ООН стурбована дрейфуючими мінами у Чорному морі

дрефуючі міни Чорне море

В ООН надзвичайну стурбованість викликають повідомлення про дрейфуючі міни в Чорному морі; регіон має важливе значення для постачання продовольства. Всього з минулої суботи було виявлено три вибухові пристрої даного типу: два в територіальних водах Туреччини та один біля румунського узбережжя. В останньому випадку до потенційно небезпечного району вирушив мінний загороджувач "Віце-адмірал Костянтин Балеску" разом із групою водолазів-саперів на борту.

За операцією з розмінування спостерігала кореспондент Euronews Діана Собару: "Міна була знищена за сімдесят кілометрів від берега. Місія тривала протягом кількох годин і була успішно завершена".

Дрейфуючу міну помітили моряки з рибальського судна. Вони швидко підняли тривогу, після чого командування Військово-морськими силами Румунії наказало про початок пошукової операції. Встановлені у воді боєприпаси не завжди легко виявити, попереджає командир групи зі знешкодження вибухонебезпечних предметів.


Кетелін Гергінеску, командир групи саперів: "Ця міна з українських територіальних вод була виставлена у 2020 році. Ми говоримо про малі міни, які використовуються проти надводних кораблів, з масою бойового заряду в 20 кілограмів. Міна чорного кольору, і якщо море неспокійне, її можна не помітити.

Зараз для всіх кораблів у Чорному морі діє попередження про посилення візуального та радіоспостереження.

Даніель Георма, командир корабля "Віце-адмірал Костянтин Балеску": "Деякі міни відірвалися від своїх тросів, і в цьому районі існує реальна небезпека для судноплавства".

У ВМС Румунії не виключають, що найближчими днями інші міни, які переносять течії, досягнуть територіальних вод країни. Тому мінний загороджувач "Віце-адмірал Костянтин Балеску" постійно здійснюватиме патрулювання. Особливу небезпеку міни представляють для торгових суден, які не мають ні достатнього огляду виявлення морських мін, ні здатності здійснювати швидкі маневри, щоб їх обминути.

Міни у Чорному морі, які виявила Туреччина та Румунія, були захоплені рф у Криму у 2014 році. Розкидаючи небезпечні морські вибухівки, рф намагається нав'язати міжнародній спільноті дезінформацію, що цим займається Україна.

"Міни, одну з яких вже знищили турки у Босфорі, а також румуни поблизу своїх берегів, є російськими. Це підтверджує відповідне маркування. Ці міни були захоплені у 2014 році у Севастополі, тому росіяни цим й користуються. Порозкидали й пробують звинувачувати Україну", - повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Читати також