Аудіокниги англійською мовою

З ірландським чи техаським акцентом: путівник по аудіокнигам англійською мовою

З паперовими та електронними книгами для читання англійською все начебто зрозуміло: вибираєш що цікавіше, йдеш за сюжетом і в якийсь момент, поки мчиш за інтригою, раз — і перестрибуєш той самий мовний бар'єр, який заважав тобі нормально читати. З аудіокнигами трохи інша історія, але, втім, теж дуже зрозуміла та проста. Щоб звикнути слухати книги англійською, щоб почати добре розуміти іноземну мову, що звучить, при виборі книги потрібно орієнтуватися не стільки на сюжет і цікаву тобі історію (хоча це теж важливо), а на читця. Хороший читець витягне найслабшу і найнуднішу історію. Поганий - назавжди відіб'є у вас бажання слухати аудіокниги. Звісно, ​​історія з читцями — теж завжди індивідуальна, комусь подобається один тембр голосу, комусь інший. Хтось може раптово з'ясувати, що йому подобається, як звучить ірландський варіант англійської, а хтось буде захоплюватися акцентом південних штатів США. Але для початку потрібно привчити себе слухати аудіокнижки більш-менш регулярно. Отож 20 читців, які, як нам здається, для слухача-початківця можуть стати безпрограшним варіантом. Навіть якщо вам не сподобається книга, яку відтворіє читач, то, принаймні, можна бути впевненим у тому, що якість виконання буде на висоті.

Де брати аудіокниги:

Платно: на амазонівському сайті audible.com. Можна скачувати та слухати на будь-якому пристрої. Можна купувати книги окремо чи оформити систему передплати. Книги, що не сподобалися, можна повертати.

Безкоштовно: ось хороша добірка, але переважно безкоштовні аудіокниги — це книги, начитані любителями і добровольцями, за рідкісними винятками. Для того, щоб знайти щось варте, доведеться довго моніторити інтернет.

I. Коли читці – відомі актори

Це найпростіший вихід. Якщо ви взагалі не знаєте, з якої книжки розпочати, беріть книгу, яку начитав відомий актор. По-перше, як правило, це буде якась класика, тобто ви навряд чи нарветесь на щось зовсім незручне. (Знову ж таки, класику і слухати простіше: сюжет відомий, пристойний переклад українською завжди знайдеться.) По-друге, більше шансів, що читець матиме пристойну дикцію і яскраве виконання. Є, звичайно, і винятки — наприклад, ні за що не можна слухати збірку есе Джоан Дідіон «Slouching Towards Bethlehem» у виконанні Даян Кітон, бо це просто жахливо: плавний і ясний стиль Дідіон порубала в капусту запинками та паузами в дивних місцях. Або, наприклад, Різ Уізерспун чудово прочитала роман Харпер Лі «Go Set a Watchman», але її співуча, ледь скачуча вимова з незвички може трохи важко сприйматися на слух. Але загалом тут є із чого вибрати.

У кожному списку книги розташовані за рівнями складності: від найпростіших для сприйняття до найважчих.

The Return of the Native by Thomas Hardy у прочитанні сера Алана Рікман

The Return of the Native by Thomas Hardy у прочитанні сера Алана Рікман

На наш погляд, це найкращий вибір. Рікман читає неквапливо, вимова у нього ідеальна, плюс той самий знаменитий тембр голосу, який хочеться просто слухати, навіть якщо розумієш не кожне слово.

Читайте також: Подкаст Англійський Експрес. Безкоштовний онлайн курс англійської мови для початківців.

Lolita by Vladimir Nabokov у прочитанні Джеремі Айронса

Lolita by Vladimir Nabokov у прочитанні Джеремі Айронса

Ця аудіоверсія — приклад того, як читання книги перетворюється на неймовірну силу моновистави. Айронс чудово зіграв Гумберта Гумберта в кіно і прочитав його історію не менш талановито.

"Heartburn" by Nora Ephron у прочитанні Меріл Стріп

"Heartburn" by Nora Ephron у прочитанні Меріл Стріп

Меріл Стріп так чудово володіє голосом, що може читати навіть кухонну книгу. Що, зрештою, вона й робить. Відомий і до певної міри автобіографічний роман Нори Ефрон про труднощі подружнього життя сповнений рецептів з кулінарних книг, які пише героїня роману, Рейчел, намагаючись разом із тим розібратися з невірним чоловіком і власним життям.

