Рівні володіння англійською мовою

Рівні володіння англійською мовою

Рівень володіння англійською мовою визначається у залежності від того, наскільки добре людина здатна розуміти розмовну мову, читати тексти різної складності та розуміти прочитане, висловлювати повноцінну думку самостійно, використовуючи всі можливості свого словникового запасу.

Сам собою рівень знань граматики англійської мови і великий словниковий запас не завжди свідчить про те, що людина добре володіє англійською. Максимально точний рівень англійської можна визначити тільки з урахуванням того, як людина розуміє іноземну мову на слух, наскільки швидко здатна вловлювати почуту інформацію, як добре вміє дотримуватися правил вимови.

Тому найчастіше тести, які не включають особистого спілкування з компетентним спеціалістом, не можуть забезпечити всієї повноти картини, їх результати є лише приблизними.

Відмінності між рівнями англійської мови

Основні відмінності між людьми, які володіють англійською мовою на різних рівнях, – це обсяг їх знань, мовні навички та словниковий запас. Вивчення цього предмета проводиться на шістьох різних рівнях, які визначаються шляхом попереднього тестування учнів.  

Рівні володіння англійською:

А1 (Beginner) – Навички спілкування розвинені на базовому рівні. Людина вміє використовувати повсякденні фрази та вирази. Може читати та розуміти короткі написи. Може складати прості запитання і розуміє відповіді на них, якщо співрозмовник висловлює свої думки чітко і не поспішаючи, без складних граматичних і мовних оборотів. Людина може використовувати у своєму мовленні та розуміти не більше 1500 слів.

А2 (Elementary) – Людина може поговорити на прості теми (родина, робота, навчання, друзі, покупки). У звичайних ситуаціях з повсякденного життя, людина здатна підтримувати нескладний діалог. Читання та розуміння невеликих листів дається їй легко. Володіє 1500-2000 словами.

В1 (Intermediate) - Це середній рівень, при якому людина може дивитися фільми без дубляжу, розуміючи більшу частину діалогів. Може підтримувати розмову з носіями, обговорюючи повсякденні ситуації та події. Здатна висловлювати свої міркування, формулювати власну думку на складні теми, прочитати і зрозуміти невелику інструкцію, скласти невеликий лист чи есе на деякі теми. Вміє використовувати 2750-3250 слів.

В2 (Upper Intermediate) - Англійська вище за середній рівень. Володіючи ним людина може підтримувати розмову на абстрактну тему або теми, пов'язані з її професійною діяльністю. Може поговорити з носієм мови без жодних складнощів. Здатна розуміти різні телепрограми на англомовних каналах. Може написати твір чи лист на малознайому тему. Володіє 3250-4750 словами.

С1 (Advanced) – Людина з цим рівнем може спокійно спілкуватися на будь-які теми з носієм мови. Вільно пояснює свої думки, не замислюючись над підбором слів. Легко розуміє фільми, навіть якщо в діалогах використовується сленг та стійкі мовні звороти. Пише структуровані, докладні та зв'язні тексти на будь-які теми, включаючи наукові, будь-якого обсягу. Може брати участь в активному листуванні на будь-які теми. Здатна правильно використовувати 3750-4500 слів.

С2 (Proficiency) - Володіння мовою досконале. Людина моментально розуміє будь-яку інформацію на слух та під час читання. Здатна легко узагальнювати та резюмувати засвоєну інформацію. Здатна відразу складати і висловлювати особисті судження з почутого питання. Відрізняє різні відтінки значення подібних фраз. Може спокійно використати у своєму мовленні та розуміти понад 4500 слів.

Визначення рівня володіння мовою за результатами міжнародних тестів

Найбільш об'єктивний спосіб оцінити свою англійську – це пройти один із міжнародних тестів. За його результатами можна отримати сертифікат, придатний для подання за кордоном для підтвердження свого рівня мови. При цьому вибір типу іспиту, який потрібно складати, залежить від того, для якої країни потрібен сертифікат. Рівні знання англійської відповідають результатам міжнародних іспитів, як у таблиці.

Рівень володіння мовою

Результати TOEFL PBT (здається особисто)

Результати TOEFL iBT (здається онлайн)

Результати IELTS

А0

До 310

1

А1

До 433

Вище 0

2-2.5

А2

До 486

Вище 39

3-3.5

В1

До 566

Вище 56

4-5

В2

До 636

Вище 86

5.5-6.5

С1

До 677

Вище 109

7-8

С2

8.5-9

Фактичні відмінності між рівнями англійської

Основна різниця між рівнями володіння англійською мовою полягає, насамперед, не в знаннях, а в практичних навичках спілкування, застосування різноманітних оборотів для формулювання однієї й тієї ж думки, розуміння англомовної мови на слух.

