Новини науки та високих технологій. 30.05.2022

Новини науки та високих технологій. 30.05.2022

Ми знову розповідаємо вам про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

Астрономи знайшли нову ультратьмяну карликову галактику

Астрономи знайшли нову ізольовану ультратьмяну карликову галактику, що одержала позначення Тукан В. Вона знаходиться на околиці Місцевої групи галактик, складається зі старих малометалічних гігантів і в цілому схожа на ультратьмяні галактики-супутники Чумацького Шляху.

Ультратьмяні карликові галактики становлять для астрофізиків великий інтерес, оскільки дозволяють перевірити ряд теорій, пов'язаних із темною матерією та хімічним збагаченням галактик за рахунок нуклеосинтезу. Ці галактики вважаються тьмяними, невеликими за розмірами, проте багатими на темну матерію. Вважається, що сформувалися подібні системи давно, завдяки чому вони бідні на елементи, важчі за водень і гелій.

Такі системи в даний час знаходять як у місцевій групі, так і за її межами. Проте все ще є ділянки космосу, які значною мірою не досліджені з погляду пошуку карликових галактик. Зокрема, на периферії Місцевої групи та її найближчих околицях (0,5–2 мегапарсеки) виявлено лише кілька нових галактик.

Астрономи знайшли нову ультратьмяну карликову галактику

Група астрономів під керівництвом Девіда Сенда (David J. Sand) з Університету Арізони повідомила про виявлення нового представника ультратьмяних карликових галактик, який отримав позначення Тукан B. Відкриття було зроблено під час аналізу даних каталогу огляду неба DESI Legacy Imaging Surveys Data rea даних каталогу огляду неба DES DR2, надалі за галактикою вів спостереження спектрограф IMACS, встановлений на одному з наземних Магелланових телескопів.

Тукан знаходиться на околиці Місцевої групи, на відстані 4,5 мільйонів світлових років від Сонця і в 1,6 мільйонах світлових років від карликової сфероїдальної галактики в Тукані. Система характеризується як ізольована галактика з ефективним радіусом 260 світлових років і абсолютною зірковою величиною -6,9. Її зоряне населення не показує жодних ознак наявності популяції молодих зірок і складається із старих, бідних металами зірок з гілки червоних гігантів, що аналогічно тому, що спостерігається в ультратьмяних карликових галактиках-супутниках Чумацького Шляху, хоч і з меншими видимими зоряними величинами.

Вчені вважають, що Тукан може бути яскравим прикладом ультратьмяної галактики, в якій зіркоутворення було зупинено реіонізацією або якимось іншим внутрішнім механізмом, а не взаємодією з гало більшої галактики. Майбутні спостереження за галактикою повинні допомогти точніше визначити її властивості та механізм формування.

«Індженьюіті» надіслав відео рекордно далекого польоту на Марсі

Перший позаземний дрон "Індженьюїті" надіслав на Землю відеозапис рекордно далекого польоту з навігаційної камери. За 161 секунду гелікоптер пролетів 704 метри, заодно побивши рекорд зі швидкості руху, повідомляється на сайті NASA.

25 за рахунком політ «Індженьюїті» на Марсі відбувся 8 квітня 2022 року і став найдальшим і найшвидшим на сьогоднішній день. Він тривав 161,3 секунди, за цей час гелікоптер пролетів 704 метри, рухаючись зі швидкістю 5,5 метри за секунду.

Нове відео, опубліковане командою дрону, складено із чорно-білих кадрів, отриманих навігаційною камерою вертольота. Відео прискорено вп'ятеро, перший кадр відповідає другій секунді польоту. Спочатку «Індженьюїті» злітає на 10 метрів, потім прямує на південний захід, досягаючи максимальної швидкості руху менш ніж за три секунди. Вертоліт спершу пролітає над групою піщаних брижів, а потім над декількома кам'янистими областями, після чого знаходить рівну місцевість для посадки.

Варто відзначити, що навігаційна камера відключається, коли дрон знаходиться в межах метра від поверхні Марса, щоб піднятий пил не збивав відстеження поверхні системою навігації, тому сам момент посадки вертольота не потрапив на запис.

Штат Нью-Йорк роздасть 800 роботів-помічників самотнім людям похилого віку

Агентство у справах людей похилого віку штату Нью-Йорк роздасть понад 800 роботів-помічників ElliQ. Як повідомляє The Verge, роботів отримають літні люди, які проживають на самоті. Передбачається, що гаджет допоможе їм вести активний спосіб життя та підтримувати контакт із близькими на відстані.

