Розподіл біженців з України у ЄС

Прийом біженців з України: ЄС робить ставку на солідарність. Війна в Україні 2022

Мільйони жителів України вже покинули рідні краї через воєнний конфлікт із росією. Вони здебільшого знаходять притулок у країнах Євросоюзу, багато з яких виступили проти запровадження обов'язкових квот на розподіл біженців. У розпал міграційної кризи 2015 року ця ініціатива провалилася.

Тепер у цьому питанні вирішено покладатися виключно на європейську солідарність та принцип добровільної участі. Це підтвердили напередодні глави МВС держав-членів блоку під час конференції у Брюсселі.

Магдалена Андерссон, прем'єр-міністр Швеції: "Ми зробимо свій внесок, допоможемо українським біженцям. Але ми не можемо допустити повторення ситуації 2015 року, коли Швеція прийняла не відповідну пропорціям, більшу частину прохачів притулку. Населення Швеції становить 2,5% від усього населення ЄС, але тоді ми ухвалили 12% усіх мігрантів".

На зустрічі зі шведським прем'єр-міністром канцлер ФРН Олаф Шольц закликав інші країни спільноти проявити активність і розвантажити тих, хто приймає найбільшу кількість українців. В даний час це Польща та Німеччина.

Єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоханссон запропонувала замінити систему квот на індекс співвідношення кількості осіб, які вже прибули з України, з чисельністю населення кожної окремо взятої держави-члена ЄС.

За даними ООН, з початку війни Україну з 44-мільйонним населенням залишили майже 3 мільйони 900 тисяч мешканців. Понад два мільйони з них прийняла Польща. Понад 270 тисяч біженців зареєстрували у Німеччині.


Читати також