Останні новини у світі високих технологій. 30.10.2022

Останні новини у світі високих технологій. 30 жовтня

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Джек Дорсі хоче запустити нову соціальну мережу, вона буде децентралізованою

Джек Дорсі

Джек Дорсі (Jack Dorsey), співзасновник соціальної мережі Twitter, запустить новий проект. За даними ЗМІ, він має намір запустити нову мережу під назвою Bluesky Social.

На даний момент відомо, що нова соцмережа буде децентралізованою, а головною її особливістю стане можливість переносити до неї облікові записи з інших мереж. Також у новій соцмережі обіцяють можливість переносити дані між різними платформами, використовуючи одну програму. Саме ця програма поки що тестується в закритому режимі, але незабаром його виведуть у загальний доступ.

Поки що складно зрозуміти, як працюватиме така соціальна мережа, а терміни виходу масової версії такого додатка не повідомляються. При цьому Дорсі назвав майбутню соціальну мережу конкурентом для будь-якої іншої, хоча й не пояснив, у чому саме вони конкуруватимуть.

Hollyland Lark C1 – бездротовий мікрофон для Android та iOS

Hollyland Lark C1

Компанія Hollyland представила компактну бездротову мікрофонну систему Lark C1 з дальністю дії до 200 м. Пристрій повністю виправдовує свою назву "бездротовий", тому що не вимагає проводів не тільки для підключення мікрофона до приймача сигналу, але й сам приймач підключається безпосередньо до корпусу смартфона.

Hollyland Lark C1 дозволяє не тільки записувати звук, але й відтворювати запис без відключення пристрою від смартфона. Звідси випливає ще одна особливість – передавач з мікрофоном і приймач можуть заряджатися під час використання, а при зарядці підключеного до смартфону приймача також заряджається і сам смартфон.

Основні особливості Lark C1:

  • Не вимагає додаткового налаштування,
  • Працює під час підзарядки,
  • Виведення звуку через динаміки смартфона з підключеним приймачем,
  • Активне шумозаглушення,
  • Працює на iOS та Android,
  • Підтримка інтерфейсу Lightning (iOS),
  • Робота на одному заряді 32 години,
  • Радіус дії до 200 метрів у межах прямої видимості,
  • Підтримує два передавачі з мікрофонами для запису двох спікерів,
  • Працює під час підзарядки та виводить звук без відключення від смартфона.

Sony Alpha 7R V офіційно представлена 

Sony Alpha 7R V

Почнемо із ціни. Вона становить $3900. Далі багатьом буде вже не так цікаво читати цю новину. Ще один мінус – революції у плані відеозйомки не відбулося. Зовсім. Тож вона буде цікава більше фотографам, які мають зайві 3990 доларів. Із плюсів – покращено і без того відмінний автофокус.

Новинка оснащена такою ж матрицею роздільною здатністю 61 Мп типу CMOS Exmor R із заднім підсвічуванням, яке встановлено і в a7R IV, а ось процесор у камері новий – Bionz XR. Компанія каже, що новий процесор обробляє більшу кількість деталей та кольорів, працюючи у зв'язці з такою ж матрицею, як і в попередній моделі. У камері також працює нова система автоматичної експозиції, яка, за словами Sony, на 20% ефективніше визначає відтінки шкіри у складних умовах освітлення. Як можна обчислити відсоток ефективності відображення відтінків шкіри залишається загадкою, проте якщо ця заява підтвердиться на практиці, фотографи тільки виграють.

Новий процесор Bionz XR також забезпечує a7R V компенсацію до восьми ступенів і може захоплювати 10 к/с 583 стиснених файлів RAW, 547 нестиснених файлів RAW або більше 1000 JPEG. Також камера знімає фото у форматах JPEG та HEIF та пропонує три формати RAW: 61, 26 та 15 Мп.

Компанія OM Digital Solutions представила камеру OM System OM-5

OM System OM-5

20,4-мегапіксельна бездзеркальна камера OM-5 формату Micro Four Thirds представлена, вона очікується у продажу наприкінці листопада 2022 року за ціною $1200.

Компанія OM Digital Solutions позиціонує новинку як міцну, легку та універсальну камеру для мандрівників, і особливо підкреслює захист від пилу та бризок за рейтингом IP53, до того ж у камері є вбудований надзвуковий хвильовий фільтр, він бореться пилом на матриці, яка може потрапити на неї. при зміні об'єктиву.