Самотність пов'язана з цілим спектром проблем зі здоров'ям — це і незалежний фактор ризику розвитку діабету другого типу, і підвищений ризик розвитку деменції. Також дослідження вказують на підвищену смертність серед одиноких літніх людей.

Штат Нью-Йорк роздасть 800 роботів-помічників самотнім людям похилого віку

Передбачається, що роботи-помічники можуть допомогти одиноким людям похилого віку вести здоровий спосіб життя і боротися з почуттям самотності. Незважаючи на те, що вплив соціальних роботів на підвищення якості життя вивчено слабо, вони, очевидно, все-таки корисні, адже більшість із них можуть самостійно підтримувати розмову або бути зручним інтерфейсом для спілкування з рідними і близькими.

Один із таких пристроїв цього року випустила ізраїльська компанія Intuition Robotics. Їх гаджет ElliQ являє собою спарену з планшетом стаціонарну розумну колонку з «головою», що рухається, його основна відмінність від інших роботів-помічників полягає в тому, що він не чекає активації, а вміє сам ініціювати взаємодію з людиною і враховує контекст попередніх розмов — розробники вважають, що саме такий підхід найкращий для літніх користувачів.

Робот-помічник ElliQ зацікавив Агентство у справах людей похилого віку штату Нью-Йорк (New York State Office for the Aging), воно вирішило закупити і роздати одиноким людям похилого віку більше 800 таких гаджетів. Директор агентства зазначив, що вибір упав саме на цей пристрій через проактивну взаємодію з користувачем. Передбачається, що ElliQ допоможе самотнім людям стежити за самопочуття та здоров'ям, стресом та сном. Крім того, результати цього проекту допоможуть оцінити ефективність використання таких пристроїв.

Бувають і більш спеціалізовані роботи-помічники. Наприклад, Toyota випробувала свого робота-помічника Human Support Robot для інвалідів у домашніх умовах. Робот оснащений маніпулятором, який може захоплювати та переміщати предмети різної форми, а камери дозволяють йому самостійно орієнтуватися у просторі та бережно переміщати предмети.

Google розробила покращений аналог нейромережі DALL-E 2

Дослідники з Google розробили генеративну нейромережу Imagen, що створює реалістичне зображення за текстовим запитом подібно DALL-E 2 від OpenAI. Дослідження результатів на добровольцях показало, що люди вважають згенеровані нею зображення більш якісними, ніж зображення з інших нейромереж, в тому числі і DALL-E 2.

У 2021 році OpenAI представила нейромережу DALL-E, яка генерує зображення за текстовим описом, сформульованим простою мовою. Ця модель показала великий приріст в якості генерації зображень (text2image), але в основному їй вдавалися ілюстрації. У DALL-E 2, представленій на початку квітня, дослідники модифікували архітектуру моделі і досягли вже досить якісної генерації в тому числі і фотореалістичних зображень. Максимально коротко роботу моделі можна описати так: отримавши текстовий опис, вона, використовуючи текстовий кодувальник від CLIP (модель від OpenAI, що генерує описи зображень), отримує текстовий ембеддинг (стиснуте векторне представлення даних), потім за допомогою дифузійної моделі «конвертує» в ембеддинг, після чого за допомогою іншої дифузійної моделі створює зображення розміром 64 на 64 пікселя, а в кінці ще двома дифузійними моделями підвищує роздільну здатність до 1024 на 1024.

Google розробила покращений аналог нейромережі DALL-E 2

Через півтора місяці дослідники з Google представили свою генеративну нейромережну модель Imagen, яка архітектурно схожа на DALL-E 2, але все ж має деякі відмінності і досягає кращих результатів. В якості кодувальника вихідного тексту використовується кодувальник T5-XXL. У цьому полягає одна з відмінностей від DALL-E 2: якщо в ній використовується кодувальник від моделі CLIP, яку навчали на тексті та зображеннях, то T5 навчався тільки на тексті. Отримуваний текстовий ембеддинг подається відразу в дифузійну модель, що створює зображення в роздільній здатності 64 на 64 пікселя (в DALL-E 2 перед цим етапом використовується «конвертер»), а воно в свою чергу два рази збільшується дифузійними моделями до 2 кожна дифузійна модель працює з обліку текстового ембеддингу. Автори DALL-E 2 писали у своїй статті, що вони пробували таку ж схему, але не виявили, що вона підвищує якість генерації, тому текстовий ембеддинг не враховувався при підвищеннях розміру.

