Науково-популярні відео тижня. Добірка від 21.09.2022

2022 фото наукпоп

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Чи стає наша їжа менш поживною 

Коли ви запитуєте продавців вітамінів, чому вам слід приймати вітамінні добавки, навіть якщо ваше харчування цілком повноцінне, вони скажуть, що наша їжа не містить усіх поживних речовин, які були в ній раніше. Імовірно, це пов’язано з виснаженням ґрунту, заморожуванням, дозріванням їжі поза рослиною та глобальним транспортуванням несезонних продуктів. І певною мірою це правда. Їжа містить найбільшу кількість поживних речовин, якщо її їсти незабаром після збирання. Неочікуваним джерелом зменшення поживних речовин є збільшення кількості вуглекислого газу в атмосфері. Це змушує рослини швидше рости та накопичувати вуглеводи, але за рахунок інших поживних речовин, тому у відсотках кількість поживних речовин фактично зменшується. На даний момент це зниження помірне, тому доповнення вітамінними таблетками, ймовірно, непотрібне для більшості людей, які дотримуються здорового харчування, але це може викликати занепокоєння в майбутньому.

Найдетальніше фото Сонця, Ingenuity знову літає, Телефон-Супутник

Лайлдест від Alpha Centauri.

Ви маєте знати ЦЕ про теорії змови | Клятий раціоналіст

Чому теорії змови настільки поширені? Які особливості людського мислення підштовхують нас до конспірології? Чи шкодить віра в теорії змови, та як вирішити цю проблему? Уся ця (не)прихована правда про конспірологічне мислення у новому відео Клятого раціоналіста.

Новини космосу на Хмаринка Science

60 років великої промови Кеннеді. Оновлення планів щодо Артеміс I… Perseverance знайшов ознаки життя на Марсі... А також Лоуренс Краусс заговорив українською. Кілька історій, про які варто розповісти вам у космічних новинах тижня!

Життя, Всесвіт і все інше. Л. Краусс та Р. Докінз

Нарешті вийшов переклад українською цих легендарних дебатів!

Насолоджуйтеся одним із найкращих наукових діалогів сучасності, який відбувся 17 квітня 2015 року в місті Olomouc, Чехія. Наскільки ж Всесвіт повинен бути дивним, що у ньому, такому безмежному, є світ, де мешкають мікроорганізми? Річард Докінз і Лоуренс Краусс вважаються одними з найвидатніших вчених сучасності. Професор біології та астрофізик. Про що вони можуть розмовляти та яких висновків дійти?

Оксана Забужко: оптимізм української історії. Лекція. Омріяна та вистраждана незалежність України

Оксана Забужко — видатна українська письменниця, філософиня, лауреатка Шевченківської премії (2019), а також численних нагород: фундації Антоновичів (2008), ордена княгині Ольги (2009), Angelus (2013). З її ім’ям пов’язують вихід сучасної української літератури на світову арену. Перекладена 20 мовами світу. Закінчила філософський факультет (1982) та аспірантуру (1987) Київського національного університету. Працювала в Інституті філософії НАН, читала лекції з української культури в університетах США. Лекція «Оптимізм української історії» була прочитана на фестивалі «Книжковий Арсенал» влітку 2021 року.

Як справитись з тривожними та негативними думками. Психотерапія. Випуск 122

Думка - це лише електрохімічний сигнал у мозку, пов'язаний з тим, що ми мали певний досвід, але чи ця інформація відповідає дійсності зараз - потрібно перевірити. Як саме ми можемо це зробити і що робити з автоматичними негативними думками, дивіться сьогодні у відеоблозі психотерапевтки Мар'яни Франко. 

10 найцікавіших скам'янілостей 2021 року

Назва випуску говорить сама за себе)


Читати також