Методика викладання англійської мови: 10 сучасних трендів

Spice up Your Methodology: 10 сучасних трендів викладання англійської мови. Методика 2022

Lifelong education – стиль життя для багатьох вчителів. Адже сфера викладання постійно розвивається і вбирає у себе як методичні нововведення, так й технологічні розробки.
Пропонуємо поговорити про актуальні тенденції у світі викладання та про найпопулярніші методи навчання so far.

Flipped classroom

Для студентів з високою мотивацією та рівнем вище Intermediate підійде навчання у стилі Flipped classroom. Суть методу: студенти отримують завдання на опрацювання матеріалу (відео-лекція, наприклад) до уроку і безпосередньо на уроці час не витрачають на обговорення теорії, а присвячують активній практиці.

Таким чином, у викладача є можливість охопити більше матеріалу, а у студентів навчитися працювати самостійно.

Dogme style

Викладачі часто використовують Dogme style – це варіація комунікативного підходу до викладання мови. Він дозволяє максимально відійти від підручників та планів уроків та сфокусуватися на спілкуванні між студентом та вчителем.

У цьому підході класу як такого не існує — є актуальні теми та живе спілкування, яке підштовхує учнів до використання певної лексики та граматики.

Як ви зрозуміли, у такому разі урок непередбачуваний, і матеріал для навчання зазвичай «випливає» у процесі. Роль учителя тут полягає у оптимізації процесу вивчення мови.

Task-based learning

Task-based learning допомагає студентам вирішити комунікативні завдання: зробити замовлення у ресторані або пройти співбесіду на роботу. Під час навчання використовуються автентичні матеріали та вправи, які пригодяться у реальному житті студентами.

Наприклад, вчитель представляє студенту мовну одиницю так, щоб студент запам'ятав її значення з допомогою тексту, гіпотетичної ситуації чи діалогу.

Потім учню пропонується виконати практичні вправи для закріплення матеріалу. Наприкінці учням дається комунікативне завдання (наприклад, рольова гра), метою якої є навчити студентів генерувати вільну розмову іноземною мовою.

CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Метод CLIL (Content and Language Integrated Learning) ґрунтується на викладанні предметів шкільної програми англійською мовою, допомагає вирішити одразу кілька завдань: наприклад, вивчити історію країни та одночасно відпрацювати минулий час. У цьому підході мова виступає не метою, а засобом отримання інформації.

Комунікативний та лексичний підхід

У центрі уваги комунікативного підходу – здатність висловлювати думки та спілкуватися. Навчання будується на формуванні мовної компетенції - осмисленому спілкуванні у різних життєвих ситуаціях.

Суть лексичного підходу в тому, що студент вивчає не окремі слова, а так звані chunks (словосполучення), які надалі допомагають сформувати швидкість мовлення.

Ці методи можна поєднувати з іншими популярними тенденціями, які дозволять зробити уроки цікавішими та ефективнішими для учнів.

Blended learning

Blended learning — змішана форма навчання, в якій поєднуються як викладання віч-на-віч (вчитель — учень/група учнів), так і онлайн-навчання.

Наприклад, проходження курсу онлайн та очні зустрічі з викладачем, який є куратором та відповідає на всілякі питання, пов'язані з курсом. Цей спосіб допомагає здійснювати навчання з будь-якої точки світу.

Ігрова форма

Ігрова форма навчання використовується вже давно, але з розвитком технологій стала більш затребуваною. І дорослі, і діти люблять грати. У процесі гри вони набувають позитивних емоцій, які сприяють запам'ятовуванню.

Гейміфікація створює мотивацію, розвиває драйв, сприяє самоорганізації, кидає виклик, допомагає уникнути нудьги і рутини - все це особливо актуально для студентів.

Мобільні девайси

За допомогою смартфона навчання стає доступнішим. Є багато різних додатків та освітніх платформ, завдяки яким вчитися стало легше та веселіше.

Найпопулярніші програми  Quizlet, ELSA (допомагає поставити правильну вимову), Busuu (дозволяє запам'ятовувати слова в контексті різних діалогів, а також для тих, у кого платний обліковий запис, є можливість виконати завдання та відправити його на перевірку носію мови). Також можна навчатися разом із друзями – адже підтримка важлива у будь-якій справі.

Embodied learning

Ще один актуальний метод — embodied learning, у якому вивчення стає більш фізичним процесом, а не лише ментальним. Наприклад, щоб вивчити дієслова події, ви можете запропонувати учням виконати ці події. Це актуально не тільки для дітей, але і для дорослих, тому що створює міцніші асоціативні зв'язки та допомагає краще запам'ятовувати матеріал.

Inquiry – based learning

Тут навчання зосереджено на студента та його запит. Якщо для студентів актуально вивчати англійську мову для подорожей, запропонуйте освоїти лексику на цю тему, змоделюйте ситуації, які найчастіше відбуваються у поїздках. У процесі навчання багато часу приділяється практиці, що дозволяє запам'ятовувати матеріал краще.

Завдяки цим тенденціям процес викладання стає все більш орієнтованим на реальні потреби студентів і дозволяє досягати хороших результатів із задоволенням та максимальним комфортом для всіх учасників процесу.


Читати також