Imagen навчалася на власних датасетах Google, в яких було сумарно 460 мільйонів пар «зображення-опис», а також на публічно доступному датасеті Laion з 400 мільйонами пар. У результаті розробникам вдалося створити модель з високою якістю генерації зображень різних типів. Дослідники оцінили роботу моделі трьома способами. Вони порівняли результати генерації з фотографіями з популярного датасету COCO і з'ясували, що Imagen створює рекордно схожі зображення (FID = 7,27). Оцінка добровольцями показала, що люди вважають згенеровані новою моделлю зображення реалістичніше фотографій з COCO в 39,5 ± 0,75 відсотка випадків. Коли з порівняння прибирали всі фотографії з людьми, ця величина зростала до 43,9 ± 1,01 відсотка.

Нарешті, дослідники прямо порівняли роботу Imagen з чотирма іншими моделями для генерації зображень за текстовим описом. Вони генерували зображення, використовуючи однакові описи, показували пари таких зображень добровольцям і просили їх вибрати один приклад з пари, оцінюючи якість і відповідність зображення опису. Виявилося, що люди віддають перевагу Imagen іншим моделям за обома параметрами.

Судячи з показаних Google прикладів, Imagen, на відміну від DALL-E 2, вміє генерувати реалістичні написи, а також рідше плутає кольори, якщо вони є в текстовому запиті. У той же час варто розуміти, що, на відміну від OpenAI, яка хоча надала деяким дослідникам і журналістам доступ до демо-версії генератора, Google не виклала в відкритий доступ ні демо, ні код, тому оцінити її роботу досить складно. Деякі дослідники, які мають доступ до демо-версії DALL-E 2, виклали в твіттер порівняння наданих Google прикладів з результатами генерації DALL-E 2 за тими ж запитами.

Люди вважають хороші вчинки більш природними

Американські дослідники виявили, що люди частіше пов'язують свої добрі (просоціальні) дії з генами, ніж погані (антисоціальні). Автори статті, опублікованої в The Journal of Social Psychology, провели онлайн-експеримент з 600 дорослими, щоб перевірити, як люди характеризують свою поведінку.

Вплив оточення та оцінка дій інших людей — важливі характеристики життя в суспільстві. Дослідники з різних сфер науки намагаються розкрити все нові механізми соціальної взаємодії. Наприклад, команда міжнародних вчених раніше показала, що на прийняття ризикованих рішень може впливати ризикована поведінка оточуючих, а іспанські дослідники розповіли про те, що людям достатньо одного слова, щоб визначити характер співрозмовника.

Оцінка своєї поведінки та поведінки інших людей важливий процес взаємодії, тому що саме він показує, чи можливо збудувати з людиною робочі або особисті відносини, і яке місце вона займе в соціальній групі. Минулі дослідження в сфері нейробіології виявили, що просоціальна (що приносить користь іншим) поведінка більш характерна для жінок і що антисоціальна (що завдає шкоди) поведінка пов'язана з меншою площею кори головного мозку і її товщиною. Цікаво й те, із чим пов'язують ці види поведінки самі люди. Раніше команда американських учених виявила, що коли учасники дослідження оцінювали хорошу і погану поведінку інших, то вони були схильні асоціювати з генами саме просоціальну поведінку.

Тепер також група американських дослідників під керівництвом Метью Лебовиця (Matthew S. Lebowitz) з Колумбійського університету вирішила провести експеримент, щоб дізнатися, як люди пояснюють свою власну поведінку. Для цього вчені попросили 600 дорослих американців пройти онлайн-експеримент, в якому випробуваним пропонували відповісти на питання про їхню поведінку. Учасників випадковим чином розподілили в одну з груп - просоціальну або антисоціальну. У першій групі учасникам потрібно було згадати ситуацію, якою вони пишаються (наприклад, коли вони були добрі до когось), а в другій групі — ситуацію, якої вони соромляться (де вони повелися егоїстично або нашкодили комусь). Після цього їх просили оцінити ряд однакових тверджень про те, наскільки природною вони вважають цю поведінку, наскільки вони несуть за неї відповідальність і чи вважають її реальним відображенням себе, а також яку роль у цій поведінці грають гени. Оцінка давалася за шкалою від 1 до 7.

