Неправильні дієслова в англійській мові

Неправильні дієслова в англійській мові

Ні для кого не секрет, що одна із найскладніших тем у вивченні англійської – неправильні дієслова англійської мови. Вчені Гарварда зробили цікавий висновок: усі дієслова, які часто використовуються - неправильні. Отже, вам завжди вони будуть потрібні у розмові, і якщо не вдасться сформулювати реченння в минулому часі, то що вже згадувати про більш складні часи Perfect і пасивний стан Passive Voice. Отже, неправильні дієслова, це велика група слів, яка в розріз із загальним правилом створення часу, що минув, шляхом додавання до дієслова закінчення -d/-ed, утворює час за абсолютно непередбачуваними правилами, що сформувалися за багато років розвитку мови.

Скільки потрібно вивчити Irregular verbs

Початківцям вистачатиме п'ятдесят дієслів у трьох формах, ну а для просунутого користувача знадобиться вчетверо більше. Існують певні закономірності у формуванні другої та третьої форм дієслова. Це може допомогти в їхньому запам'ятовуванні. Таких класифікацій існує досить багато і кожен вільний вибирати ту, яка найбільш зрозуміла. Можемо запропонувати наступний варіант поділу дієслів на категорії:

  1. Без зміни форми, такі як: cost (коштувати), let (дозволяти) та подібні.
  2. Перша та остання форми однакові, за принципом: come/came/come (приходити).
  3. Додавання -n у третій формі, у даному випадку є підкатегорії:
    - заміна голосних інфінітива на букву «o» у другій та третій формах, наприклад: break/broke/broken (ламати);
    - заміна на літеру "o" тільки в другій, як тут: drive/drove/driven (вести машину);
    - заміна голосних на "-ew" у другій формі і на "-own" в третій: fly/flew/flown (літати);
    - інші: eat/ate/eaten (є).
  4. Заміна голосних на приголосні, при цьому продовжена вимова голосних змінюється коротким, наприклад:
    - keep/kept/kept (зберігати).
  5. Чергування i-a-u, наприклад: begin/began/begun (починати).
  6. Два дієслова зі зміною -ell на -old:
    - sell/sold/sold (продавати)
    - tell/told/told (розповідати)
  7. Поєднання -aught/-ought, наприклад: catch/caught/caught (ловити) або
    - fight/fought/fought (боротися).
  8. Дієслова, що не піддаються класифікації, такі як: do/did/done (робити) або go/went/gone (йти).

Необхідно враховувати, що в утворенні будь-яких форм від неправильних дієслів, скажімо із застосуванням приставок, формуються минулий час за принципом основного слова. Те саме правило поширюється на випадки, коли ви використовуєте фразові дієслова в англійській мові.

У деяких випадках форма дієслова залежить від значення, наприклад, якщо lie означає «лежати», то неправильне дієслово, його форми другого та третього порядку: lay/lain, а ось при значенні брехати – воно ставатиме правильним: lied.

Чи є перевірені методики запам'ятовування з перспективою автоматичного застосування в мовленні

Таблиця неправильних дієслів англійської величезна і вселяє жах у будь-кого, крім найсміливіших. Тому люди почали вигадувати способи обдурити пам'ять, а найпопулярніші із них наведені нижче.

Перший це рими, які добре підходять для дітей. Пісенька або вірш легко врізається в пам'ять, але є нюанс: коли вам знадобиться потрібне слово в розмові, доведеться згадувати весь вірш, а значить мова стане уривчастою, треба буде згадати три форми, і вибрати потрібну. Іншим недоліком є ​​відсутність перекладу у віршику і обмеженість зарифмованих слів, тому що не на всі слова можна підібрати риму, а тим більше зв'язати їх за змістом. Тобто такий спосіб дуже непоганий, як додатковий спосіб, але не як основний метод навчання.

Другий – зазубрювати всі три форми блоком за звучанням. Блок запам'ятовується легше, але при цьому також важко досягти плавності у розмові, щоразу доводиться згадувати весь блок вичленовуючи із нього потрібне слово. Крім того, в пам'яті не буде перекладу до кожного зі слів, тільки у теперішньому часі, тобто доведеться згадувати ще і як вони перекладаються для минулих часів, розуміти яка саме форма вам потрібна (активна чи пасивна), а за весь цей час про автоматизм можна лише мріяти. Звичайно, поступово з практикою він прийде.

Деякі викладачі вважають найефективнішим третій спосіб. Він полягає у вивченні форм у міру проходження та використання форм у різних часах. Тобто спочатку вчимо основне дієслово в теперішньому, наступним етапом вчимо другу форму одночасно з минулим часом, а коли дійдете до граматичних форм з третьою формою - заучуємо ланцюжки. При цьому варто використати наступний алгоритм:

  1. Детально вивчайте переклад та значення слова за допомогою словника, важливо зрозуміти, коли саме використовувати конкретне слово.
  2. Формуйте речення із цим словом, що допоможе не тільки в розумінні, а й у запам'ятовуванні про застосування у конкретних ситуаціях. Причому варто записувати всі свої речення до десяти разів кожне, тоді простіше запам'ятати та автоматично застосувати у розмові потрібну форму.

Вигадуйте не лише окремі речення, а й цілі історії з непрвильними дієсловами. Допустимо про те, як ви провели день. І найкраще підключати гумор, оскільки з численних досліджень психологів ловедено, що це значно збільшує ефективність навчання.

Існує безліч допоміжних засобів для вивчення, у тому числі і картки, що задіють зорову та моторну пам'ять. З одного боку картки напишіть інфінітив з транскрипцією, з другого - 2-ю і 3-ю форми. Картки можна використовувати в ігровій формі з дітьми: по черзі брати з колоди картки і якщо називаєш всі форми, забираєш її собі. Виграє той, хто має більше карток. Можна ускладнити: додати вимогу скласти речення з таким дієсловом.

Також можна розвісити списки по всій квартирі групами, які краще формувати за якоюсь ознакою, але не за абеткою. Це звичайно для простих людей, для особливо просунутих у плані нових технологій існує безліч додатків в інтернеті, які неважко встановити на свій мобільний пристрій, наприклад, Duolingo, Memrise або guizlet.

Список неправильних дієслів:

неправильні дієслова в англійській мові

Неправильні дієслова в англійській мові


Читати також