Дві тисячі співробітників Meta побоюються повернутися до росії через визнання компанії екстремістською організацією

Співробітників Meta побоюються повернутися до росії через визнання компанії екстремістською організацією. Війна в Україні 2022

Багато хто побоюється кримінального переслідування.

Meta* не має офісів у росії, але за участь у діяльності екстремістської організації при в'їзді в країну співробітникам компанії може загрожувати кримінальна відповідальність. Багато хто боїться приїжджати до росії, а близько десятка вже вирішили звільнитися, щоб уникнути проблем для себе та своїх сімей. Про це розповіла журналістка Фаріда Рустамова із посиланням на джерела в компанії.

21 березня Тверський районний суд Москви визнав Meta екстремістською організацією та заборонив інстаграм* та фейсбук* на території Росії. Рішення суду так і не було опубліковано. Адвокат Вікторія Шакіна, яка представляла Meta у суді, написала, що поки юристи не ознайомляться з повним текстом рішення суду, зрозуміти його сенс і наслідки вони не зможуть.

У Meta своїм російським співробітникам спростовують, що компанію визнали екстремістською, зазначає журналістка із посиланням на співрозмовників. Співробітникам справді не загрожує кримінальна відповідальність доти, доки рішення суду не набуде чинності. На апеляцію подається місяць. Після цього терміну Meta може з'явитись у списку екстремістських організацій на сайті Мін'юсту.

Голова комітету Держдуми з інформаційної політики Олександр Хінштейн у відповідь на побоювання працівників Meta сказав Рустамовій: «Думаю, що на співробітників Meta рішення суду не поширюється. Вони не є особами, які ухвалюють рішення». Він додав, що сам він «таких побоювань» не бачить.


*Російський суд визнав компанію Meta, що володіє Facebook та Instagram, екстремістською організацією.


Читати також