Люди вважають хороші вчинки більш природними

Результат дисперсійного аналізу показав, що учасники, які відповідали на питання щодо позитивних вчинків, вважали зв'язок такої поведінки з генами сильнішим, ніж у учасники з групи з негативними вчинками (p < 0,001, d = 0,43). Люди також оцінювали добрі вчинки як більш природні (p < 0,001, d = 1,06) і відображаючі їх істинне «Я» (p < 0,001, d = 1,57), а подальший аналіз показав, що ці фактори були медіаторами вчинку та оцінкою причетності до нього генів. Оцінка несення відповідальності за просоціальну і антисоціальну поведінку не відрізнялася між групами.

Таким чином, автори показали, що люди сильніше пов'язують із генами свою просоціальну поведінку, ніж антисоціальну, що може пояснюватися їхньою схильністю бачити свої добрі вчинки як щось природне і відображає істинне «Я». Схожий ефект показало минуле дослідження авторів, де учасники оцінювали поведінку інших людей.

Характеристики відносин також вивчаються у сфері навчання та науки. Так, міжнародна група вчених описала користь від вибудовування добрих відносин вчителів з учнями, а європейські дослідники розповіли про те, що вчені чоловічої статі охочіше діляться результатами своїх наукових праць з колегами-чоловіками.

Telegram Premium все ближче – месенджер більше не буде «безкоштовним назавжди»

З моменту глобального запуску месенджер Telegram позиціонував себе як "безкоштовний назавжди" продукт. Таке повідомлення з'являлося під час встановлення програми на Android. Якщо точніше, слоган звучав так: Telegram безкоштовний назавжди. Без реклами. Без оплати та передплати». Але тепер, схоже, настають зміни.

Розробник Алессандро Палуцці повідомив, що у розділі з перекладами для клієнтських додатків месенджера змінився текст слайду. Тепер він виглядає так: "Telegram пропонує безкоштовне безлімітне хмарне сховище для чатів та медіафайлів". Хоча поки що офіційної заяви від розробників не було, тому можна припустити, що це підготовка до запуску Telegram Premium.

Telegram Premium все ближче – месенджер більше не буде «безкоштовним назавжди»

Восени минулого року в месенджері з'явилася реклама, яка демонструвала оголошення у великих каналах та групах. Також раніше повідомлялося про преміум-функції. Зокрема, власники платних акаунтів отримають особливий бейдж поряд з ім'ям, їм будуть доступні повноекранні емодзі та деякі інші можливості.

Таким чином, Telegram планує покращити монетизацію продукту.

Абсолютно новий продукт Apple може представити вже за тиждень. Компанія реєструє торгову марку realityOS

Це операційна система для гарнітури змішаної реальності

Схоже, компанія Apple може хоча б номінально уявити свою гарнітуру змішаної реальності вже найближчим часом.

Незадовго до заходу WWDC 2022, що стартує через тиждень, у Мережі виявились одразу дві заявки компанії на реєстрацію товарного знака realityOS. Нагадаємо, так називатиметься операційна система для гарнітури Apple.

Абсолютно новий продукт Apple може представити вже за тиждень. Компанія реєструє торгову марку realityOS

Подані ці заявки були ще в грудні, але важливо те, що для них є крайній термін подання іноземних заявок — дата, до якої заявник має подати іноземну патентну заявку, щоб вимагати більш ранню вітчизняну патентну заявку — 8 червня. Тобто, через два дні після WWDC. Тож дуже ймовірно, що саме на WWDC 2022 купертинський гігант вперше щось розповість про свою гарнітуру або хоча б її ОС.

Білл Гейтс спрогнозував виникнення наступної пандемії протягом 20 років із ймовірністю 50%

Це стане наслідком того, що людське населення зростає і вторгається в нові екосистеми.

Засновник Microsoft Білл Гейтс в інтерв'ю іспанській газеті El Diario поділився своїм прогнозом щодо можливої ​​наступної пандемії. За його словами, її можна чекати протягом наступних 20 років з ймовірністю 50%.

«[Вона] може з'явитися від вірусу, який ми вже знаємо. Це може бути різновид грипу, інший тип коронавірусу, - вважає Білл Гейтс. – І це, принаймні, дозволило б нам мати деякі відомості про те, як швидко отримати лікування та вакцину». «Але це може бути і щось інше, – додав він. - Це може бути вірус, створений людиною, біотерористом, який розробив його і навмисно поширив. Це дуже страшний сценарій, тому що такі люди можуть спробувати поширити його у різних місцях одночасно».

«Або це може бути щось, що вийде зі світу природи, - вважає Гейтс. – Людське населення зростає, і ми вторгаємось у все нові екосистеми». «От чому я підрахував, що існує п'ятдесятивідсоткова ймовірність того, що в наступні 20 років у нас буде пандемія природного походження як наслідок зміни клімату», – додав він.

