25-08-2022 Розваги 1192

Топ Ґан: Меверік. Рецензія на фільм

Топ Ґан: Меверік. Найкасовіший блокбастер 2022 року

Старомодний, комфортний та передбачуваний бойовик на віражах з Томом Крузом, Томом Крузом та ще Томом Крузом.

Успіх «Топ Ґан: Меверік» обчислюється в цифрах: найкасовіший фільм 2022 року та найприбутковіший реліз студії Paramount вийшов на шостий рядок у загальному заліку зборів США. Marvel, побережися: ветерани екрану завдають удару у відповідь! Подібним чином можна сформулювати і головну рушійну силу і картини, і імпульсу запуску сіквела - бажання (вгадайте, чиє?) стати най, най, най...

З подій оригінальної стрічки минуло років 30, але прагнення пілота Піта Мітчелла з позивним "Меверік" (Том Круз) красуватися не вщухло ні на йоту. Зліт, політ, експеримент на межі фолу та гонки зі швидкістю звуку, щоб захоплені диспетчери могли назвати капітана «найшвидшою людиною на світі». Безвідповідальність знову прирівнюється до героїзму, а замість чергового звільнення з ганьбою Мітчелла повертають до рідної кузні елітних сил ВМС «Топ Ґан», щоб найкращих випускників підготувати до небезпечної місії (на перший погляд вона, як водиться, нездійсненна).

Ахіллесовою п'ятою невразливого авіатора була і залишається загибель товариша Гуся (Ентоні Едвардс в оригінальній стрічці): німим докором стане син напарника Бредлі Бредшоу (Майлз Теллер), який потрапив до числа новобранців, що відзначилися. Гусак-молодший із позивним Задира готовий послужити країні, але Меверік не готовий відправляти злопака на вірну смерть.

Озирнутися назад і подивитися прямо у вічі фільму Тоні Скотта в 2022 році без сміху або віри в гомоеротичний підтекст, виведений Тарантіно, практично неможливо. У «Кращому стрілці» Меверік розпливається любов'ю до літаків по злітній смузі, нахабно поводиться перед начальством, а якщо сумує, то заскакує на мотоцикл і мчить під хіти 80-х назустріч обрію. Перевірку на міцність під час перегляду доведеться пройти кожному поодинці – з когось поцілунки під Take My Breath Away виб'ють ностальгічну сльозу, а когось змусять пробити головою стіну.

Умілець Джозеф Косінскі зберігає фактуру, палітру та підтягнуту стрункість дітища Тоні Скотта. Йдеться не лише про буквальні реверанси, відтворення сцени, що відкриває, та усмішку Том Круза, а про жанрове розміщення сил і стилістичне огранювання. "Топ Ґан: Меверік" - фільм буквально якщо не з 80-х, то з середини 90-х (за вирахуванням досягнень CGI): енергійний бойовик із присмаком почуття обов'язку та парою необов'язкових романтичних сцен. За всієї поваги до Дженніфер Коннеллі, ошатна любовна лінія лише штучно збільшує хронометраж і спонсорує його головного героя. Втім, як і вся картина.

Джозеф Косінскі зняв неймовірно комфортне кіно, передбачуване настільки, щоб не засмучувати, і дивує, щоб радувати. Саме у 2022 році найбільше хочеться відмовитися від нескінченного самоаналізу та опинитися в середині 90-х — не справжніх, а кінематографічних, які роблять епоху живою в душі поп-культури. Де хороші хлопці не слухаються наказів і роблять добре, а погані — безликі йолопи в шоломах — поводяться погано. Де гарячі поцілунки лікують образи, Том Круз тільки входить у франшизу «Місія нездійсненна», а смерть спокутує врятоване життя.


Читати також