10 цікавих фактів про англійську мову

10 цікавих фактів про англійську мову

80 % людей по всьому світу використовують англійську мову для роботи. Всі це знають. Ми створили для вас добірку цікавих фактів про англійську мову, про які мало хто знає.

1. Спочатку англійська мала 29 літер

У 1011 році монах Берферт з бенедиктинського абатства створив алфавіт, що складається з 23 літер. У ті далекі часи не було літер «J», «U» та «W». Амперсанд, лігатура АЕ і чотири літери були додані, щоб передати різні звуки монахом, засновані на давніх англосаксонських рунах "sigature", "€", "приб'є" і "Ð". Лише у XVI столітті англійський алфавіт прийняв свою звичайну форму.

2. Англійська має більше слів, ніж будь-яка інша мова

За останніми даними в англійській мові налічується близько 1 млн слів. Це вражає, чи не так? Проте середньостатистичний носій англійської мови вимовляє лише 20-30 тисяч слів.

3. Найдовше англійське слово складається з 45 літер

Це рекордне слово «pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis». Це назва хвороби дихальних шляхів, що на українську мову перекладається як «пневмотокоз».

4. З усіх літер англійської мови можна зробити одне повне речення

Не вірите? Ось воно: «The quick brown fox jumps over a lazy dog». «Швидка коричнева лисиця стрибає над ледачим собакою». Ця знаменита панграма допоможе Вам легко запам'ятати англійський алфавіт.

5. Деякі англійські слова можна читати зліва направо або навпаки

Паліндромні слова можна знайти не тільки українською, але й англійською. Прикладом може бути: dad, level, noon, radar, tenet 

6. Найкоротше англійське речення

Я. Так звучить найкоротше і логічно завершене речення.

7. Свого часу існувала категорія ґендеру з англійської мови

В українській мові існує категорія ґендеру. Раніше категорія ґендеру також була в англійській мові. Але щоб уникнути ґендерних нерівностей, його було усунуто. Проте, стать багатьох іменників може бути визначена. Стать може позначатися особовим і зворотним займенниками, суфіксами іменника і комплементарними іменниками-детермінантами чоловіка і жінки.

8. Є скорочення англійською мовою

Слово «godbye», яке ми використовуємо щодня при прощаванні, насправді є абревіатурою від «God Be with YE». «Woo» — застаріла форма, відповідна сучасному «you».

9. В англійській мові існує слово, яке було придумано випадково

Лінгвісти називають слово «dord» — примарним словом. Історія його створення дуже цікава. Слово з'явилося помилково в новому міжнародному словнику в 1934 році. Це слово трактувалося як синонім слова «щільність», яке використовується у вузькому колі вчених. Пізніше було виявлено, що Остін м. Паттерсон, який надіслав ноту «D або d, сконт. /density." мав на увазі щось інше. Він хотів сказати, що «щільність» можна знайти в скороченому варіанті - D або d. Машиніст змішав щось при наборі, і так з'явилося нове слово.

10. Раніше в англійській мові не було знаків пунктуації

Так, це правда. Про неправильну кому або тире раніше ніхто навіть не думав до XV століття. Саме в цей час почалися перші зміни в середньовічній англійській мові, що призвело до появи самих знаків пунктуації і правил їх використання.


Читати також