Білл Гейтс спрогнозував виникнення наступної пандемії протягом 20 років із ймовірністю 50%

Для боротьби з пандеміями підприємець пропонує створення «глобальної групи реагування та мобілізації при епідеміях», яку порівнює із пожежниками. «Те, що я пропоную, вимагало б збільшення бюджету Всесвітньої організації охорони здоров'я на 25%, і з цим у нас була б команда приблизно з 3 тисяч людей з різними профілями», – сказав Білл Гейтс.

Смартфони з Android навчаться відстежувати хропіння. Google вже працює над такою функцією

Також вона з'явиться у годиннику Fitbit

Компанія Google тестує функцію для Android, яка буде відповідальна за виявлення хропіння та кашлю.

Цього тижня Google Health Studies випустила нову версію, щоб підтримати запуск нового дослідження. У цьому оновленні є дослідження «Sleep Audio Collection», доступне тільки для співробітників Google.

Щоб взяти участь у цьому дослідженні, ви повинні бути штатним співробітником Google та мати телефон Android. Умови навколишнього середовища, необхідні для цього дослідження, полягають у тому, щоб в одній кімнаті було не більше одного сплячого дорослого, який не працює на компанію-конкурента.

Смартфони з Android навчаться відстежувати хропіння. Google вже працює над такою функцією

Google пояснює, що її команда Health Sensing активно працює над впровадженням розширеного набору сенсорних можливостей та алгоритмів на пристрої Android для надання користувачам значущої інформації про їх сон.

Ці алгоритми виявлення кашлю і хропіння в результаті перетворяться на функцію ліжкового моніторингу на пристроях Android, яка буде працювати зі збереженням конфіденційності на пристрої для нічного моніторингу кашлю і хропіння.

Google робить ставку на планшети: представлено нову програму Google Calculator

Компанія також оголосила, що випустить близько 20 програм, оптимізованих для планшетів.

Нещодавно Google оголосив, що знову зосередиться на планшетах і внесе різні поліпшення програмного забезпечення в Android 13. Компанія також оголосила, що випустить близько 20 програм, оптимізованих для планшетів. На цьому тижні компанія випустила оновлений додаток-калькулятор для планшетів.

Калькулятор Google, встановлений на різних телефонах і планшетах, тепер має новий дизайн інтерфейсу користувача. Нова версія 8.2 оптимізована, щоб повністю використовувати великий дисплей планшета. Тепер калькулятор показує всі необхідні кнопки праворуч та журнал історії зліва. Раніше програма займала весь екран лише для відображення цифрових та функціональних кнопок.

Google робить ставку на планшети: представлено нову програму Google Calculator

Більш того, коли програма використовується з іншим програмою в режимі багатозадачності з розділеним екраном, журнал історії зникає, так що обидві програми можна використовувати без будь-яких проблем. Додаток також отримав перемикач швидких налаштувань, що дозволяє швидко отримати доступ до калькулятора з будь-якого екрану.

У попередньому оновленні Google представила дизайн Material You у програмі Google Calculator. Пристрої Samsung Galaxy Tab поставляються з встановленим програмою Samsung Calculator з великою кількістю функцій і пристойним інтерфейсом користувача. Це різко контрастує з Apple, яка не постачає свої iPad з будь-яким додатком калькулятора.

Canon готує 100-мегапіксельну камеру

Згідно з інформацією джерела CanonRumors, компанія розробляє камеру з високою роздільною здатністю у своїй лінійці Canon EOS R. Раніше кілька фотографів висловлювали переваги в появі чогось на кшталт Canon EOS R5S.

Canon готує 100-мегапіксельну камеру

Джерело ресурсу поділилося, що десь на початку 2023 року Canon дійсно збирається випустити повнокадрову камеру з байонетом RF і роздільною здатністю більше 100 мегапікселів. А анонс камери може відбутися вже наприкінці цього року.