Основні технічні характеристики

  • Тип матриці: 4/3 Live MOS,
  • Ефективна роздільна здатність: 20,4 Мп,
  • Боротьба з пилом: суперзвуковий хвильовий фільтр,
  • Процесор зображень: TruePic™ IX,
  • Система стабілізації зображення: зі зсувом матриці,
  • Видошукач: електронний OLED-видошукач, роздільна здатність 2,36 млн крапок,
  • Монітор: сенсорний 3,0-дюймовий зі змінним кутом нахилу, роздільна здатність 1,04 млн крапок, співвідношення сторін 3:2,
  • Всепогодний захист: від пилу, бризок та замерзання, клас захисту IP53,
  • Система фокусування: фазове автофокусування та контрастне автофокусування в комбінації,
  • Точки фокусування: 121 точка з фазовою детекцією перехресного типу, контрастне автофокусування, 121 точка,
  • Режими зйомки: АВТО, програма AE, автоекспозиція з пріоритетом діафрагми, автоекспозиція з пріоритетом витримки, Bulb, доступні Live Bulb, Live Time та Live Composite,
  • Відео: C4K 30p та вертикальний відеозапис,
  • Вага: 414 г з акумулятором BLS-50 та карткою пам'яті,
  • Габаритні розміри: 125,3 x 85,2 x 49,7 мм,
  • У коробці: камера, USB-кабель, плечовий ремінь, посібник з експлуатації, гарантійний талон, акумулятор BLS-50, адаптер змінного струму.

Революція також не відбулася. Шкода. 

DJI представить 2 листопада Mavic 3 Classic

Mavic 3 Classic

Тизер з написом "Explore Vivid" показує об'єктив, дуже схожий на камеру Hasselblad на лінійці дронів DJI Mavic 3. Жодної іншої інформації в тизері не наводиться, але, на думку DPReview, це може бути безпілотник Mavic 3 Classic, про який останнім часом регулярно з'являються чутки.

Згідно з різними повідомленнями, Mavic 3 Classic не сильно зміниться в порівнянні з Mavic 3, за винятком камери, де тепер не буде другого телеоб'єктиву (еквівалент 162 мм), новий дрон отримає лише одну камеру з 20-мегапіксельним Four Thirds CMOS-сенсором та з фокусною відстанню 24 мм та F2.8–11.

Цей модуль здатний знімати 10-бітне відео D-Log і HDR з роздільною здатністю 5,1K/50p (DCI або UHD), 4K/120p та 1080/200p відео у форматі H.264 або H.265 зі швидкістю 200 Мбіт/с та 140 Мбіт/с відповідно. Він також здатний знімати фото як у форматі RAW, так і JPEG.

Якщо всі чутки вірні, можна очікувати такої ж продуктивності, як у базового Mavic 3, але без додаткової універсальності, яку забезпечував телеоб'єктив. Теоретично це має знизити вартість дрона порівняно з двокамерним аналогом.

Німецький ресурс, за яким стоїть відомий інсайдер Роланд Квандт (Roland Quandt), опублікував якісні зображення та докладні характеристики дрону DJI Mavic 3 Classic.

Мавік 3

Мавік 3

Очікується, що у Mavic 3 Classic буде єдиний модуль з 20-мегапіксельним сенсором оптичного формату 4/3 дюйма та ширококутним об'єктивом з фокусною відстанню 24 мм. Модуль із сенсором 1/2 дюйма та телеоб'єктивом скасовано. Камера моделі Classic так само позначена брендом Hasselblad і підтримує запис відео 5,1К зі швидкістю 50 к/с. Також дрон зможе записувати відео 4К зі швидкістю 120 к/с та відео Full HD зі швидкістю 200 к/с.

Очікується, що вартість цієї версії складе 1400 доларів, тобто дрон буде дешевшим від звичайного Mavic 3 на 500 доларів.

Раніше Роланд Квандт повністю розсекретив камери GoPro 9 Black та GoPro 10 Black до анонсу та назвав їх точну вартість, а також опублікував точні рендери Nokia G21, Xiaomi Mi A3, Xiaomi Mi 9T, Samsung Galaxy Z Fold 4 та багатьох інших смартфонів.

Ентузіаст запустив Genshin Impact на GeForce RTX 4090 з роздільною здатністю 13К. І в гру цілком можна грати

Genshin Impact

Середня кадрова частота – близько 30 FPS
Ентузіаст, який раніше протестував Genshin Impact на GeForce RTX 4090 у 7К пішов далі у своїх експериментах: він підвищив дозвіл до 13К (13760 x 5760 пікселів), щоб подивитися, наскільки відеокарта впорається з таким навантаженням. І вона впоралася!
Якщо при роздільній здатності 7К GeForce RTX 4090 дозволяла грати в Genshin Impact з кадровою частотою близько 100 FPS, то при роздільній здатності 13К кадрова частота, природно, виявилася нижче - вона впала до 30 FPS (при максимальних налаштуваннях). Але при цьому грати все одно можна.
Експеримент проводився на ПК з наступною конфігурацією:

  • Intel Core i7-10700KF;
  • Asus Prime Z490-P;
  • Corsair Vengeance LPX DDR4-3200 64 ГБ;
  • MSI GeForce RTX 4090 GAMING X TRIO 24G;
  • Samsung SSD 970 EVO Plus 2 ТБ.

Google створює SoC Tensor для смартфонів Pixel таким чином, щоб їх можливості в області ШІ були актуальними через п'ять років

SoC Tensor для смартфонів Pixel

Смартфони Pixel останніх двох поколінь спираються на SoC Tensor та дуже далекі від топових рішень Qualcomm, MediaTek Apple. Але Google вважає, що це взагалі не проблема.

