01-12-2022 Мистецтво 1773

7 книг для тих, кому подобається «1984»

Що почитати, якщо подобається 1984 Орвелла

Радимо познайомитися з цими антиутопічними романами, які змушують задуматися.

Джордж Орвелл представляє своє антиутопічне бачення майбутнього у своїй знаменитій книзі «1984». Роман був вперше опублікований у 1948 році. Якщо вам подобається історія Вінстона Сміта та Великого Брата, вам, мабуть, сподобаються і ці книги.

Прекрасний новий світ Олдоса Гакслі

Прекрасний новий світ Олдоса Гакслі

Дивний новий світ Олдоса Гакслі часто порівнюють з 1984. Обидва романи-антиутопії; обидва пропонують тривожні погляди на майбутнє. У цій книзі суспільство розділено на строго регламентовані касти: Альфа, Бета, Гамма, Дельта та Епсілон. Діти виробляються в інкубаторі, і маси контролюються їх пристрастю до соми.

451 градус за Фаренгейтом Рея Бредбері

451 градус за Фаренгейтом Рея Бредбері

У видінні майбутнього Рея Бредбері пожежники розводять вогонь, щоб спалити книги; а назва «451 градус за Фаренгейтом» означає температуру, за якої горять книги. Персонажі цього роману запам'ятовують зміст великих класиків, тому що володіння книгою незаконне. Що б ви зробили, якби ви не мали домашньої бібліотеки?

Волден Два Берреса Фредеріка Скіннера

Волден Два Берреса Фредеріка Скіннера

«Волден Два» зображає співтовариство людей у сільській місцевості Сполучених Штатів як відокремлену комуну, що не замикається від суспільства спеціально, але живе за іншими, відмінними від нього законами. Головний герой книги — професор Беррес дізнається від своїх колишніх студентів про цю спільноту, створену його однокашником — Фрейзером, і вирушає туди.

Сама по собі назва "Волден Два" - це пряме посилання до книги "Волден або Життя в лісі" Генрі Девіда Торо, присвяченій експерименту проживання людини далеко від суспільства. Книга Б. Ф. Скіннера - це свого роду один великий уявний експеримент, з побудови іншої, більш ефективної моделі суспільства в рамках теорії поведінкової психології.

V. Томаса Пінчона

V. Томаса Пінчона

V. – дебютний роман Томаса Пінчона, опублікований у 1963 році. У ньому описані пригоди відставного моряка ВМФ США Бенні Профейна, його з'єднання з художниками та гульвісами в Нью-Йорку, а також пошуки Гербертом Стенсілом містичної «V.»

Дарувальник Лоїса Лоурі

Дарувальник Лоїса Лоурі

«Дарувальник» — перший роман однойменної тетралогії, написаний американською письменницею Лоїс Лоурі 1993 року.

Джонас, 12-річний хлопчик, живе у Співтоваристві, ізольованому від усього світу, окрім кількох схожих міст, де кожний, від маленьких дітей до людей похилого віку, має призначену роль. В очікуванні щорічної Церемонії Дванадцятьох він нервується, бо там буде призначено його роботу на все життя. Він шукає заспокоєння у батька-Вихованця (який дбає про немовлят, які створюються генетичними методами, так що батьки Джонаса біологічно не пов'язані з ним) і матері-Чиновниці, вони йому кажуть, що Комітет старійшин ніколи не помиляється.

У 2014 році режисером Філіппом Нойсом за романом було знято фільм «Посвячений».

Володар мух Вільяма Ґолдінґа

Володар мух Вільяма Ґолдінґа

Яке суспільство може створити група школярів, опинившись на безлюдному острові? Вільям Ґолдінґ пропонує жорстоке бачення такого сценарію у своєму класичному романі «Володар мух».

Бійня номер п'ять Курта Воннеґута

Бійня номер п'ять Курта Воннеґута

Біллі Пілігрим знову і знову переживає своє життя... Головний герой — американський солдат Біллі Пілігрим, безглузда, боязка, апатична людина. У книзі описуються пригоди Пілігрима на війні та бомбардування Дрездена, яке наклало незмивний відбиток на психічний стан Пілігрима

Прибульці з планети Тральфамадор забирають Біллі Пілігрима на свою планету і розповідають йому, що час насправді не "тече", не відбувається поступовий перехід від однієї події до іншої - світ і час раз і назавжди дано, вже відомо все, що сталося і станеться.

«Бойня номер п'ять» є органічним сплавом історії, психології, соціології, сатири, наукової фантастики та елементів автобіографії.


Читати також