Останні новини у світі високих технологій. 20.09.2022

Останні новини у світі високих технологій. 20.09.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Румунії хочуть відмовитися від російських антивірусів - вже готовий проект закону

Румунія та хакери

На засіданні уряду Румунії було схвалено проект закону про захист інформаційних систем державних установ та структур. У його рамках пропонується заборонити використання москальського антивірусного програмного забезпечення в цих установах. Причиною цього називають можливі кібернетичні атаки за допомогою такого софту.

А Радіо Румунії уточнює, що йдеться насамперед про продукти та послуги «Лабораторії Касперського». Їх слід замінити на інші продукти протягом 60 днів з моменту набрання чинності законом. За порушення передбачено штрафи.

Угода століття. Adobe купує стартап Figma за 20 мільярдів доларів

Figma

Adobe купує стартап Figma за 20 мільярдів доларів. Adobe профінансує угоду частково акціями, частково – готівкою. Цікаво, що на тлі цієї новини акції Adobe впали на 13% після відкриття нью-йоркської біржі. За словами Анурага Рана (Anurag Rana) із Bloomberg Intelligence, на ціну акцій Adobe тисне дуже висока вартість угоди. І справді, угоду вже назвали найбільшим поглинанням на ринку розробки програмного забезпечення.

Figma допомагає створювати з нуля дизайн сайтів та додатків, відрізняється простим інтерфейсом та широкими функціями спільної роботи – користувачі можуть коментувати напрацювання та вносити редагування командою в режимі реального часу. Сервіс злетів під час пандемії, коли багато людей перейшло на віддалену роботу. Зараз серед клієнтів Figma – і найбільші міжнародні компанії (Airbnb, Google, Herman Miller та Kimberly-Clark) та приватні користувачі.

Figma була заснована близько десяти років тому Діланом Філдом (Dylan Field) та Еваном Воллесом (Evan Wallace). Рік тому компанія оцінювалася в 10 мільярдів доларів, тому не дивно, що зараз аналітикам ціна в 20 мільярдів здається завищеною.

У Google Play Store змінилася система рейтингу для програм — вона стала точнішою

Google Play Store

Тепер враховується тип устрою.

Система відгуків користувачів за ідеєю покликана полегшити вибір тієї чи іншої програми, гри чи утиліти. Але донедавна існувала проблема — у Google Play не враховувався тип пристрою, на якому запускали програму. Якась гра могла добре виглядати і працювати на планшеті, але на смартфоні. Однак тепер це враховуватиметься.

Система визначатиме тип пристрою користувача і показуватиме рейтинг залежно від цього. Тобто, якщо програма краще працює на смартфоні, ніж на планшеті, то при перегляді на смартфоні рейтинг програми буде вищим.

Також система підбиратиме відгуки, опубліковані іншими користувачами, які знаходяться у тому ж регіоні.

Realme готується поновити свою основну лінійку недорогих смартфонів

 Realme 10

Компанія Relame готується випустити нові смартфони своєї основної середньобюджетної лінійки. Модель Realme 10 вже засвітилася у базі даних кількох сертифікаційних організацій.
Поки що про смартфон відомо, що він отримає акумулятор ємністю 4800 мА•год. У специфікаціях, ймовірно, буде вказано ємність 5000 мА год. Такий самий елемент використовується і в Realme 9.

Інших даних про апарат поки що немає. Realme 9 оснащується екраном AMOLED з діагоналлю 6,4 дюйма з підтримкою 90 Гц, платформою Snapdragon 680 і 108-мегапіксельною основною камерою. Можливо, Realme 10 перейде на платформу із підтримкою 5G.

iFixit назвали iPhone 14 найремонтопридатнішим апаратом Apple за останні роки

Фахівці iFixit дісталися до новенького iPhone 14, щоб розібрати його та оцінити ремонтопридатність. І виявилося, що в цьому питанні у новинки Apple все добре.

Незважаючи на те, що iPhone 14 максимально схожий на iPhone 13, усередині криється чимало змін, націлених у тому числі на покращення ремонтопридатності. У результаті новинка отримала сім балів із десяти можливих, і це найкращий результат з часів iPhone 7. Тобто iPhone 14 — найкращий за ремонтопридатністю смартфон Apple за останні роки.

Apple повністю переробила внутрішню частину iPhone 14, щоб спростити його ремонт. Це зовсім не видно назовні, але це важливо. Це найбільша зміна дизайну iPhone за довгий час.

На жаль, як мінімум для iPhone 14 Pro та 14 Pro Max це вже не так – у них старий внутрішній дизайн. Щодо iPhone 14 Plus поки сказати нічого, тому що він ще не продається.