"The End of the Affair" by Graham Greene у прочитанні Коліна Ферта

"The End of the Affair" by Graham Greene у прочитанні Коліна Ферта

"Кінець одного роману" - той випадок, коли книга значно виграє в аудіовиконанні. Це дуже тонкий і дуже тихий роман про любовний трикутник, одна із сторін якого — Бог, і, щоб зрозуміти і відчути всю силу роману, потрібно, щоб хтось його тобі дуже схвильовано і переконано розповідав, витягаючи з дна приховану в ньому гірку пристрасть . І Ферт робить саме це – зрозуміло, на бездоганному British English.

Класика англомовної літератури у прочитанні Джульєт Стівенсон

Класика англомовної літератури у прочитанні Джульєт Стівенсон

Джульєт Стівенсон — із тих актрис, яких усі знають в обличчя, а не на ім'я. Ви точно дивилися з нею якийсь чудовий англійський серіал, екранізацію чергового роману Агати Крісті, ну чи хоча б Емму 1996 року, де вона грала неприємну місіс Елтон. Але Джульєт Стівенсон не лише прекрасна і заслужена британська акторка, вона ще й чудовий читець аудіокниг — з неймовірно добрим смаком. Якщо Стівенсон читає якусь книгу, значить, це щось дуже гідне або варте уваги. І хоча Стівенсон начитала аудіоверсії для якоїсь величезної кількості класичних романів (Джейн Остін, Джордж Еліот, Вірджинія Вулф, Генрі Джеймс, сестри Бронте, Мюріел Спарк — список можна продовжувати до нескінченності), її вибір сучасних романів теж заслуговує на увагу. Наприклад, обов'язково варто прослухати у її виконанні роман Елізабет Гілберт The Signature of All Things і свіжий роман Колма Тойбіна - The House of Names, перекладення історії про Клітемнестру та її дітей, де Стівенсон читає за Клітемнестру.
 

ІІ. Коли читці – самі автори

Досить часто автори самі читають свої книги. Це, звичайно, така аудіолотерея, тому що не кожен автор хороший читець, і дуже часто думаєш, слухаючи: «Вже краще ти писав би і мовчав». Але бувають винятки, і тоді книга, яку читає сам автор, перетворюється на якийсь неймовірний шедевр, бо хто ж, окрім автора, краще знає, як розмовляють його персонажі, де треба підказати читачеві щось голосом тощо. Для тих, хто хоче привчити себе до аудіокниг, це теж безпечний вибір, тому що так шанси зрозуміти і відчути все сказане набагато вище

Ніл Гейман

Ніл Гейман

Ніл Гейман — король читців, і цим все сказано. Не знаєте, кого послухати, слухайте Ніла Геймана. Він начитує всі свої книжки та робить це бездоганно. Почніть із більш простих речей — наприклад, «Кораліни», — а потім переходьте до якоїсь збірки оповідань.
 

Тоні Моррісон

Тоні Моррісон

Тоні Моррісон начитала свій роман «Кохана»: вона читає трохи тягуче, наспівуючи, але в той же час робить це дуже повільно та чітко. Для слухачів-початківців саме те.
 

Елізабет Гілберт

Елізабет Гілберт

Гілберт — саме з тих письменників, які надають своїм книгам додаткову глибину та привабливість, коли читають — а точніше, у випадку Гілберт розповідають їх уголос. Гілберт говорить дуже чітко, дуже жваво і весело, від чого її п'ятигодинна книга «The Big Magic», дуже практичний посібник для творчих людей, перетворюється на ненудну лекцію, щось живе й те, що відбувається в реальному часі, і зовсім не начитану заздалегідь аудіокнигу .
 

Фенні Флегг

Фенні Флегг

Флег сама читає майже всі свої книги. З одного боку, початківцям слухати її може бути й важкувато, бо читає вона з легким південним акцентом. З іншого боку, її книги — це завжди захоплюючі життєві, але не дуже хитромудрі історії, а сама Флегг починала як актриса, тому якщо на початковому етапі її буде трохи складно зрозуміти, то її блискуче виконання швидко допоможе вжитися в ритм.
 

