Дружба у світі тварин надзвичайно схожа на людську

Двоє дитинчат бонобо сидять на траві. Джерело: Андрій Гудков/Shutterstock

Авторки: Бекі Гупер, постдокторська дослідниця у галузі поведінки тварин Ексетерського університету; Дельфін Де Мор, постдокторська дослідниця у галузі поведінки тварин Ексетерського університету; Ерин Сиракуса, постдокторська дослідниця у галузі поведінки тварин Ексетерського університету.

Що першим спадає на думку, коли ви думаєте про дружбу? Це телефонна розмова, що триває до пізньої ночі? Перегляд фільму і піца на двох? Веселий сміх за кухлем пива? Дружба – це основна частина людського досвіду. Наші історії, наші пісні та наші розмови – це тканини, зіткані з ниток дружби.

З наукової точки зору, дві людини вважаються друзями, якщо вони постійно обирають одне одного з усіх інших. Однак не тільки люди будують дружні стосунки.

Можливо, вас не шокує те, що наші найближчі родичі, такі як шимпанзе та бонобо, дружать. Але види всього тваринного світу (від птахів і риб до коней і дельфінів) теж мають друзів. І ви можете здивуватися, дізнавшись, наскільки вони схожі на нашу власну людську дружбу.

Кулик кулика бачить здалека

Коли ви думаєте про своїх друзів, ви можете зрозуміти, що ви так чи інакше схожі. Можливо, ви виросли в одному місті і ходили разом у школу, маєте спільні захоплення чи маєте схожу роботу.

Ця схильність до схожості, або те, що вчені називають «гомофілією», властива не тільки людям. Вважається, що вибір подібного собі друга підвищує передбачуваність і довіру до нього. Мавпи, зебри, бабаки, слони та кити надають перевагу спілкуванню в групі з істотами, близькими за віком до них.

Шимпанзе й асамські макаки люблять спілкуватися з партнерами, які мають подібний характер (так, у тварин теж є характер), а дельфіни надають перевагу іншим дельфінам, які так само знаходять їжу.

Бабаки люблять, щоб їхні друзі були близькі до них за віком. Джерело: Тадеас Скухра/Shutterstock

Бабаки люблять, щоб їхні друзі були близькі до них за віком. Джерело: Тадеас Скухра / Shutterstock

Однією з найбільш усталених гомофільних тенденцій є близькість до тих, хто має ті самі гени – до рідні. У всьому тваринному світі види виявляють прихильність до спілкування з родичами. Отже, незважаючи на вперте суперництво братів і сестер, члени сім’ї можуть бути одними з найкращих друзів, які у вас є.

Фізичний контакт має значення

Коли ми розглядаємо важливість дотику для стосунків, ми часто думаємо про романтичних партнерів. Але фізичний зв’язок може бути однаково важливим для будь-яких взаємин.

Тварини показують нам, наскільки важливим може бути фізичний дотик. Деякі способи поведінки, які використовують тварини для створення та підтримки дружби, є досить тактильними. Граки дбайливо чепурять друзів дзьобами, а мавпи – руками. Ця поведінка не дуже відрізняється від того, як ми, люди, обіймаємо своїх друзів.

Граки чистять пір’я своїх друзів. Джерело: mania/Shutterstock

Граки чистять пір’я своїх друзів. Джерело: mania / Shutterstock

Однак у деяких тварин ритуали дружби можуть виглядати дико. Білолиці капуцини вітають своїх найкращих друзів, засовуючи пальці в очні ямки один одного. Самці гвінейського павіана випробовують свої зв’язки, пестячи геніталії один одного.

Отже, хоча ми не рекомендуємо тикати в очні ямки ваших друзів, обійняти їх під час вітання наступного разу не завадять.

Відстань не перешкода

Але, звісно, не кожна дружба вимагає від людей бути поруч.

Тварини дають багато прикладів того, як дружба може розквітнути, навіть коли друзі перебувають далеко одне від одного. Дельфіни підтримують близькість з іншими дельфінами, обмінюючись звуковими сигналами на великій відстані. Свисти дельфінів можуть подолати до 740 метрів, що допомагає зберегти зв’язки на великій відстані. Багато приматів, зокрема лемури, японські макаки, бонобо та шимпанзе, використовують вокалізацію для підтримки соціальних зв’язків.

Ці дельфіни схожі на компанію друзів. Джерело: Андреа Ізоті/Shutterstock

Ці дельфіни схожі на компанію друзів. Джерело: Андреа Ізоті / Shutterstock

Дружні стосунки можуть виникати навіть між видами, які активно уникають один одного. Північноамериканські червоні білки є територіальними тваринами, тобто кожна з них захищає свою домівку та рідко вступає в будь-який контакт, окрім спарювання.

Але вчені показали, що білки, які живуть поруч одна з одною протягом тривалого часу, заводять дружбу, яка допомагає їм жити довше і мати більше потомства. Чим довше ці білки живуть поруч з тим самим сусідом, тим більше вони заспокоюються і витрачають менше часу та енергії на захист своєї території.

У той час як у минулому дружні взаємини утворювалися з тими, з ким ми проводили час поряд, нині спільні подорожі за кордон, соціальні мережі та відеодзвінки змінили наш спосіб спілкування. Хоча дружба між людьми почала виглядати дещо інакше, особливо після пандемії COVID, тварини демонструють, що міцну дружбу можна підтримувати навіть на відстані.

Справжні рятівники

Дружба еволюціонувала, тому що вона допомагає нам незалежно від того, люди ми чи ні. Тварини (як і люди), які мають союзників, живуть довше і мають краще здоров’я, допомагаючи своїм товаришам долати труднощі. Товариші можуть запропонувати підтримку під час конфлікту та забезпечити захист від загроз, таких як хижаки або ж нестача їжі.

Такі зв’язки можуть запобігти травмам і врятувати від смерті. Наприклад, соціально інтегровані косатки та вовки з більшою імовірністю виживуть попри нестачу їжі, ніж ті, хто не має надійних зв’язків у групі. Це тому, що їхні друзі діляться їжею та соціальною інформацією про те, де її можна знайти.

Двоє сірих вовків граються. Джерело: Рафаель Ривест/Shutterstock

Двоє сірих вовків граються. Джерело: Рафаель Ривест / Shutterstock

Нам ще потрібно багато чого дізнатися про дружбу тварин, і деякі вчені прагнуть покращити наше розуміння їх соціальних зв’язків. Сучасне людське життя зазвичай позбавлене таких ризиків, як бути впольованим ведмедями або вовками, але суть залишається актуальною.

Люди дружать через взаємну вигоду. До цих переваг належить можливість поплакати на дружньому плечі, догляд за дітьми або поради під час пошуку роботи. Як доводять кити, птахи та примати, друзі нам допомагають. Без них у нас менше шансів вижити й досягти успіху.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Animal friendships are surprisingly like our own» в журналі The Conversation 12 жовтня 2022 року.

Переклали Олександра Гринчук, Ростислав Кашуба і Маргарита Клименко


Читати також