В інтерв'ю Моніка Гупта (Monika Gupta) – старший директор з управління продуктами у Google Silicon Team – розповіла, як саме Google підходить до створення своїх нових платформ і чим керується при виборі того чи іншого вектора розвитку. Виявилося, що Google дивиться у майбутнє.

Я не ухвалюю рішення, ґрунтуючись на тому, де сьогодні знаходиться машинне навчання, і я можу сказати це, тому що я працюю в Google. Те саме з програмним забезпеченням, яке робить наша команда розробників. Я знаю, чого команда розробників програмного забезпечення хоче добитися від користувачів через п'ять років. У цьому перевага того, що ви не комерційний постачальник кремнію, а внутрішній постачальник кремнію. Таким чином ці компромісні рішення дуже складні, але я думаю, що вони стають трохи простіше, коли ви вертикально інтегровані.

Pixel 7 та Pixel 7 Pro дійсно унікальні. Google підтвердила, що це перші у світі смартфони, які підтримують лише 64-розрядні програми Android

Pixel 7 Pro

Таке рішення має масу переваг.
Компанія Google підтвердила, що її смартфони Pixel 7 та Pixel 7 Pro стали першими у світі, які підтримують лише 64-розрядні програми Android.

Кілька тижнів тому користувачі звернули увагу на те, що новинки Google не запускають старі 32-розрядні програми, а тепер компанія опублікувала з цього приводу невеликий матеріал.

Pixel 7 та Pixel 7 Pro – перші телефони Android, що підтримують лише 64-розрядні програми. Ця конфігурація припиняє підтримку ОС для 32-бітного коду, зменшуючи використання пам'яті, підвищуючи продуктивність та підвищуючи безпеку. Ми очікуємо, що згодом така конфігурація пристрою стане звичайною.

64-розрядні програми працюють швидше, тому що вони мають доступ до додаткових регістрів та інструкцій, недоступних для 32-розрядних програм. Крім того, нові процесори забезпечують до 25% вищу продуктивність при виконанні 64-бітного коду або навіть повністю відмовляються від підтримки 32-бітного коду.

64-розрядна версія може допомогти підвищити безпеку. Більший адресний простір робить засоби захисту, такі як ASLR більш ефективними, а запасні біти можна використовувати для захисту цілісності потоку управління. Ці контрзаходи можуть знизити ймовірність того, що зловмисник зможе отримати контроль над вашим пристроєм.

Видалення підтримки 32-бітного коду заощаджує до 150 МБ оперативної пам'яті, яка використовувалася ОС, навіть коли 32-бітові програми не запускалися. Ця економія пам'яті призводить до меншої кількості випадків нестачі пам'яті, що означає меншу кількість зависань та меншу кількість фонових вимкнень додатків.

Google Pixel 7a отримає керамічний корпус, бездротову зарядку та камеру флагманського рівня

Google Pixel 7a

А ще смартфону приписують SoC Tensor G2, як у Pixel 7 та Pixel 7 Pro.
У Мережі з'явилися нові подробиці про перспективний телефон середнього рівня Google – Pixel 7a. Апарату приписують масштабний апгрейд, в результаті якого він стане набагато ближчим до флагманів, ніж нинішній Pixel 6a.

Перше – Pixel 7a отримає керамічний корпус. У Pixel 6a, нагадаємо, корпус пластиковий, хоча в Pixel 5a корпус був виготовлений з алюмінію. Друга особливість, що тісно пов'язана з матеріалом корпусу – підтримка бездротової зарядки. У моделях середнього цінового діапазону це все ще виняток, а не правило.

Нарешті, помітно покращиться камера. Цілком флагманською її навряд чи можна назвати, але вона безперечно стане ближчою до флагманів за рахунок включення в конструкцію 50-мегапіксельного сенсора Samsung GN1 (такий використовується в Pixel 6 і Pixel 6 Pro), а також телеоб'єктива, який використовуватиметься в модулі з сенсором Sony IMX7XX.

The New York Times: Ілон Маск розпорядився розпочати скорочення штату співробітників Twitter

Ілон Маск

Ілон Маск розпорядився розпочати з 29 жовтня скорочення співробітників придбаної ним компанії Twitter. Про це повідомила газета The New York Times із посиланням на джерела.
За їхніми даними, деякі відділи мають бути скорочені більше, ніж інші. Деякі менеджери компанії вже запросили списки співробітників для звільнення, вказують співрозмовники агентства. Кількість співробітників, які підпадають під скорочення, не уточнюється. У Twitter працює близько 7,5 тис. людей.

Співробітники, пише видання, мають бути звільнені до 1 листопада – дати, коли працівники отримують гранти у вигляді акцій компанії, що становлять значну частину їхньої заробітної плати. Провівши скорочення до цієї дати, Маск може уникнути виплати грантів.


Читати також