Чим американська англійська відрізняється від британської?

американська мова. англійська мова

Ні для кого не секрет, що англійська мова в різних точках світу звучить по-своєму, утворюючи тим самим різні діалекти, але найпопулярнішими варіантами англійської є американський і британський. Сьогодні ми розповімо про перший із них. Які особливості діалекту на іншому материку й у чому його переваги.

Особливості американської англійської

Історія американської мови

Англійська мова в Америці з’явилася з часів відкриття материка Колумбом, коли її почали освоювати люди різних національностей. Тоді мови почали змішуватися й доповнювати одна одну, як граматичними, так і мовними нормами з новими словами, і навпаки зберігати в собі архаїзми. Яскравим прикладом архаїзму є слово «fall», яке вже давно застаріло у Великій Британії, але водночас широко використовується в США. Що ж до новизни, то тут прикладом можуть стати галліцизми (слова або мовні звороти, що походять чи запозичені з французької мови). Характерною ознакою таких слів можуть стати суфікси -ее та -er (наприклад, «employee», «employer»).

Особливості вимови в американському варіанті

Жителям США та Англії нерідко складно зрозуміти один одного через фонетичні особливості варіантів.

  • Дифтонг «ou»

Вимовляючи «ou», американці сильніше округляють губи, ніж їхні побратими за мовою, й через це звук стає протяжнішим і «довшим»;

  • Випадає «ju:»

Американці, вимовляючи звук «ju:», ковтають його першу частину й завдяки цьому мова стає м’якшою;

  • «r» в американській англійській

Тим, хто вивчав у шкільні роки англійську, повторювали, що в усному мовленні «r» часто пропускається. І справді, у британському діалекті це так, але не в американському. У США цей звук промовляють, через що чого мова видається грубішою.

  • Урізання голосних

Для американського варіанту характерне урізання голосних звуків там, де інтонація знижується, і якщо слово стоїть наприкінці речення, воно вимовляється повністю, незалежно від наголошеного чи ненаголошеного стану.

Американська та британська англійська відрізняються і стійкими висловами. Дивись, як британський актор Г’ю Лорі та американська телеведуча грають у «відгадайку».

Переваги у вивченні американського варіанта

Кожен різновид мови має свої переваги й американська англійська мова не стала винятком.

Проста граматика

В американському варіанті є лише три простих часи — Past, Present, Future. Американці часто використовують Past Simple замість Past Perfect для простоти власної мови, що в Англії є неприйнятним.

Ідіоми та архаїзми

Безумовно, мова жителя Великобританії теж може включати ідіоми, проте американська англійська відрізняється своєю лаконічністю і простотою й одночасно включає в себе вже застарілі на іншому континенті слова.

Немає заучування

Особливості вимови не варто заучувати. Щоб освоїти мовлення, досить просто спілкуватися з носіями мови або дивитися американські фільми та шоу.

У школі нас часто вчать саме британської англійської, але переключитися з одного діалекту на інший досить легко. Головне — бажання та практика. Успіхів у вивченні!

Переклад: Юлія Дорош


Читати також