Запущено веб-версію месенджера Snapchat — будь-хто може скористатися нею

Snapchat

У мережі з'явилася повноцінна веб-версія месенджера Snapchat, яка дозволить переписуватись та здійснювати дзвінки з ПК. Це може бути зручним, якщо потрібно передати багато повідомлень відразу.

Функціонально месенджер не відрізняється від мобільної версії — є поле для текстових повідомлень, надсилання файлів, аудіо- та відеодзвінки. У компанії Snap зазначили, що зараз зростає популярність відеозв'язку. Також наголошується, що в майбутньому у веб-версії можуть з'явитися нові можливості з мобільного додатка, якщо вони будуть затребувані.

З цікавих можливостей відзначимо функцію синхронізації листування. Тобто можна розпочати розмову смартфоном, а закінчити вже на ПК.

Також наголошується, що у веб-додатку є функції безпеки. Наприклад, надіслані повідомлення самознищуються через 24 години, не можна робити скріншоти листування (хоча можна сфотографувати екран).

Ethereum відмовився від майнінгу

Ethereum

15 вересня 2022 року на криптовалютному ринку сталася важлива подія - "злиття" (The Merge) у мережі блокчейн-платформи Ethereum. Розробники заявляють, що цей крок дозволить усій системі витрачати на 99% менше електрики і загалом працювати швидше — допомогти повинен новий алгоритм, у якому більше не потрібні десятки чи сотні відеокарт. Геймери чекають на зниження цін на комплектуючі, а ентузіасти сперечаються про майбутнє Ethereum.

Змінився ключовий принцип обробки інформації. Наразі підтвердження транзакцій відбувається без вирішення математичних завдань на відеокартах майнерів. Ethereum перейшла на перевірку даних через віртуальне голосування.

До вересня 2022 року Ethereum працювала за допомогою Proof-of-Work (доказ роботи), а тепер Бутерін із партнерами впровадив Proof-of-Stake (доказ частки володіння). PoW та PoS – це механізми перевірки виконання правил роботи в блокчейні. Їх називають алгоритмами консенсусу.

Sony FX30 представлять вже цього місяця

Sony FX30

Ресурс TheNewCamera повідомляє, що компанія Sony представить нову камеру FX30 вже 28 вересня.

Згідно з останніми даними, Sony FX30 отримає практично всі переваги FX3, але буде з матрицею формату Super35:

  • 26 МП,
  • 4K/120fps,
  • такий самий корпус, як у FX3,
  • схожі зі старшою моделлю показники.

Очікується, що нова кінокамера Sony може отримати можливість запису 6K з 26-мегапіксельного датчика, а також повноцінний режим Open Gate та функціональний таймкод.

Минулого тижня була представлена нова екшн-камера DJI OSMO Action 3

DJI представила свою нову екшн-камеру OSMO Action 3. Вона отримала нові функції, розумну стабілізацію, потужний акумулятор, зручне перемикання у вертикальний режим, а також надійну працездатність у холодну погоду. Камера може стати універсальним інструментом для фото- та відеозйомки за будь-яких екстремальних умов. Ціни стартують від $330.

Вийшла GoPro HERO11 Black

HERO11 Black

Компанія GoPro представила три версії нової камери HERO11 Black: HERO11 Black, HERO11 Black Creator Edition та HERO11 Black Mini. Всі нові камери пропонують нову матрицю збільшеного розміру, яка забезпечує високу роздільну здатність і 10-бітовий колір, також було покращено стабілізацію відео HyperSmooth 5.0 та розширено кут зору HyperView. З інших функцій можна відзначити повне блокування горизонту на 360 ° та новий акумулятор Enduro. Ціни стартують від позначки $400.

Вчені намагаються навчити ШІ сміятися та реагувати на гумор

ШІ

Японські розробники з Кіотського університету створили робота, що сміється, якого вони назвали Еріка. Цей дослідницький проект, ймовірно, зможе поліпшити природні розмови між людьми та системами на базі ШІ.
«Ми вважаємо, що однією з важливих функцій розмовного ШІ є емпатія. Тому ми вирішили, що один із способів, за допомогою якого робот може співпереживати користувачам – це розділяти їхній сміх», – заявив доктор Кодзі Іноуе з Кіотського університету, провідний автор дослідження.

Дослідники вирішили навчити свою систему ШІ сміятися різними видами сміху — від незручного до щирого. На думку вчених, це дозволить створювати роботів з власним характером, хоча на це можуть знадобитися десятиліття.

При цьому фахівці з Оксфордського університету зазначають, що робот або програмний алгоритм не розуміє сенсу сміху та гумору, оскільки не є розумним в людському розумінні. Однак роботи можуть імітувати таку поведінку, щоб людина повірила, ніби робот розуміє її.


Читати також