Специфікації нової камери Sony

Ресурс PhotoRumors опублікував список специфікацій бездзеркальної камери Sony a7R V (ILCE-7RM5):

Список специфікацій бездзеркальної камери Sony a7R V (ILCE-7RM5)

Модель ILCE-7РМ5

  • Модернізований датчик зображення роздільною здатністю 61 Мп та процесор обробки зображень останнього покоління.
  • Забезпечує приблизно вдвічі більшу швидкість зчитування порівняно з попередньою моделлю α7R IV.
  • Процесор BIONZ XR із новою архітектурою.
  • Забезпечує високу роздільну здатність, високу чутливість/низький рівень шуму та широкий динамічний діапазон.
  • При зйомці в нестиснутому RAW або стиснутому RAW без втрат максимальна швидкість становить 10 к/с.
  • Підтримує 4D FOCUS, широкий діапазон, високу швидкість, високу точність, автофокусування з покращеним рівнем відстеження.
  • 759 фазових точок розташовані з високою густиною майже по всій площі (близько 92%) датчика. Контрастний автофокус має 425 пікселів.
  • Автофокусування по очах вибір правого/лівого ока (людини/тварини).
  • Відстеження реального часу.
  • Трекінг зіниці в реальному часі людини/тварини/птиці.
  • Забезпечує високоточне вимірювання відстані автофокусування в умовах низької яскравості EV-4.
  • Низький рівень вібрації та висока міцність затвора.
  • Оптична 5-осьова стабілізація зображення в камері, що забезпечує 5,5 ступенів компенсації.
  • Зйомка зі зсувом пікселів.
  • Отримайте більш чітку інформацію R/G/B, зробивши 16 кадрів.
  • Високоефективне стиснення / стиснення / стиснення без втрат / нестиснутий RAW.
  • 10-бітний формат запису HEIF та новий стиль перегляду «режим нерухомого зображення HLG».
  • Плавне перемикання під час зйомки у повнорозмірному форматі / APS-C.
  • Найновіший електронний видошукач, у якому використовується OLED-екран високої чіткості з 9,44 млн пікселів, а також оптична система та механізм окуляра.
  • 3,0-дюймовий похилий РК-монітор з роздільною здатністю приблизно 2,36 млн пікселів, який також підтримує сенсорне управління меню.
  • Запис відео високої роздільної здатності 8K (до 30 к/с) з повнопіксельним зчитуванням.
  • Передискретизація із 9,6K (при повному розмірі).
  • Запис відео високої роздільної здатності 4K (до 60 к/с) з передискретизацією як у повному розмірі, так і у форматі Super 35 мм.
  • «Режим S&Q» для якісної уповільненої та прискореної зйомки.
  • Запис відео у форматі Full HD зі швидкістю 120 к/с із передискретизацією.
  • «Режим гнучкої настройки експозиції», який дозволяє автоматично/вручну перемикати настройки під час відеозйомки.
  • "Корекція дихання" пригнічує коливання кута зору під час фокусування.
  • Довгоочікувана карта фокусування Creator, яка візуалізує глибину різкості зображення та знижує навантаження на параметри фокусування
  • "Швидкість переходу AF" і "Чутливість передачі AF", які дозволяють працювати з фокусуванням на камері під час відеозйомки.
  • Сумісність із S-Cinetone, S-Log, HLG (Hybrid Log-Gamma).
  • Гарний ефект, який освітлює та очищає шкіру навіть під час запису відео та прямої трансляції.
  • Запис 4:2:2 10 біт можливий як у камеру, так і в Long GOP/Intra.
  • Запис All Intra (при записі XAVC S-I).
  • Запис кодека MPEG-H HEVC/H.265 (під час запису XAVC HS).
  • Чутки про «проксізапис» фото, які підтримують ефективне коригування відео.
  • Функція виділення контурів (червоний, жовтий, білий, синій).
  • Нещодавно розроблена структура розсіювання тепла, що забезпечує безперервний запис протягом тривалого часу.
  • Ефект розсіювання тепла оригінальної внутрішньої структури Sony приблизно в 5 разів вищий, ніж модель α7R IV.
  • Системи захисту від пилу та забруднення.
  • Корпус розроблений для більшого захисту від пилу та води.
  • Корпус із магнієвого сплаву для високої міцності.
  • Цифровий аудіоінтерфейс, що забезпечує якісний запис звуку.
  • Високоефективна функція передачі FTP.
  • Сумісність з Wi-Fi, IEEE 802.11a/b/g/n/ac (діапазон 2,4 ГГц/5 ГГц).
  • Стандарт Bluetooth вір. 5.0 (діапазон 2,4 ГГц).
  • Встановлений SuperSpeed ​​USB 10Gbps (USB 3.2) сумісний USB Type-C.
  • Високошвидкісне заряджання з підтримкою USB PD (Power Delivery).
  • Подвійний слот для картки пам'яті CFexpress Type A.
  • Мікророз'єм HDMI (Type D).

Читати також