Біографія Євгенія Юхниці

Біографія Євгенія Юхниці

Євгеній Леонідович Юхниця - український поет і сценарист - народився 14 квітня 1965 року у м. Жмеринка Вінницької області.

Родина Євгена була з незаможніх, бідненька хата, обійстя з курами та грядками, через які не мав часу ходити у музичну школу (куди двічі поступав) і у спортивні секції. Але ночами займався шахами, запоями читав українську та зарубіжну літературу. Кілька разів вигравав юнацьке чемпіонство міста. Грав у шкільному театрі. Виступав на конкурсах публічних читань української поезії.

Був завжди активним, старостою класу, комсоргом. Але мусив бігти додому до хатнього господарства. Вчився на 4 і 5, в останніх класах став відмінником.

Після школи поступив у технічний ВНЗ, але через рік потрапив у перший призов студентів до лав армії. Після двох років служби закінчив економічний інститут і працював економістом.

Писати вірші професійно почав у 1994. Тоді ж, з першими книжками у 1997-1998, була написана дуже цікава п’єса «Жіночий бунт, або Нові герої». У 1999 їде в Москву на вищі поетичні курси при Літературному інституті. Хотів у Канаду на курси верлібру, але не вистачило коштів. Закінчує навчання у 2001, у 2002 видає яскраву збірку «Сценами різноголосо».

У 2002 створює тепер вже епохальний інтернетний Клуб Поезії, який модерує, де пробують свої сили десятки тисяч митців. З 2005 по 2011 тренує себе у різних стилях і жанрах поетики. З 2011 по 2017 навчається на відомих курсах сценаристики і режисури у Києві, Парижі, Римі.

У 2008 очолює (як шеф-редактор) легендарний літературний журнал «Дніпро», який змінює, осучаснює, залучає талановиту українську молодь до авторства. Сам себе там забороняє друкувати, каже: «…тільки після моє смерті, якщо хтось вважатиме, що мої поезії гідні журналу «Дніпро»!»

З 2014 багато пише про війну, про українських героїв.

Євгенія Юхницю друкували багато українських газет і журналів за всі роки. Зараз веде перемовини про переклади поезій на інші мови.
Містик, знається на астрології, соціоніці, «Дизайні людини». Від батька вміє гадати на картах. Чутливий до подій і до людей. Зовнішньо жорсткий, але миттєво покладистий, якщо слід переписати твір зовсім або частково.

Зоя Cлободянюк

Біографія

Автобіографія

Твори


Читати також