18 англомовних каналів та подкастів про науку

18 англомовних каналів та подкастів про науку

Від вивчення можливостей появи матеріалів, що самовідновлюються, до пояснення тонкощів гамма-сплесків — наукові канали на YouTube та подкасти роблять навчання цікавим. Безумовно, кожен автор такого каналу та подкасту по-своєму підходить до пояснення тонкощів науки, але що їх усіх об'єднує, так це захоплюючий погляд на навколишній світ із абсолютно нового боку. Зробили добірку з 18 англомовних каналів та подкастів про науку, які допоможуть не лише у легкій формі освоїти щось нове, а й паралельно підтягнути знання мови.

YouTube-канали

Хоча багато хто заходить на YouTube, щоб розважитися, ця відеоплатформа також відмінне місце для навчання. Кращі відеоблогери від науки несуть у маси складні концепції фізики, хімії, астрономії, біології та інших дисциплін, роблячи їх доступними, зрозумілими та захоплюючими. Від теорії часу до левітації — деякі канали, які потрапили в наш топ.

VSAUCE (16,5 млн передплатників)

Провідний науковий YouTube-канал в англомовному сегменті, команда авторів якого використовує легкий розмовний тон та ясні приклади для пояснення складних наукових концепцій. Частина відео також присвячена просто цікавим ідеям та їх обґрунтуванням — наприклад, що було б, якби всі на Землі стрибнули одночасно?


ASAPSCIENCE (9,55 млн передплатників)

Автори каналу, Мітчелл Моффіт і Грегорі Браун, щотижня несуть науку в маси за допомогою мальованих відеороликів, у яких дають відповіді на повсякденні питання на кшталт «Що, якби весь лід на Землі розтанув?» або «Чому давні греки не бачили синій колір?».


SMARTER EVERY DAY (9,4 млн передплатників)

За допомогою відеороликів про вибухи, стрільбу з лука, космос та багато іншого інженер Дестін Сендлін намагається розширити кругозір і навчити глядачів чомусь дійсно дивовижному. На цьому каналі наука має не тільки теоретичний характер: Сендлін спеціалізується на тому, щоб показувати її наочно та пояснювати простими словами.

Читайте також: Подкаст Англійський Експрес. Безкоштовний онлайн курс англійської мови для початківців.


VERITASIUM (8,16 млн передплатників)

Девіз каналу ютубера Дерека Мюллера — «Елемент правди», тому він сповнений правдивих аналізів таких дивовижних наукових тем, як гідродинамічна левітація чи квантова заплутаність. Veritasium - ідеальне місце, щоб кинути виклик своєму розуму і краще зрозуміти найпотаємніші і найдивовижніші куточки науки.


MINUTE PHYSICS (5,24 млн. передплатників)

На цьому каналі у форматі коротких анімованих роликів ви дізнаєтеся, що таке ентропія, час, астрономія, квантова телепортація і математична неможливість дощових крапель. Творець каналу Генрі Райх розповідає про фізику та багато іншого, і деякі з його найпопулярніших відео — це анімаційні ролики, які пояснюють паралельні всесвіти та теорію струн.

IT’S OKAY TO BE SMART (3,65 млн передплатників)

Канал про те, як прийняти цікавість, яка криється всередині всіх нас, щоб дізнатися більше про навколишній світ. Джо Генсон, доктор філософії, щотижня створює відеоролики, розповідаючи не лише про якісь практичні теми повсякденності, а й, наприклад, про те, як працює наука у «Грі престолів».


PERIODIC VIDEOS (1,46 млн передплатників)

Канал, присвячений хімії, починався з ідеї створити відеоролик для кожного елемента в періодичній таблиці, але розширився до широкого спектра різних тем навколо науки і хімії. Один із найпопулярніших роликів на каналі — практичний експеримент, у якому чизбургер із McDonald's був залишений у соляній кислоті на три з половиною години.


HOME SCIENCE (1,12 млн передплатників)

Вивчаючи практичну сторону науки, канал сфокусований на простих, але приголомшливих наукових експериментах, пов'язаних з вогнем, кристалами солі, сірчаною кислотою і так далі. Хоча деякі експерименти все ж таки не слід проводити вдома, тут можна знайти і ті, які буде легко повторити самостійно.


Подкасти

Чи хочете ви дізнатися про останні новини в галузі дослідження космосу, почути коментарі експертів до актуальних наукових новин, спростування тих чи інших теорій, чи хочете дізнатися, яке життя на Марсі, чи просто послухати щось розумне — ось список кращих, на наш погляд, наукових подкастів, які варті вашого часу. 

