Що читати англійською: 20 книг від казок до трилерів

Що читати англійською: 20 книг від казок до трилерів. Список літератури

Про читання англійською мовою точно відомо дві речі: будь-хто зможе подужати серію про Гаррі Поттера і не потрібно прагнути розуміти кожне незнайоме слово. Але якими мають бути такі кроки і як поставити читання літератури в оригіналі на потік, щоб воно не забирало багато сил і приносило задоволення, яке можна порівняти з читанням рідною мовою? І що читати після Гаррі Поттера? Ось два десятки книг на вибір.

Дитячі книги

"Matilda" by Roald Dahl

"Matilda" by Roald Dahl

Вірші та уривки з творів Роальда Даля не дарма використовують у всіх підручниках англійської. У нього проста і ясна мова без поблажливого ідіотизму, так часто властивого дитячим книгам. Вже на перших сторінках ви вивчите слова «twaddle» та «hanker after», а чарівна історія про дівчинку Матильду, яка в чотири з половиною роки читає Діккенса і не знає, що робити з безвідповідальними батьками, вже тридцять років захоплює не лише дітей, але й дорослих. Є й аудіоверсія книги, яку начитала Кейт Вінслет.

"A Wrinkle in Time" by Madeleine L'Engle

"A Wrinkle in Time" by Madeleine L'Engle

Історія про дівчинку Мег, яка разом із братом-вундеркіндом і шкільним другом залазить буквально в складки часу, щоб знайти зниклого батька-вченого (ох вже ці безвідповідальні батьки), була написана на початку 1960-х і видана в 1962 році. Незважаючи на те, що книга починається з симпатичного оммажу вікторіанському сенсаційному роману — «It was a dark and stormy night», у її стилі і натяку немає на XIX століття і книга читається не тільки легко, а й швидко.

І ще три дитячі книги для читання:
 
Charlotte's Web by E.B. White

Історія про дружбу павука, дівчинки та свині.

The House at World's End by Monica Dickens

П'ятеро дітей тимчасово залишаються без батьків, але справляються краще за них. Автор - правнучка Діккенса.

The Railway Children by E. Nesbit

Діти залишилися без батька, і натомість їм доводиться любити поїзд. Дуже ясно написана англійська класика з невеликою кількістю цукру та значною кількістю хорошої мови.

Книги для підлітків

"The Fault in Our Stars" by John Green

"The Fault in Our Stars" by John Green

Це найвідоміша його книга, але в цілому всього Джона Гріна можна сміливо рекомендувати для читача-початківця. Він не зловживає сленгом, намагаючись зійти у підлітків за свого і пише простими, але не спрощеними пропозиціями. Крім того, у Джона Гріна, який загалом вболіває за підростаюче покоління, є чудовий канал на YouTube — CrashCourse, де вони разом із братом пояснюють шкільну програму в коротких та об'ємних відео. Ось, наприклад, CrashCourse in Literature.

The Giver by Lois Lowry

The Giver by Lois Lowry

Підліткова дистопія про хлопчика, який живе у чорно-білому світі, з'явилася задовго до того, як світ здригнувся під навалою інших дистопічних трилогій про те, як підлітки рятують світ — ще 1993 року. І з того часу книга Лоурі традиційно входить до всіх списків рекомендованого читання для тих, хто тільки починає вивчати англійську. Причин тому дві - невеликий обсяг (всього 180 сторінок) і рубаний, сухий стиль, в якому майже відсутні прикметники та складні конструкції.  

Читайте також: Подкаст Англійський Експрес. Безкоштовний онлайн курс англійської мови для початківців.

І ще три книги для підлітків:
 
"The Outsiders" by S.E. Hinton

За винятком рідкісних вкраплень сленгу 60-х, весь роман про протистояння підлітків із робочих кварталів і золотої молоді написаний настільки простою мовою, що книгу можна прочитати, навіть майже не знаючи англійської. Сленгові слова, втім, теж знадобляться, адже багато з них дожило до наших днів. Наприклад, улюблене головним героєм дієслово «to dig».