Так, рівні А1-А2 – це базові вміння розуміти та спілкуватися англійською мовою. Для їх досягнення необхідно відточувати навички спілкування на прості повсякденні теми, розповісти про себе, своє життя, власні смаки та уподобання, підтримати простий діалог, обговорити побутові ситуації, що відбуваються, зрозуміти прочитане, якщо в тексті висвітлюються відносно прості теми. Спілкування з носієм мови на цих рівнях володіння будуть досить складними, особливо якщо співрозмовник буде говорити швидко і не дуже чітко вимовлятиме слова. Для вдосконалення розуміння розмовної англійської на цьому рівні корисним буде дивитися фільми або передачі із субтитрами англійською мовою. Це також дозволить розширювати словниковий запас, та знайомитись із деякими ідіомами.

Рівні В1-В2 вказують на середнє володіння мовою. Коли людина може вести бесіди з носіями мови, наприклад, під час подорожі, обговорюючи дорожні ситуації, запитуючи дорогу, уточнюючи деяку повсякденну інформацію або на абстрактну тему. Так, людям, які володіють мовою на цих рівнях, не важко буде спілкуватися з портьє в готелі, офіціантами в ресторані, продавцями магазинів, перебуваючи в англомовній країні. Також людина зможе говорити абсолютно вільно з носієм мови на знайомі теми, наприклад, пов'язані зі своєю професією. Малознайомі теми можуть викликати невеликі труднощі у розумінні носія, але підтримувати бесіду з ним все одно буде можливо, якщо співрозмовник даватиме пояснення рідкісним незнайомим словам та ідіомам. З таким рівнем володіння мовою вже можна пройти співбесіду на роботу чи навчання англійською.

Рівні С1-С2 – це володіння мовою на досконалому рівні або близько до цього. Досягнувши цих рівнів англійської, можна легко спілкуватися з носіями мови абсолютно на будь-які теми, вільно використовувати їх у трудовій чи науковій діяльності. Володіння мовою досягає такого рівня, при якому жодних труднощів не викликають ні ідіоми, ні сленгові слова. Не потрібно замислюватися над підбором слів під час висловлювання власних думок. Людина може спокійно спілкуватися з оточуючими в англомовній країні під час візиту або постійного проживання, при цьому немає жодного мовного бар'єру. Тим, хто досяг цього рівня володіння англійською, не важко здати мовний тест на отримання громадянства в англомовній країні.

Як дізнатися свій рівень англійської?

Для покращення володіння англійською мовою, успішного навчання та формування необхідних навичок, необхідно попередньо скласти план, опираючись на те, які навички вже є у людини. Визначити свій рівень англійської можна по одному з кількох тестів, які включають різні типи завдань та перевіряють різні навички. У мережі ви знайдете безліч тестів. Але найбільш об'єктивною оцінка рівня володіння англійською мовою буде у тому випадку, якщо вона включатиме усну частину спілкування з екзаменатором.

Який рівень англійської мови вказувати в резюме?

Якщо для вакансії, що вас зацікавила, знання англійської мови не потрібне, то цей пункт можна опустити, особливо, якщо вам нічим похвалитися, але для деяких посад цей критерій може бути одним з ключових при відборі кандидата. Найважливіше правило – не прикрашайте дійсність, тому що вам все одно буде запропоновано пройти співбесіду англійською, де рекрутер легко зможе зрозуміти, наскільки добре ви спілкуєтеся англійською. Якщо зазначена в резюме інформація не відповідатиме дійсності, то правда відкриється дуже швидко, а ви марно витратите час роботодавця та свій власний і втратите довіру.

Для вказівки свого рівня англійської краще вибирати одне з формулювань: Basic, Intermediate, Advanced, Fluent. Вони відповідатимуть рівням, А1-А2, В1-В2, С1 та С2. Але ці позначення вказувати необов'язково. Позитивно вплинути на рішення роботодавця щодо вашої кандидатури допоможе зазначення результатів міжнародних іспитів, якщо у вас є відповідні сертифікати. Це підкреслить те, що ви приділили достатньо уваги розвитку цієї навички.


Читати також