Як сформувати психологічну стійкість. Основні техніки КПТ

Основні техніки КПТ

Постановка цілей і завдань

В часи випробувань дуже важлива ефективна концентрація енергії та чітко скеровані зусилля. Саме так долається велика дорога — крок за кроком, з однієї проміжної точки в іншу. І саме цьому служить постановка цілей — вона концентрує наші зусилля і мобілізує енергію. 

І саме для цього є розбиття плану на завдання — вони є тими кроками на дорозі до цілі. А коли завдання виконано, а ціль досягнуто — з’являється відчуття успіху, і кожен успіх стає джерелом натхнення для подальшого поступу. 

Вказівки:

1. Зробіть звичкою, плануючи день, тиждень, місяць і т. д., ставити специфічні цілі на різні терміни і відповідні завдання в кожній важливій сфері життя та по кожному важливому «напрямку».

2. Пам’ятайте, цілі і завдання мають бути пов’язані з цінностями. Налаштовуючись на них і реалізуючи їх, тримайте зв’язок із вашими «зорями» — заради чого все це, чому це важливо. Це даватиме наснагу і допомагатиме не просто робити кроки, а відчувати значимість кожного, визначатиме спосіб і якість самих кроків!

3. Ставлячи цілі, використовуйте, якщо є змога, SMART-підхід — це робить цілеутворення максимально ефективним:

  • S (specific) — формулюйте конкретні, специфічні цілі;
  • M (measurable) — подбайте, щоб вони були вимірювані, визначте критерії, за якими ви зрозумієте, що ціль частково чи повністю досягнута;
  • A (attainable) — цілі мають бути досяжними за наявних умов і залежати від ваших дій;
  • R (relevant) — відповідні до цінностей, важливі;
  • T (time-framed) — важливо, щоб цілі були окреслені в часі.

4. І тоді для кожної цілі розробіть низку завдань — кроків, виконуючи які ви поступово дійдете до результату або ж будете рухатися в напрямку визначених цінностей. 

Розробіть часовий графік реалізації завдань з мітками часу. 
Візуалізуйте на папері чи в електронному документі, щоби бачити, мов карту перед очима, та відзначати виконання — а це кожен раз можливість для святкування успіху.

5. Втілюйте задумане. Концентруйтеся на виконанні завдань, на щоденних кроках. Святкуйте успіхи. Якщо є невдачі і падіння — просто це запрошення кожен раз зводитися і йти далі. Якщо є перешкоди — шукати шляхи подолання. Якщо потрібні навички для ефективного виконання завдань — учитися. І водночас не забувайте моніторити і звіряти свій шлях та прокладати далі нові цілі, ставити нові завдання.

Не забувайте, що справжні цілі — це не просто щось «популярне», що суспільство визначає як успіх. Справжні цілі відображають те, що ми живемо своє справжнє життя, згідно зі своїм покликанням і цінностями!

На дорозі життя є цілі, які є точками на маршруті, — вони є важливими досягненнями, але не забуваймо, що до них нас наближають правильні щоденні кроки. Тому цілі треба тримати в полі зору, але на кроках — зосереджуватися!

Не завжди в наших можливостях досягти певних цілей, інколи обставини життя роблять певні цілі недосяжними — тож треба вміти вчасно відпускати і переплановувати. Найважливішим є не просто досягнення цілей — а жити, творити життя і робити кожен крок на нашій життєвій дорозі згідно з цінностями!

Джерело: Український інститут  когнітивно-поведінкової терапії


Читати також