24-11-2022 Мистецтво 10551

Книги про фемінізм

«Жіноче питання»: книги про фемінізм

У сучасному суспільстві поширене неправильне, помилкове уявлення про фемінізм як агресивний напрям «боротьби проти», тоді як історично рух завжди сприймався і замислювався як «боротьба за» — права, місце та можливість для жінки самостійно вибрати свій шлях та спосіб життя. Зробили добірку книг — для дітей, дорослих, художньої літератури, історичних оглядів та есе-роздумів — про «жіноче питання», щоб показати, чому «фемінізм» не дорівнює «мужененависництву».

Голос. Христина Далчер

Своєрідне сучасне переосмислення «Розповіді служниці» (у контексті поданих ідей). Світ, де жінкам дозволено говорити не більше 100 слів щодня і в якому панує суворий патріархальний лад: місце жінки на кухні, жіноча освіта переоцінена. І, звичайно ж, головна героїня, яка входить у боротьбу за повернення голосу — спочатку свого, а потім і всіх представниць жіночої статі.

We Should All Be Feminists. Chimamanda Ngozi Adichie 

Книга зі списку бестселерів The New York Times, написана ще 2014 року, що була перекладена 2018-го і досі не втратила своєї актуальності. Есе-міркування для тих, хто підозрює, що зі світом щось не так, і намагається зрозуміти, що з цим усім робити. Книга цінна з погляду розвінчування міфів про фемінізм як агресивний прояв мужененависництва і допомагає згадати, що є фемінізм насправді.

Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions. Chimamanda Ngozi Adichie 

Ще одна робота лідера думок та правозахисниці Чимаманди Нгозі Адічі. Цього разу есе-лист автора своїй подрузі про те, як виростити доньку феміністкою в єдино вірному, не агресивному розумінні цього слова. Чудове читання для тих, хто тільки-но знайомиться з серйозним питанням прав жінок і хоче отримати якісні вступні знання.

The Beauty Myth: How Images of Beauty Are Used Against Women. Naomi R. Wolf

Автор розглядає «міф про красу» як своєрідний сучасний спосіб тиску суспільства на жінку, який прийшов на зміну частково застарілим міфам про жінку як хранительку вогнища, матір та непорочну прекрасну діву. Книга-розбір ключових (і багато в чому стереотипних) аспектів життя жінки, на які суспільство акцентує увагу найсильніше.

Women in Battle: 150 years of fighting for freedom, equality and sisterhood. Marta Breen and Jenny Jordahl

Комікс із приголомшливими мінімалістичними малюнками прямісінько з Норвегії, важливе завдання якого — тонко, з гумором, не перегинаючи палку розповісти молодому поколінню історію фемінізму і показати його не як боротьбу проти чоловіків, а боротьбу за права жінок. Історії перших феміністок, проблем, із якими вони зіштовхувалися, і навіть висновки у майбутнє, подані через захоплюючі ілюстрації.

Казки на ніч для дівчат-бунтарок. Франческа Кавалло, Елена Фавіллі

Ще одна дитяча книга, яка припаде до смаку і дорослим. Красиво подані історії жінок, які живуть зараз або колись жили, які зуміли змінити світ, кожна по-своєму. Коко Шанель, Марія Кюрі, Фріда Кало та багато інших не боялися бути першими, відкривати нове та добиватися свого. Є чому повчитися!

Тіло погань. Донесення з фронту (і з тилу). Олтман Мара

Книга для тих, хто хоче більше дізнатися про ідею прийняття власного тіла і відучитися нехай неусвідомлено, але оцінювати зовнішній вигляд інших. Автор бере окремі аспекти людського тіла, «недоліки», про які прийнято не говорити, приховувати і позбавлятися, — і розглядає їх з усіх боків, зокрема звертаючись до експертів та історичних оглядів.

Друга стать. Сімона де Бовуар

Книга про історію ставлення до жінки у соціумі, яка вже встигла стати класикою. Автор розглядає «жіноче питання» з двох сторін — з погляду історії та соціології та з погляду психології сексуальності. Вкрай цікаве та розумне читання як для дівчат, так і для юнаків, яке допоможе зрозуміти хто така жінка.

Delusions of Gender: How Our Minds, Society, and Neurosexism Create Difference. Cordelia Fine

Книга — викриття найпоширеніших стереотипів про влаштування та відмінність «жіночого» та «чоловічого» мозку. Нейробіологія, наукові статті, вчені — буквально всі довкола твердять про існування двох мізків, які докорінно відрізняються один від одного. Спираючись на останні дослідження в галузі неврології та психології, автор книги вступає в суперечку з голосами соціуму, щоб довести: ми не такі вже й різні.

The Second Shift: Working Families and the Revolution at Home. Arlie Hochschild, Anne Machung

Понад двадцять років тому соціолог із Каліфорнійського університету в Берклі, професор Арлі Хохшільд, підірвала наукову (і не лише) спільноту, викликавши хвилю суперечок та дискусій. Причиною стала публікація першого видання книги «Друга зміна», де вчена розглянула, як насправді відбувається жіноче «жонглювання» кар'єрою та домашніми справами, і дійшла висновку, що матері щомісяця, вкладають колосально більшу кількість сил на підтримку потрібного рівня життя, ніж їхнє подружжя. Оновлене друге видання книги цитує ряд нових досліджень і статистичних даних, а також включає нову післямову про сучасний стан справ.


Читати також