 
Red Rising Trilogy by Pierce Brown

Космічна опера про порятунок світу тими самими підлітками. Дуже динамічний сюжет буквально вирубаний з алфавіту та словникових кліше. Для прокачування навички читання - саме те.

 
"Runemarks" by Joanne M. Harris

За Гарріс варто братися тим, кому, навіть незважаючи на рівень початківця, хочеться чогось складнішого. Вона любить і дивні прикметники, і не проти ввести якусь хитромудру конструкцію, але її незмінний казковий тон задає дуже хороший внутрішній ритм для читання.

Детективи, трилери, книжкові блокбастери

"Small Great Things" by Jodi Picoult

"Small Great Things" by Jodi Picoult

У Піколт, як і у Джона Гріна, можна сміливо братися за будь-який роман, тому що вони всі вибудовані приблизно за однією схемою. Є якась дуже гостра і нагальна проблема (донорство органів, насильство в сім'ях, расизм тощо), яка найчастіше з особистої переростає в соціальну і вирішується лише через суд — чи очевидним юридичним способом. По-перше, це приблизно так само захоплююче, як перегляд якогось Law & Order, а по-друге, після читання Піколт можна запам'ятати як мінімум з десяток загальновживаних юридичних термінів.

"Big Little Lies" by Liane Moriarty

"Big Little Lies" by Liane Moriarty

Моріарті завжди записують у чікліт, а вона насправді такий жіночий варіант Стівена Кінга, тільки ще страшніша, бо основами для її сюжетів стають, наприклад, насильство в сім'ї та батьківська безвідповідальність (привіт, дитяча література!). Почати читання Моріарті варто, мабуть, із найвідомішого її роману (і допомогти читанню знятим за мотивами серіалом), а заразом вивчити чарівний вислів «Oh, calamity!», який часто повторює головна героїня.

І ще три гостросюжетні книги:

"The Big Sleep" by Raymond Chandler

Старі hard-boiled детективи ніби навмисне придумані для читачів-початківців: у мордобої за справедливість їхні герої не витрачають час на складний синтаксис. Очевидний плюс — більша частина такого чтива, як, наприклад, ця класична повість Чандлера, вже є у вільному доступі онлайн.

"Dublin Murder Squad" series by Tana French

Френч вміло поєднує досить ясну і легку мову з, якщо так можна висловитися, стилістичною «повторністю», характерною для поліцейських романів, яка читачеві початківцю лише на допомогу. (Наприклад, прочитавши хоча б один роман Френча, вже неможливо викинути з голови вираз "don't get your knickers in a twist".)

The Godfather by Mario Puzo

Дві речі дуже допомагають читанню: перше — це читати в оригіналі те, що вже прочитав рідною мовою (або переклад роману, текст якого добре знаєш — наприклад, «Майстра та Маргарити»). І друге — подивитися відомий фільм, а потім прочитати книгу, за мотивами якої його було знято. Роман Пьюзо з його короткими простими фразами підходить для цієї мети якнайкраще.

І ще 5 книг для тих, хто все-таки любить потрібне та корисне:

 «Оповідання Дороті Паркер»

Смішна та безболісна англійська для тих, хто поки не відчуває в собі сил на те, щоб подолати цілий роман.  

"On Writing: A Memoir of the Craft" Stephen King

Ідеальне азбучне читання про основи письменницької майстерності та англійської мови.

«Ten Years in the Tub: A Decade Soaking in Great Books» Nick Hornby

Збірник книжкових рецензій Ніка Горнбі: рівень мови, звичайно, складніший, проте зручний формат. Бонус – купа відмінних книжкових рекомендацій.

«How Reading Changed My Life» Anna Quindlen

90 сторінок про те, як читання змінює життя.

 «50 есе Джорджа Орвелла»

Тому що він написав не лише "1984".


Читати також