Науково-популярні відео тижня. Добірка від 16.10.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Всесвіт з нічого - Лоуренс Краусс

Питання "Чому є щось, а не нічого?" тисячоліттями цікавило людей, які сперечалися про творця нашого Всесвіту. Лоуренс М. Краусс спробує повернутися до самого початку і пройди шлях дп кінця, оглядаючи дивовижні розробки в космології та фізиці елементарних частинок за останні 40 років, які вибудовували нашу картину Всесвіту. Лоуренс Краусс досліджуючи ці відкриття дійшов висновку, що наш Всесвіт не тільки міг виникнути з нічого природним шляхом, але ймовірно, так і виник.

Молекулярна генетика ч.1 - Роберт Сапольскі

Роберт Сапольскі встановлює зв’язки між біологією поведінки та молекулярно-генетичними впливами. Він пов’язує синтез білка та точкові мутації з мікроеволюційними змінами та обговорює суперечливі теорії градуалізму та переривчастої рівноваги та вплив епігенетики на теорії розвитку. Це перша частина розділу присвяченому цьому зв'язку.

Українці: хто ми і звідки взялися? | Твоя Підпільна Гуманітарка

Повертаємось після перерви одразу з історією від Остапа Українця про те, як люди шукають власне минуле, міряються своїми предками і як підходи до розуміння минулого впливають на наше самовизначення. Всупереч назві, відео не відповідає на поставлене запитання. Але ми б хотіли, щоб його подивилися люди, котрі шукають на нього відповіді.

Ми відхилили астероїд, Starship повністю зібрано: Дайджест космічних новин від 15 жовтня

Дайджест космічних новин від Alpha Centauri.

Чи можна вважати ґрунт живим?

Що саме робить живе живим, і чи й справді межа між живим і неживим настільки чітка, як нам зазвичай здається? У відео це питання демонструється на прикладі ґрунту та його взаємодій.

Чому Всесвіт - це гігантські порожнечі?

Про Всесвіт зрозумілою мовою. 

Україна у Другій світовій війні

Коли почалася Друга світова війна в Україні? Друга Світова чи Велика Вітчизняна? На чиєму боці воювали українці? Україна у твій війні перемогла чи програла? На ці теми вже було сказано багато, але суперечки досі тривають. Ми продовжуємо розповідь про Другу світову війну в долі України та українців. У новому випуску WAS поговоримо про події від окупації українських земель нацистами до капітуляції Японії. Ви дізнаєтеся, чи дійсно німці вивозили наш чорнозем, що унікального для СРСР було в ордені Богдана Хмельницького, та як українці відзначилися під час штурму Рейхстагу і підняття прапору на острові Іводзіма.

Є сенс говорити про досвід травми

У часі війни ми усі переживаємо надзвичайно складний травматичний досвід. Чому важливо говорити про досвід травми, та у чому полягає робота психолога у складі медико-психологічної бригади, дивіться сьогодні у надзвичайно цікавій розмові з Ольгою Батюсь - кризовою психологинею, психологинею медико-психологічних мобільних бригад, та Мар'яною Франко - травматерапевткою, та засновницею психологічної студії Сенс. 

Англійський Експрес. Level 1. Lesson 17

У сімнадцятому епізоді ми поговоримо про заклади харчування, навчимося робити замовлення у ресторані та вивчимо конструкцію Would like + to V / want + to V.

Найцікавіші викопні рештки минулого року

Цікава лекція про скам'янілості, які знайдено у 2021 році, на каналі Довколаботаніка.

Хімія - це круто

 

Срібний призер міжнародної олімпіади Нікіта Нечаєв-Сліпченко + Андрій Попик.


Читати також