Зеленський засудив торгівлю російськими алмазами через Бельгію

торгівля російськими алмазами через Бельгію

У федеральному парламенті Бельгії звучав національний гімн України. Її президент звернувся з відеозв'язку до депутатів. Володимир Зеленський подякував Бельгії за те, що вона надала його країні оборонну допомогу та тепло прийняла 30 тисяч українців. Він засудив торгівлю через Антверпен російськими необробленими алмазами і закликав присутніх сприяти вступу України до Євросоюзу:

«Ви можете зробити більше, щоб допомогти нам вигнати окупантів з України, відновити дорогоцінний мир, який коштує більше за будь-які цінності, будь-які алмази».

Зеленський сказав про алмазний бізнес із росією: "Українські захисники гідні того, щоб європейські компанії нарешті перестали заробляти з тими, хто намагається нас знищити".

Виступ українського президента схвалили парламент, а також уряд Бельгії в особі міністра закордонних справ Софі Вільмес:

«У пакеті санкцій проти росії вже є дещо про алмази. Бельгія ніколи не була проти санкцій, запропонованих Єврокомісією. У нас щодо цього немає табу».

"Зелений" депутат Семюел Коголати додав: "кремль і режим путіна не куплять мовчання та бездіяльність Бельгії ні алмазами, ні нафтою, ні газом".

Проте прем'єр-міністр Олександр Де Кру виключив безпосереднє залучення Бельгії у конфлікт із росією. Політики не схвалюють участь у бойових діях бельгійських добровольців.

Міністр оборони Людовін Дедондер сказала, що Україні і так надається широка підтримка:

«Ми були серед перших країн, які відправили їй військові, медичні та гуманітарні вантажі. Тиждень тому ми вирішили надіслати додаткові матеріали».

Зеленський тронув бельгійських парламентарів тим, що порівняв знищення Маріуполя з кривавою битвою під час Іпру. Паралелі між мучеництвом людей під час Першої світової війни та в наші дні викликало оплески, що тривали кілька хвилин після виступу президента.


Читати також