Вивчаємо англійські слова. Як вивчити швидко?

англійські слова

Зміст

  • Методики запам'ятовування іноземних слів.
  • З чого почати вивчати англійські слова.
  • Активний лексичний запас англійською.
  • Як швидко та ефективно запам'ятовувати англійську.
  • Правила та помилки щодо англійської лексики.

Як швидко і надовго запам'ятовувати англійські слова

Перш ніж відкрити словник і зубрити стовпці невідомої лексики, непогано відповісти собі на два питання:

  1. навіщо це треба, тобто у яких ситуаціях я планую це використати?
  2. чи готовий я на всебічне вивчення англійської, адже самі собою слова можуть бути пасивними знаннями?

Наприклад, ви хочете вільно спілкуватися в турах, або працювати з комп'ютерними програмами, або розуміти фільми без перекладу, або це необхідно для професійного зростання та кар'єри – мета диктує методи. Визначившись зі сферою застосування та ступенем занурення у чужу мову, можна сміливо приступати до напрацювання лексики.

З чого почати і де шукати

Перша проблема, з якою стикаються майбутні учні – звідки найкраще брати англійські слова та як взагалі зрозуміти, що саме запам'ятовувати. Лінгвісти в цьому випадку виділяють високочастотну лексику (так звану базу, основу) та слова, заради яких, власне, і розпочато навчання. База – ті слова та мовні конструкції, без яких використання вузькоспеціальних понять практично безглуздо. Наприклад, знаходячись у Лондоні, можна попросити офіціанта після обіду принести солодкий пудинг і додатково посипати його цукровою пудрою. Навіть якщо ви вивчили напам'ять, як буде пудра, без базових «принесіть, будь ласка», «я хочу замовити» «солодкий», «десерт», «молочний», офіціант може принести зовсім іншу страву.

Шукати лексику можна двома способами:

  1. Поширювати пропозицію – це схоже на дерево, де стовбур (база) та гілляста крона (потрібні слова). Порівняйте: я буду молоко, але молоко має бути без лактози 2,5% жирності тепле у високій склянці. Крону можна вирощувати до будь-яких розмірів.
  2. Вирізняти найпопулярніші слова в адаптованій літературі, розмовниках, тематичних діалогах, лексичних групах. Також є спеціальні словники базової лексики, розраховані на 100, 500, 1000 понять. Це зручний спосіб вивчити багато слів різної тематики.

Англійська мова

Головний акцент варто робити на високочастотну лексику, особливо на дієслова, поступово доповнюючи та розширюючи знання вузькоспеціальної. Тільки так вивчення іноземних слів буде осмисленим та конкретним, а не механічним. І ще один важливий момент у пошуку лексики. Звичайно, складно знати, як ТАМ прийнято зараз говорити, які обороти в ході і підручник, випущений років 20 тому цю тему не розкриє. Тому доцільно звернутися до сучасної масової культури: реклама, пісні, комікси, періодика, фільми – це допоможе зрозуміти тенденції.

Основні методики та правила запам'ятовування іноземних слів

Є багато різних способів наповнення лексикону, але чи використання одного-єдиного дасть плоди, якщо тільки метою не буде вивчити місяці року або власну коротку біографію. Важливо, що найзатребуваніші методики взаємодоповнювані, тобто не виключають одне одного і чудово комбінуються.

Картки

З ними можна легко запам'ятати кілька десятків слів за короткий проміжок часу. По-перше, складаючи картку, ми мимоволі витрачаємо більше на це слово. По-друге, картки зручно перегортати швидко/повільно, непомітно, не до кінця, відкладаючи вивчені чи невчені. По-третє, для більшої наочності картки можна додати малюнок.

Асоціативні зв'язки

Завжди при отриманні нової інформації важливо використовувати асоціативні зв'язки: згадувати рекламні слогани, співвідносити з якоюсь подією, особистістю, своїми реаліями.

Контекст

Пробувати з кожним словом складати елементарну пропозицію та занурювати в контекст, тобто відразу "заносити" ці слова до активного словникового запасу. Наприклад, слово "багаж" включати в "де мій багаж", "я втратив багаж", "де можна упаковати багаж".

За групами

Цілком добре вивчати незнайомі слова по групах, наприклад, овочі-фрукти, предмети на кухні, що я бачу з вікна, вітання, розмову в магазині тощо. При вивченні 20-30 слів можна скласти невеликий веселий текст-імпровізацію, вставивши в кожне речення по 2-3 слова.

Опис

Описовий спосіб - відмінне рішення, якщо вже є якась база знань. Щоб ефективно запам'ятовувати групу слів, достатньо їх включити до опису. Наприклад, в аптеці продають ліки від головного болю, шлункових хвороб, тиску, висипу, розтягувань, мій улюблений салат – це огірки, помідори, бринза, зелень тощо.

Аналіз

Не варто забувати, що багато англійських слів - це калька з інших мов (і навпаки), тому в українській мові їхній переклад має дуже схоже звучання. Особливо яскраво це проявляється у термінах, знайомих поняттях з професійної сфери, захоплень. Правила, які необхідно дотримуватись, щоб англійські слова запам'яталися швидко, але надовго:

  • Слово не тільки бачити, а й промовляти, чути, писати - моторика, мова і різні види пам'яті дуже близькі, тут задіяні особливі зв'язку - запам'ятовується графічний образ слова, його звучання, власні спроби вимовити;
  • слово відразу ж активно включати у своє мовлення, тобто. з пасивного вокабуляра переводити на активний, змінювати контекст;
  • регулярно повторювати з різними часовими інтервалами – через 5 хвилин, через годину, увечері, наступного дня, через 3 дні;
  • вивчати слова у тому порядку, як вони написані, а й навпаки - зверху донизу, знизу нагору, у шаховому порядку.

Цілком ймовірно, що учневі буде складно правильно складати цілі пропозиції, тому для початку можна брати найпростіші конструкції в даний час (я такий, у мене є, я хочу, я роблю). Це нагадує просте рівняння з одним невідомим.

Поширені помилки у освоєнні нового матеріалу

англійська мова

Іноді, захопившись одним із методів, можна припуститися деяких помилок. Вони не критичні, але все ж таки обмежують глибину вивчення мови.

Зациклювання на психотипі під час сприйняття інформації: аудіал, візуал, кінестетик. Психологи радять максимально урізноманітнити підхід, щоб запам'ятовування було різнобічним.

Змішування англійської та української мови, наприклад, при написанні карток: я student, я люблю read book, у мене є dog. Правильніше заучувати повністю англійськими конструкціями – I'm, I have, I like, це швидкий спосіб "вбити кілька зайців відразу".

Ігнорування культурних реалій – у будь-якій мові є синоніми саме для цього випадку, стійкі форми, фрази, розбивши які окремі слова можна повністю втратити сенс, загальноприйняті скорочення, тенденції у розмові та листі.

Не розрізнення пасивної та активної лексики – не найвдаліше рішення кинути всі зусилля на якусь групу слів, яка практично не знадобиться.

Обмеження лексики – слова з різних стилів мови та тематичних груп додадуть трохи фарб у монотонне та складне заняття.

Всебічний підхід та різноманітність у методиках – дві риси плідного запам'ятовування. Педагоги нагадують, що немає якогось універсального методу, як вивчити англійські слова, який стовідсотково підійшов би всім учням. Логічне виділяти популярні, зручні, незатратні, а далі все залежить від індивідуальних особливостей особистості. Але у будь-якому разі, запам'ятовування нової лексики має бути систематичним, з повторами та вдумливим.


Читати також