаж. Деякі з найбільш відомих імен в індустрії будуть випускати нові роботи - від Кадзуо Ісігуро до В’єт Тан Нгуєна. Ці найбільш очікувані художні та науково-популярні книги 2021 року пропонують щось цікаве для кожного читача: керівництво Білла Гейтса про досягнення нульових викидів парникових газів, уроки письма від Джорджа Сондерса і захоплюючий детективний роман від Короля Жахів. Тож, ось наш список найбільш очікуваних книг цього року.

Кадзуо Ішіґуро. Клара і Сонце

Кадзуо Ісігуро. Клара и Сонце

У своєму першому романі після отримання Нобелівської премії з літератури 2017 року Кадзуо Ішіґуро знайомить читачів з технологічним розвитком майбутнього, наповненим антиутопічними елементами. Історія зосереджена навколо «Штучного друга» на ім’я Клара, яка спостерігає за світом з магазину, звідки, як вона сподівається, її незабаром забере потенційний власник. Як і в його попередній новаторській фантастиці, в останній книзі Ісігуро торкається основних питань про любов і людяність. Ці теми розглядаються через унікальну проникаючу лінзу.

В’єт Тан Нгуєн. Ідейний

В’єт Тан Нгуєн. Ідейний

Здається, нас чекає сіквел «Співчуваючого». The Committed відправляє читача в інтелектуальну подорож, наповнену криміналом. Закінчивши свою кар’єру комуністичного шпіона, неназваний головний герой відправився в Париж, де відродилася його цікавість до життя, незважаючи на те, що він тікає від свого минулого. Він і його брат починають займатися торгівлею наркотиками і скоро отримують більш серйозні проблеми, ніж очікували. Проникаючи в коло інтелектуалів і політиків, колишній шпіон розуміє, що ним керує не тільки капіталізм, а й такі французькі філософи, як: Сартр і Сімона де Бовуар.

Харукі Муракамі. Перша особа однини: оповідання

Харукі Муракамі. Перше лице єдиного числа: оповідання

У цьому довгоочікуваному збірнику з восьми оповідань від першої особи письменник Харукі Муракамі пише про бейсбол, джаз, дитячі спогади, підліткове кохання і багато іншого. Книга «First Person Singular» наповнена характерним для Муракамі магічним реалізмом. В оповіданні «Чарлі Паркер грає боса-нову» примара Чарлі Паркера оживає, а в «Зізнаннях мавпи Шінагави» мавпа говорить людською мовою, витирає спини гостей в гарячих джерелах, п’є холодне пиво, закохується в жінок і викрадає їхні імена. Муракамі стирає кордони між мемуарами і белетристикою у всій збірці, залишаючи читачу право вирішувати - є оповідач видуманим героєм чи самим Муракамі.

Стівен Кінг. Пізніше

Стівен Кінг. Пізніше

У новому романі Короля Жахів піднімаються характерні для Кінга теми дорослішання, страхів і протистоянь цим силам. У центрі сюжету – хлопчик з надприродніми здібностями Джеймі Конклін. Незвичайний дар дозволяє йому бачити те, чого не бачать інші. Такі здібності сподобалися поліції Нью-Йорка, і Джеймі стає правою рукою детектива. Разом вони мають намір розкрити непросту кримінальну справу.

Джонатан Франзен. Перехрестя: Роман: Ключ до всіх міфологій, том 1

Джонатан Франзен. Перехрестя: Роман: Ключ до всіх міфологій, том 1

Новий (шостий) роман Франзена стане початком масштабної трилогії про життя трьох поколінь сім’ї Хільдебрандтів з Чикаго. Дійство роману починається в 1971 році. У видавництві Farrar, Straus and Giroux показують, що книга стане «великим дослідженням людських міфів, побудованим на прикладі сім’ї Хільдебрандтів, яка відчуває на собі вплив основних політичних, інтелектуальних і соціальних течій останніх 50 років».

Джон Рональд Руел Толкін. Природа Середзем′я

Джон Рональд Руел Толкін. Природа Середзем′я

Книга присвячена вигаданому світу Середзем′я. Тепер ми знаємо більше про безсмертя ельфів і про світ валар, про те, чи можуть ельфи, хобіти й жінки-гноми відрощувати бороди, про землі і звірів Нумерона й багато інших речей, які стосуються Середзем′я. Книга основана на старих, неопублікованих чорновиках знаменитого письменника, які були передані редактору Карлу Хостеттеру сином Толкіна, Крістофером.

Квентін Тарантіно. Одного разу в Голлівуді

Квентін Тарантіно. Одного разу в Голлівуді

Довгоочікуваний перший художній твір Квентіна Тарантіно – одночасно веселий, чудовий і жорстокий. Нас чекає дивовижний, деколи шокуючий новий роман, оснований на його фільмі, який отримав премію Оскар. Книга більш детально розкаже читачам про минуле й майбутнє головних героїв: популярного актора Ріка Далтона і його дублера Кліффа Бутта.

Джордж Сондерс. Плавання в річці під дощем: четверо росіян проводять майстер-клас з письма, читання і життя

Джордж Сондерс. Плавання в річці під дощем

Лауреат Букерівської премії, автор роману «Лінкольн в Бардо», пропонує нам подумати про те, що і чому заставляє художню літературу працювати посередником аналізу російських оповідань. В семи есе Джордж Сондерс досліджує твори Миколи Гоголя, Антона Чехова, Івана Тургенєва і Льва Толстого, щоб підкреслити силу успішного написання творів. Сондерс сам майстер коротких розповідей, тому його поради щодо написання літературних творів викладені в дотепній і доступній формі.

Білл Гейтс. Як уникнути кліматичної катастрофи: рішення і необхідні прориви, які ми маємо

Білл Гейтс. Як уникнути кліматичної катастрофи: рішення і необхідні прориви, які ми маємо

Останні 10 років співзасновник Microsoft і філантроп Білл Гейтс вивчав наслідки зміни клімату. У своїй новій книзі він описує, як і чому світу необхідно добитися нульових викидів газів, щоб змінити курс з катастрофічого майбутнього планети. Гейтс не тільки впевнено викладає свої аргументи на користь нульових викидів, а й описує реальний набір дій, як цього домогтися.


Читати також