19-08-2022 Розваги 956

Серіали, що базуються на культових фільмах

Серіали, засновані на фільмах

Адаптація сценарію повнометражної картини у багатосерійне шоу — справа, м'яко кажучи, непроста. Проте повернення знайомих сюжетів на екрани — далеко не завжди погана витівка. Деколи серіалам вдається не тільки здивувати, а й перевершити першоджерело. Згадуємо випадки, коли телевізійні ремейки відомих фільмів справді «стріляли» та підкоряли глядачів.

Горець / Highlander

Highlander

Діти 90-х добре пам'ятають похмуру телевізійну заставку із грізними чоловіками на конях та запеклими битвами на мечах під композицію Princess of the Universe групи Queen. Як не дивно, популярність «Горця» почалася не з Едріана Пола, а з Крістофера Ламберта та серії фільмів про пригоди безсмертного Коннора МакЛауда, далекого родича Дункана МакЛауда, героя того самого серіалу. Творці «Горця» були настільки віддані франшизі, що навіть зняли окремий фінальний фільм, у якому нарешті звели персонажів — Коннор і Дункан вимушено зійшлися у поєдинку за звання останньої безсмертної людини на землі. Щоб наприкінці, як водиться, залишився лише один.

Баффі - винищувачка вампірів / Buffy the Vampire Slayer

Баффі - винищувачка вампірів

Один із головних молодіжних серіалів кінця XX століття, як не дивно, теж був заснований на однойменній повнометражній картині, яка, на жаль, лаврів любові глядачів не зібрала. Загалом "Баффі - винищувачка вампірів" 1992 - це приквел шоу Джосса Відона. У фільмі героїня у виконанні Крістін Свонсон випадково підпалює спортзал, після чого її виганяють зі школи. Одноіменний серіал починається з того, що Баффі (Сара Мішель Геллар) переходить до нового навчального закладу, розташованого в місті Саннідейл, де зустрічає нових друзів та наставника в особі Джайлза (Ентоні Гед). В одному з інтерв'ю Відон зізнався, що сценарій повнометражної «Баффі» був написаний ним у надто юному віці, коли історія винищувачки вампірів існувала лише як цікава концепція. Через шість років після релізу картини всесвіт «Баффі» нарешті набув обрисів, але виявився занадто великим і цікавим для звичайного двогодинного фільму.

Чим ми займаємося в тінях / What We Do in the Shadows

What We Do in the Shadows

Простий, але дуже смішний псевдодокументальний фільм 2014 року від новозеландця Тайки Вайтіті розповідав про будні чотирьох вампірів, які вже багато років живуть під одним дахом.

У 2019 році канал FX випустив продовження цієї історії. Цього разу дія розгортається в США, де так само живуть стародавні вовкулаки, нездатні адаптуватися до сучасності. А щоб наголосити, що все відбувається в тому ж світі, в одному з епізодів з'являються персонажі оригінального фільму.

12 мавп / 12 Monkeys

12 мавп / 12 Monkeys

Знаменитий фантастичний фільм Террі Гілліама з Брюсом Віллісом у головній ролі розповідав про антиутопічне майбутнє, де вірус знищив більшу частину населення Землі, а решту загнав у катакомби. Щоб урятувати світ, вчені відправляють злочинця у минуле, де він повинен запобігти епідемії.

Серіал починається рівно з тієї ж історії, тільки розповідає її докладніше. Але поступово сюжет відхилився від оригіналу, і до останнього сезону більше став нагадувати фільм «Петля часу», оскільки значна частина дії присвячена переміщенням у минуле та майбутнє.

Світ Дикого Заходу / Westworld

Westworld

"Світ Дикого Заходу" - той самий випадок, коли і фільм, і серіал варті окремої уваги. Науково-фантастичний трилер Майкла Крайтона навіть за 40 років після створення продовжує залишатися легендарним. Проте спільний проект Джонатана Нолана та Лізи Джой зміг перетворити історію Крайтона на щось більш масштабне та амбітне, змістивши основні сюжетні акценти у бік етичної проблематики створення штучного інтелекту. Крім того, серіальна версія «Світу Дикого Заходу» — справжня криниця талановитих акторських перформансів, чи то шанований сер Ентоні Гопкінс, лякаючий Ед Гарріс, грайлива Тесса Томпсон чи драматична Еван Рейчел Вуд.

Фарго / Fargo

Fargo

"Фарго" - єдиний серіал у нашій добірці, який практично ніяк не пов'язаний з першоджерелом. Від однойменної картини братів Коен тут лише локація — маленьке засніжене містечко, — і цілком відомий стиль оповідання. Простіше кажучи, серіал «Фарго» зроблено так, ніби Ітан та Джоел Коени зняли його особисто. Хоча насправді обидва режисери виступили в шоу лише як продюсери. Найцікавіше, що за п'ять сезонів телевізійний «Фарго» зміг стати популярнішим за повнометражний конкурент — і це з урахуванням того, що виконавиця головної ролі Френсіс МакДорманд свого часу отримала за роль у фільмі «Оскар». Основна перевага серіалу, ймовірно, полягає в тому, що він ніколи не зупиняється на одній історії, пропонуючи глядачам дедалі більш невигадливі сюжети про різноманітність людських вад.

Мотель Бейтсів / Bates Motel

Bates Motel

«Мотель Бейтсів» — один із тих прикладів, коли серіал практично нічого не бере у першоджерела, проте виявляє велику повагу до легендарної картини Альфреда Гічкока. Дія шоу розгорнулася за кілька років до подій оригіналу — Норман (Фредді Гаймор) та Норма (Віра Фарміґа) Бейтси приїжджають у маленьке містечко та одразу ж орендують місцевий готель. Загалом, у глядача з'являється можливість побачити те, що в «Психо» залишилося за кадром: як саме розгорталися стосунки матері та сина і чому останній у результаті все-таки став психопатом? Розкриття персонажів «Мотеля Бейтсів» явно не тягне на звання драматургічного екстазу і все ж таки є гідним доповненням до історії Гічкока.


Читати також