Цікаві факти про англійську мову

Цікаві факти про англійську мову

За даними Британської ради, англійська мова є однією з найуживаніших мов у світі. Можна лише уявити, скільки людей у ​​світі використовує англійську у своєму житті. Але що ще цікавого ви знаєте про цю мову? Ось 11 фактів про англійську, які ви, мабуть, не знали.

Англійська – мова неба?

Можливо, ви чули, що англійська мова є мовою 67 країн, але чи знаєте ви, яку мову використовують на небесах? Правильно, англійську! Це мова всіх пілотів, яка використовується для ідентифікації один одного на рейсах, незалежно від того, де знаходяться літаки. До того ж, вивчення англійської мови покращує можливості працевлаштування та змоги долучитися до сфери туризму та транснаціональних компаній.

You чи me?

Ми використовуємо в англійській мові «you» і «me» постійно, однак яке з двох слів найвикористовуваніше? Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що, слово «you» є на 18 місці найбільш часто використовуваних слів в англійській мові; а от «me» займає позицію набагато нижчу (50 місце). Але тут виникає запитання: яке саме англійське слово використовується найчастіше? Як би це не було дивно, але це «the», що займає першу позицію в даному рейтингу.

Один на мільярд!

Цікавий факт полягає в тому, що якби було завдання виписати кожне число у вигляді слів англійською мовою (наприклад, one, two, three, four…), нікому не довелося б використовувати літеру «b» в словах до тих пір, поки не дійде до мільярда (billion). Смішно, чи не так?!

Немає повторів!

"Субдерматогліфічний" (Subdermatoglyphic) - це найдовше англійське слово, яке може бути написане без повторення літер у ньому. У ньому нараховується 17 літер, і це медична назва шару шкіри під кінчиками пальців. Трішки легше вгадати сенс слова “uncopyrightable”, яке містить 15 букв без повторень і означає те, що певна річ може бути захищеною авторським правом чи належити певному автору.

Шекспір ​​був архітектором англійської мови

Легендарний драматург відповідав за багато речей, які ми зараз вживаємо в мові чи листі англійською мовою. Сюди можна віднести слова "модно" (fashionable), "реклама" (advertising) і "сміховинність" (laughable), а також фраза "боротися з вогнем" (fight fire with fire), що означає реагувати на атаку аналогічною формою атаки.

Нові надходження до словника

Нове слово додається до словника англійської мови кожні дві години. Найновіші та найдивніші включають «nerdjacking» (захопити розмову докладними поясненнями), «undorse» (для скасування політики) та «Mx» (нейтральна за ґендерним виразом форма звернення замість використання Mr або Ms).

Те саме слово, різні значення

Можливо, ви знаєте, що twerk - популярний, метушливий танець. Але в 16-му столітті "twirk" (записаний з "i" не "e") означає "перекрутити волосся вусів". Цікаво, як одна літера у слові змінює його значення.

Витоки англійської мови

Англійська мова походить від давньоанглійської мови, яка є її ранньою історичною формою з 5-го століття. До самого 15 століття в мові не було ніяких розділових знаків. Найстаріше давньоанглійське слово, яке досі можна почути серед носіїв мови, має таке саме пряме значення, як і слово «town» (місто). «Town» зберегло те саме значення, як і його початкове давньоанглійське слово «tun», що означає житло.

Час для переміщення

"Go." - Найкоротша граматично правильна пропозиція англійською мовою.

Вороги поетів

В англійській мові немає слів, які ідеально поєднуються зі словами "month", "orange", "silver" або "purple"

Що таке aegilops?

Найдовше слово в англійській мові зі своїми літерами в алфавітному порядку - це aegilops, яке позначає тип рослини.

Насправді, кожна мова цікава по-своєму, а також має безліч найцікавіших фактів, які виникли протягом її формування. І навіть наведені вище факти про англійську мову — це далеко не повний перелік цікавинок. Набагато більше інформації можна знайти в історичних книгах або довго копаючись в Інтернеті.


Читати також