Science Vs

Якщо навколо вас багато шуму на теми на кшталт ефектів 5G, шкоди пластикових соломинок або людей, які виступають проти щеплень, і ви хочете, щоб хтось чітко та доступно роз'яснив вам виключно факти, цей подкаст – те, що потрібно. Усі на боротьбу з дезінформацією!

The Infinite Monkey Cage

Шоу від BBC Radio 4, представлене знаменитим британським фізиком Браяном Коксом та коміком Робіном Інсом і запущене ще у 2009 році. Кожен епізод присвячений певній темі, яку Кокс та Інс обговорюють разом із вченими. Легкий і захоплюючий спосіб розібратися в квантовій механіці, у тому, як працюють сни, або як ми вимірюємо Всесвіт.

The Habitat

Як виглядатиме звичайний день на Марсі? Що потрібно для створення колонії? Як люди житимуть ізольовано протягом тривалого часу? У серії подкастів журналіста Лінн Леві розповідається про шестеро вчених-добровольців, які провели рік в імітаційному марсіанському середовищі проживання на горі на Гаваях у рамках проекту під назвою Hawaii Space Exploration Analog and Simulation, або HI-SEAS. Ціль? Допомогти НАСА та Гавайському університету зрозуміти, як розвиватиметься повсякденне життя на Марсі.

Are We There Yet?

Якщо ви хочете отримувати останні новини про космос і послухати історії від справжніх космонавтів, обов'язково ознайомтеся з цим подкастом, присвяченим людській місії з дослідження Всесвіту. Журналіст Брендан Бірн бере інтерв'ю у астронавтів та інженерів і порушує питання, про які ви, можливо, не замислювалися: наприклад, як команда НАСА управляє марсоходом, працюючи з дому під час пандемії? А що буде, якщо по клавіатурі пройде кішка?

Science (ish)

Чи може медитація змінити ваш мозок до рівня Доктора Стренджа? Чи зможемо ми створити монстра Франкенштейна чи цілий острів динозаврів, як у «Світі юрського періоду»? Якщо ви любите популярну культуру і часто міркуєте про те, чи можливі певні елементи фільмів та серіалів з наукового погляду, цей подкаст для вас!

Gastropod

Якщо ви захоплюєтеся наукою про харчування або просто цікаво, що ви щодня кладете собі в рот, цей подкаст вам сподобається. У кожному його епізоді ведучі Синтія Грабер та Нікола Твіллі вивчають історію та науку різних продуктів харчування, спостерігаючи за тим, як вони виробляються, вирощуються та переробляються, щоб у результаті опинитися у наших тарілках.

Sawbones

Подкаст, присвячений медицині, провідник якого - подружжя доктор Сідні Макелрой і подкастер Джастін Макелрой. У кожному епізоді пара розкриває історію медичних практик, хвороб, вірусів та подій, які мали резонансні чи тривалі наслідки. Вони також зробили багато епізодів про пандемію коронавірусу, що, втім, неминуче, якщо ви ведете подкаст про медицину.

The Curious Cases of Rutherford & Fry

Якщо вам подобаються наукові подкасти в легкій атмосфері детективів про Шерлока Холмса, ви за вірною адресою: слухачі надсилають повсякденні наукові загадки, на які відповідають привабливі доктори Ганна Фрай та Адам Резерфорд. Що таке кротові нори і чи існують вони насправді? Що таке ASMR і чому вона впливає лише на деяких людей? Як відкривають нові хімічні елементи?

Hidden Brain

Популярний подкаст, який веде кореспондент із громадських наук Шанкар Ведантам. Ведучий досліджує схованки людського розуму і ставить питання, що і чому ми робимо і що ми думаємо про те, що робимо. Ведантам проводить чудові, ретельно опрацьовані інтерв'ю з експертами зі складних тем, роблячи їх простими для розуміння та змушуючи задуматися.

Houston, We Have a Podcast

Ви не знайдете нічого більш інсайдерського, ніж офіційний подкаст Космічного центру імені Джонсона НАСА у Х'юстоні, штат Техас. Іноді здається, що він трохи сухуватий, але доступ до космічних знань не має собі рівних — якщо ви хочете зустрітися з людьми, які творять космічну історію прямо зараз, ви не знайдете подкасту кращого за цей.


Читати також