Джуліан Барнс

Джуліан Барнс

Барнс начитав, крім усього іншого, збірку своїх есе Levels of Life і сімейний мемуар Nothing to Be Frightened of. Це ідеальні аудіокниги для початківців: невеликий об'єм, дробова структура (окремі маленькі глави та історії) та прекрасна чітка вимова Барнса.
 

ІІІ. Читачі - знаменитості

Дуже часто знаменитості самі начитують свої мемуари, щоденники чи спогади, хоч і не завжди вдало. Наприклад, книгу Ліни Данем «Not That Kind of Girl» краще читати, ніж слухати, бо хоч Данем і актриса, але свою книгу начитала трохи квапливо, для початківців не підійде. Але є кілька безумовно вдалих прикладів.

"Just Kids" by Patti Smith

Сміт не лише написала книгу, яка у 2010 році здобула Національну книжкову премію США як найкращий нон-фікшн року, а й чудово — ясно, чітко та кришталево — її начитала.
 

"How To Be a Woman" by Caitlyn Moran

Моран — відома британська феміністка, журналістка, колумністка, критик, радіоведуча — загалом, вона справді вміє робити з текстом усе (зокрема, може класно його прочитати). Її спогади про дитинство та власне розповідь про те, як вона стала феміністкою, слухати досить легко та приємно. Моран говорить жваво, але чітко, і чудово жартує.

«The Art of Asking: How I Learned to Stop Worrying and Let People Help» від Amanda Palmer

У Аманди Палмер теж вийшла свого роду книга-лекція, яка в записаному і прочитаному вголос вигляді набагато краща і зрозуміліша, ніж на папері або електронна. І не дивно — книжка загалом виросла з її лекції TED на ту саму тему: як не соромитися попросити про допомогу і як самому допомагати іншим людям.

Топ-5 ідеально начитаних аудіокниг:
 

1. Усі 5 книг "A Song of Ice and Fire" у виконанні Роя Дотріса

Рой Дотріс - найвідоміший і вже, на жаль, дуже старенький британський актор, який бездоганно начитав усі 5 книг найпопулярнішого книжкового серіалу Джорджа Мартіна. 2004 року він потрапив до Книги рекордів Гіннеса як актор, який під час читання однієї книги озвучив найбільшу кількість персонажів. І це абсолютно заслужено: Дотріс для кожного з мартинівських героїв вигадав свій голос, і тому, слухаючи його, ніколи не заплутаєшся, хто саме зараз каже.

2. Роман Кетрін Стокетт «The Help» у виконанні Дженни Ламія, Бані Терпін, Октавії Спенсер та Кассандри Кемпбелл

Той випадок, коли чудовий густий південний акцент і дуже артистичне багатоголосе виконання додають дещо цукровій та простенькій книжці Стокетт глибини та достовірності.

3. Роман Джорджа Сондерса «Lincoln in the Bardo» у виконанні всіх-всіх

Сондерс у нас не дуже відомий, але в США це вже сучасний класик, людина, яка неймовірно володіє словом. Роман «Lincoln in the Bardo» — дивна і дещо фантасмагорічна історія, де дія відбувається на цвинтарі. Та й весь роман по суті — це багато-багато різних історій, які розповідають поховані на цьому цвинтарі люди. У записі аудіоверсії взяли участь 166 людей — від знаменитостей на кшталт Сьюзен Серендон і Джуліанн Мур до друзів Сондерса, його родичів і співробітників студії звукозапису, які просто проходили повз.

4. Роман Майкла Каннінгема "A Home at the End of the World" у виконанні Коліна Фаррелла, Далласа Робертса, Блер Браун та Дженніфер Ван Дайк

Роман Каннінгем потрібно, звичайно, прочитати в будь-якому вигляді, тому що це просто неймовірно, до щемління у серці  це прекрасна книга про те, що таке сім'я. Але в цій аудіоверсії є ще якесь диво, дивовижний збіг голосів з героями, тому дуже рекомендуємо.

5. Книга Кіта Річардса Life у виконанні Джонні Деппа, Джо Герлі та Кіта Річардса

Знову ж таки — повний збіг голосів і персонажів із тематикою та внутрішньою енергією самої книги (сам Річардс читає лише зрідка, але Депп та Герлі чудово потрапляють у його тональність та настрій).


Читати також