Фотографії Європи часів війни все ще формують уявлення про конфлікт – ось як ми намагаємося виправити ситуацію

Про фотографії минулих війн

Авторки: Катрін Аск, постдокторська наукова співробітниця кафедри комунікацій та медіа Університету Лафборо; Ліз Джейлант, професорка цифрових гуманітарних наук Університету Лафборо.

Війна в Європі миттєво створює паралелі зі світовими війнами для жителів Великої Британії та інших країн Європи. Цей зв’язок являє собою те, що більшість людей знає і вчать про конфлікти на континенті. Висвітлення та реакція на війну в Україні в ЗМІ також викликали знайомі образи Другої світової війни, зокрема бомбардування будинків, озброєних солдатів і мирних жителів, а також дітей, які чіпляються за батьків.

Наша автоматична реакція на образи конфлікту часто є необ’єктивною. Ми шукаємо щось знайоме, способи осмислити жахи, що відбуваються на наших очах, відповісти на наше мимовільне питання: чи впливає це на нас?

Викликання образів світових воєн, можливо, посилює нашу реакцію, тому що національні уявлення про світові війни настільки глибоко вкорінені в наших історичних знаннях. Проте більшість європейців легше сприймає війни в Сирії та інших країнах як далекі чи чужі.

Однак багато битв світових війн за участю європейських держав велись за межами Європи, у таких місцях, як Східна Африка та Близький Схід. І, звичайно, інші війни до цих велися по всьому світу. Це змусило нас задуматися: чи відрізняється війна в Україні, тому що вона в Східній Європі і, безсумнівно, викликає наші знання та впізнавані образи світових воєн?

Ці питання лягли в основу нашого нового проєкта «Фотографія ранніх конфліктів (1890-1918) і візуальний штучний інтелект» (EyCon). У цьому проєкті ми досліджуємо західний погляд на світові війни та те, як це безпосередньо пов’язано з нинішньою недоступністю історичних фотографій та їх контекстів. Щоб зрозуміти та виправити цей дисбаланс, EyCon використовує штучний інтелект (ШІ), щоб покращити наші знання про образи війни ранніх конфліктів з 1890 по 1918 рік, які часто ігноруються.

Знімаючи ці графічні зображення та роблячи їх частиною нашої доступної історії, ми можемо почати відновлювати затьмарений, але глобальний досвід війни. Але ми також можемо замислитися над впливом, який наше обмежене та євроцентричне знання глобальної історії має на нашу реакцію на образи сучасних конфліктів.

У рамках Eycon в базі даних проєкту будуть представлені тисячі фотографій колоніальної війни та конфліктів до 1914 року, таких як російсько-японська війна та Балканська війна, а також африканські та азіатські поля битв Першої світової війни. Однак це не означає просто їх завантажити.

Експедиційний корпус Танганьїки в Бельгійському Конго Експедиційний корпус Танганьїки в Бельгійському Конго (нині Демократична Республіка Конго) під час східноафриканської кампанії Першої світової війни. Джерело: Імперський воєнний музей.

Запис історії та історія запису

Хоча фотографія може сказати тисячу слів, ці слова не обов’язково є правильними. Зображення конфліктів і зон бойових дій створюють додаткові проблеми для збереження та оцифрування, оскільки вони можуть відображати чутливий матеріал, а історія часто має більше ніж дві сторони.

Це означає, що інтерпретація зображення може стати питанням перспективи. Без точної інформації про фотографії (відомої як метадані), наприклад, коли і де вони були зроблені, або засобів пошуку зображень в архівах, повні записи навіть наших нещодавніх глобальних конфліктів можуть бути втрачені.

Точність метаданих є однією з найбільших проблем зі збереженням зображення. Хоча ці дані дозволяють виявляти зображення за допомогою ключових слів, інформація, яка супроводжує запис зображення, може стати проблематичною, якщо опис та інформація обмежені, застарілі, упереджені або просто неправильні.

Коли історичні зображення оцифровують, велика частина метаданих просто копіюється з приміток до оригінального джерела, що зберігаються в архіві, з якого вони надходять, якщо взагалі є якісь примітки. В іншому архіві з копією того самого зображення можуть бути інші примітки, тому метадані, додані до цифрового запису, не завжди збігаються.

Це важлива проблема як для архівістів, так і для дослідників, і для публічних користувачів, оскільки точність запису є невід’ємною частиною способу використання, каталогізації та інтерпретації фотографії. Отже, коли виникають розбіжності, як ми можемо знати, які примітки, якщо такі є, правильні?

Фотографія італійських військ у ЛівіїФотографія італійських військ у Лівії в жовтні 1911 року. Джерело: Історична служба оборони.

Це питання лежить у центрі уваги проєкту EyCon. Застосовуючи штучний інтелект, який може аналізувати фотографії до архівних колекцій конфліктних зображень ранньої доби, проєкт має на меті зібрати метадані зображень і виявити невідповідності чи приклади, коли необхідно застосувати більш точні метадані. Це особливо важливо, коли однакові зображення зберігаються в різних архівних колекціях.

Дві різні історії

Візьмемо це зображення трьох солдатів з жовтня 1917 року під час Першої світової війни. Простіше кажучи, це фотографія солдатів-чоловіків на полі бою, та одного чоловіка поранено. Знімок зберігається у двох французьких архівах, Музеї сучасної історії (фр. Le Musée d’histoire contemporaine) і французькому воєнному фотоархіві République Française Images Défense.

«Blessé français évacué sur l’arrière» («французьких поранених евакуювали в тил»), 23 жовтня 1917, Мон де Лаффо«Blessé français évacué sur l’arrière» («французьких поранених евакуювали в тил»), 23 жовтня 1917, Мон де Лаффо. Джерело: Жюльєн Геслін, Музей сучасної історії.

Запис у Images Défense описує фотографію як «Un tirailleur sénégalais est blessé au ‘Balcon’, position allemande conquise par les alliés près de Soupir» («Сенегальський стрілець був поранений на «Балконі», німецької позиції, завойованої союзниками поблизу Супіра»). Проте Музей сучасної історії подає наступний опис, написаний від руки під зображенням: «Blessé français évacué sur l’arrière» («французьких поранених евакуювали в тил»).

Ці різні описи, де пораненого солдата називають «сенегальцем» або «французом», підкреслюють не лише розбіжності між історичними метаданими зображень, а й цілком реальну загрозу викреслення колоніальних військ з європейської історії. Без правильного контексту та без подальшого розслідування справжні історії цих людей можуть легко зникнути.

Хоча EyCon спеціально досліджує зображення ранніх конфліктів, цілі проєкту – розробити візуальні методи штучного інтелекту для отримання, збору та покращення метаданих для фотоархівів – можуть допомогти в інформуванні майбутніх проєктів з подібними завданнями. Наразі, об’єднуючи глобальні колекції зображень ранніх конфліктів, визначаючи нові фотографії та порівнюючи контексти та історії, база даних EyCon з відкритим доступом сподівається виправити та переформатувати наш сильно західний та євроцентричний погляд на світ у стані війни.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «Photos of wartime Europe still shape views of conflict – here’s how we’re trying to right the record» в журналі The Conversation 19 травня 2022 р.

Переклала Євгенія Яременко.


Читати також