На захист голубів

захист голубів

Автор: Стив Портуґал, професор біології та фізіології тварин Лондонського університету Роял Головей

Якщо ви запитаєте людей, чому їм подобається їх улюблена тварина, вони розкажуть вам про надзвичайні речі, які це створіння може робити, про її подібність до людей або цікавий зовнішній вигляд. Мало хто назвав би голуба своїм улюбленцем. Багато людей вважають їх радше шкідниками, ніж дикою природою.

Повна зневага людей до здичавілих голубів розбиває моє серце. Посидьте в обідній час у парку в будь-якій точці світу і ви, ймовірно, станете свідком того, як люди накидаються на голубів.

Я бачу, як люди тупотять і б’ють ногами, коли птахи метушаться біля них, щоб схопити залишки крихт. Але мало хто задумується, чому під лавкою, на якій вони сидять, взагалі є голуби. Ми привезли їх у наші міста, але багато хто їх зневажає. Так було не завжди; у нас багаті та довгі взаємини зі скромним голубом.

Здичавілі голуби є нащадками диких скельних голубів. Ми одомашнили їх багато століть тому заради їх м’яса та надзвичайних навігаційних навичок. Вони розкошують у наших містах, тому що високі будівлі та віконні виступи імітують їхній природний дім - печери та скелі. Наші відходи забезпечують достатньо їжі.

Люди з ентузіазмом ставляться до свійських голубів, але немає великої різниці між свійськими та здичавілими голубами. Це залежить лише від того, чи живуть вони на чиємусь горищі як голуби в неволі чи на місцевій міській площі.

Кого ти називаєш дурним птахом?

Навігаційні здібності голубів легендарні. Ми все ще вивчаємо те, наскільки дивовижні ці птахи. Вони можуть робити прості розрахунки нарівні з мавпами та відрізняти справжні слова від вигаданих.

Свійські голуби знаходять дорогу за запахом, орієнтирами, магнітним полем Землі та інфразвуком (звукові хвилі з такою низькою частотою, яку люди не здатні почути). Вони також вміють слідувати один за одним і навчитися маршруту від інших. Здичавілі голуби зазвичай спаровуються на все життя, вони дуже дбайливі батьки. Дорослі особини виробляють пташине молоко, яким вони обережно, по краплинах, годують своїх пташенят.

Наше захоплення їхніми навігаційними здібностями продовжується і сьогодні, коли щороку по всьому світу проводяться десятки тисяч голубиних перегонів. Породисті переможці продаються за понад 1 мільйон фунтів стерлінгів.

Погана репутація

голуби

Ми з такою зневагою ставимося до голубів, які живуть серед нас у містах. Але не так давно ми були зачаровані цими істотами. У середині 1800-х років ми почали цінувати голубів за їхній зовнішній вигляд. У цей період з’явилося багато нових порід, у тому числі павині голуби, якобіни, вертуни та бородавчасті голуби.

Їх виразні риси привернули увагу Чарлза Дарвіна. Він був любителем голубів і використав цей вражаючий приклад різноманітності в межах виду, щоб передати свої ідеї про природний відбір у «Походженні видів». Можливо, ми надто часто бачили здичавілих голубів, щоб оцінити їхнє кольорове пір’я на шиї та милі, пухкі тіла. Ці особливості були б цінними для рідкісного виду.

Птахи-воїни

Здичавілі голуби справді витривалі. Під час багатьох годин спостережень за голубами в парку Сент-Джеймс у Лондоні я бачив їх замазаних жиром, молоком і людським блювотинням. Я спостерігав за голубами без лапки чи обидвох ступень, з лише однією ногою або невдахами, які заплуталися в смітті. І все ж вони тримали стрій.

На здичавілих голубів не поширюється звичний сплеск співчуття до тварин, які потрапили в біду. Багато людей казали мені, що голубині бойові шрами не викликають співчуття, а тільки посилюють неприязнь до них, адже птахи виглядають «обтріпаними». Вважається, що здичавілі голуби схильні втрачати пальці на лапках, коли ті заплутуються у людському волоссі або сітках та втрачають кровопостачання. Вони також можуть застрягти в жувальній гумці. Наше сміття завдає шкоди голубам, а потім ми ставимося до них із презирством через те, як вони виглядають.

Голуби є одними з найбільш шанованих птахів в історії. Не менше 32 голубів отримали престижну медаль Дикін, еквівалент Хреста Вікторії. Свійських голубів інтенсивно використовували як під час Першої, так і під час Другої світових війн для того, щоб доставляти важливі повідомлення між батальйонами та для польоту з камерами для розвідувальних місій.

Мабуть, найвідомішим бойовим голубом є Шер Амі, який у 1918 році був нагороджений французькою медаллю «Воєнний хрест» за доправлення повідомлень з оточеного батальйону під сильним вогнем. Шер Амі поранили пострілом у груди, він осліп на одне око, а його права лапка висіла лише на сухожиллі, коли він нарешті передав свої повідомлення.

здичавілі голуби

Для багатьох людей здичавілі голуби - єдині представники дикої природи, з якими вони регулярно стикаються. Ці цікаві птахи живуть просто під нашими вікнами. Наступного разу, коли ви будете на вулиці, приділіть голубам тридцять секунд свого часу. Спостерігайте за ними. Станьте свідком їхніх складних соціальних взаємодій і подивіться на зворушливі моменти між парами, коли вони чистять пір’я одне одному та приносять у подарунок матеріал для гніздування. Однак, якщо ви справді не хочете, щоб вони були поруч під час обідньої перерви, найкраща порада - не смітіть, коли їсте.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «In defence of pigeons» в журналі The Conversation 8 серпня 2022 р.

Переклали Олена Полько та Богдан Цан


Читати також