Як покращити вимову англійської

Як розвинути правильну вимову, щоб іноземці розуміли? Способи. Пратика

Одним із головних показників гарного рівня англійської мови є правильна вимова. Адже так чудово коли можна спілкуватися без яскраво виражених “українських” звуків, які видають вас із головою незалежно від того, як довго ви вивчаєте мову. Що робити, якщо ви зіткнулися з такою проблемою?

Акцент та вимова

Для початку давайте розберемо поняття "вимова" та "акцент". Багато людей плутають значення цих слів. "У тебе жахливий акцент, як так можна", "Ваша англійська погана, ви говорите не як британець" - таке сьогодні часто можна почути.

Акцент - це певні мовні особливості, властиві окремому регіону. Його досить складно позбутися, та особливо й не потрібно. Адже навіть носії англійської розмовляють по-різному! Наприклад, шотландський акцент або новозеландський сильно відрізняються один від одного, незважаючи на те, що мова одна.

Вимова - це норми мови та правильне виголошення звуків. Ось це необхідно тренувати. Адже якщо ви будете неправильно вимовляти слова, вас можуть не зрозуміти.

Як тренувати вимову?

Приділяти увагу саме вимові варто від початку вивчення мови. Інакше потім досить складно переналаштуватись. Зручніше спочатку вивчити слова і правильно їх вимовляти. Однак нерідко ми вчимося англійської у шкільних викладачів, які або самі ніколи не спілкувалися з носіями мови, або не вважають за потрібне контролювати вашу вимову. Отже, робимо підсумок, що вимову потрібно і можна виправляти наступними шляхами:

  • Спілкування із іноземцями. Це найкращий спосіб навчитися правильно вимовляти слова. Головне, подолати страх і більше слухати живу мову. Сьогодні є багато мовних клубів, а також інших місць, де можна зустріти мандрівників з інших країн. Крім того, завжди є можливість зв'язатися з носіями мови через спеціальні сервіси.
  • Перегляд фільмів або серіалів на мові оригіналу. Цей спосіб трохи менш хвилюючий, ніж зіткнення з реальними людьми. Ви знаходитесь у себе вдома і переглядаєте улюблені фільми чи тв-шоу. Часто новачки побоюються, що нічого не зрозуміють. Але пам'ятайте, навіть кіно з субтитрами дозволяє вам чути справжню мову, а значить, правильна вимова відкладатиметься на підкірці.
  • Прослуховування аудіокниг. Досить знайти чудового читця - і ви поринете не тільки в цікавий світ книги, але й запам'ятайте деякі мовні норми.
  • Співати пісні англійською. Якщо ви не просто хочете дізнатися, про що співають ваші улюблені виконавці, а й співати їх треки то сміливо це робіть. Адже підспівуючи, ви неусвідомлено починаєте копіювати не лише манеру виконання, а й акцент. А це дуже корисно.

Найголовніша порада, не бійтеся почати. Слухайте, дивіться, спілкуйтеся з людьми - і правильна вимова не змусить на себе довго чекати!


Читати також