26.03.2022
Новини в Україні
eye 120

Байден у Польщі: путін - військовий злочинць

Байден у Польщі

Президент США Джо Байден під час свого візиту до польського Ряшова, що поблизу українського кордону, пообіцяв допомогти Україні і назвав володимира путіна "військовим злочинцем".

"Сполучені Штати виділять понад 1 мільярд доларів гуманітарної допомоги. Вона буде призначена для людей, які стали біженцями, які постраждали від війни в Україні", - заявив Джо Байден.

Він нагадав, що після того, він став президентом США виділили Україні допомоги на 2 млрд доларів - озброєння, протиповітряні системи, боєприпаси.

Також Байден пообіцяв, що США приймуть 100 тисяч біженців з України. За його словами, йдеться про возз'єднання сімей.

Під час візиту до Польщі Байден назвав володимира путіна військовим злочинцем, який призвів до руйнувань та величезної гуманітарної кризи.

Крім того, американський лідер оголосив про 320 млн доларів інвестицій у розвиток стійкості демократії й захист прав людей в Україні.

Президент Джо Байден заявив, що українці демонструють чудову рішучість у своїй боротьбі.

"В українського народу багато мужності, багато сміливості", - сказав він.

Свій дводенний візит Джо Байден розпочав з Ряшова, де приймають тисячі українських біженців. На суботу у нього запланована зустріч з ними.

На летовищі у польській Ясьонці він зустрівся з американськими солдатами 82-ї повітряно-десантної дивізії, які з 3 лютого беруть участь у зміцненні східного флангу НАТО.

"На кону не тільки те, що ми робимо тут, в Україні, щоб допомогти українському народу та не допустити продовження різанини, але й те, як будуть жити ваші діти та онуки з точки зору їхньої свободи?", - сказав Байден американським військовослужбовцям.

Американський лідер прилетів з Брюсселя, де брав участь у саміті G7 та саміті Європейської Ради у четвер.

У Ряшові Байден мав дві зустрічі із військовими та керівниками гуманітарних організацій.

Під час зустрічі з польським президентом Анджеєм Дудою він подякував Польщі за підтримку українських біженців, заявивши, що поляки мають велике серце.

Анджей Дуда відповів, що українці тут не біженці, а сусіди.

Байден кілька разів у своїй промові про Україну згадував Маріуполь і жахливу ситуацію, в якій опинилося місто.

"Ці немовлята, маленькі діти. Ви дивитеся на матерів — вам не потрібно розуміти мову, якою вони говорять — ви бачите в їхніх очах біль. Буквально біль, коли вони дивляться на своїх дітей. Я не думаю, що для батьків немає нічого гіршого, ніж бачити, як страждають їхні діти", - сказав Байден про українців, які страждають від війни.

Читати також


up