01-12-2022 Мистецтво 1279

10 легенд австралійського кіно, яких варто знати

Легенди австралійського кіно.

Велика кількість австралійських акторів, які домінують у Голлівуді на даний момент, з'явилися не за один день. Це легенди місцевої кіноіндустрії, завдяки яким австралійське кіно займає перше місце.

Ось декілька з них:

Кейт Бланшетт

Кейт Бланшетт

Перша леді австралійського кіно, котра може похвалитися більш ніж 50 ролями в кіно, а також мантією, переповненою нагородами, включаючи «Оскар» за фільми «Авіатор» (2004) і «Жасмин» (2013) та «Золотий глобус» за фільми «Єлизавета» (1998) і «Мене там немає» (2007). Це непогане резюме для актриси, чия кар'єра почалася з реклами улюбленого австралійського печива Тім Тамс на початку 90-х років.

Г`юго Вівінг

Г`юго Вівінг

Коли ви переглядаєте фільмографію актора нігерійського походження, то розумієте, що Вівінг, можливо, є найбільш універсальним - і недооціненим - виконавцем в австралійській історії кінематографа. Хто, як не він, міг зіграти агента Сміта у «Матриці» (1999-2003) та Елронда у «Володарі перснів» (2001-2003), анархіста-месника у «V для вендети» (2006) та яскравого трансвестита у «Пригодах Прісцилли, королеви пустелі» (1994)? Не кажучи вже про злого Червоного Черепа в «Капітані Америці» (2011) і ще більш підлого капітана англійської команди з крикету Дугласа Джардіна в «Боділайн» (1984), а також про його озвучення в фільмах «Крихітка» (1995), «Щасливі ніжки» (2006) і «Трансформери» (2007 - по теперішній час).

Еррол Флінн

Errol Flynn

Чоловік настільки ввічливий, що увійшов до австралійської розмовної мови за свою майстерність зваблювання жінок – «в стилі Флінна». Уродженець Тасманії став зіркою срібного екрану, неперевершеним плейбоєм та актором-першопрохідцем за десятиліття до того, як австралійці масово мігрували до Лос-Анджелеса, знімаючись у вестернах, військових фільмах і безглуздих комедіях, доки спосіб життя, пов'язаний з алкоголізмом і зловживанням наркотиками, не звів його в могилу у віці 50 років у 1959 році.

Пітер Вейр

Пітер Вейр

Зустрічайте режисера, котрий очолив рух австралійської «Нової хвилі» в 1970-х і 80-х роках, відродивши інтерес до австралійського кіно в усьому світі. Вейр зняв фільми «Пікнік біля висячої скелі» (1975), «Галліполі» (1981) та «Рік небезпечного життя» (1982). Згодом переїхав до Голлівуду, де отримав шість номінацій на премію «Оскар» за такі фільми, як: «Товариство мертвих поетів» (1989), «Зелена картка» (1990), «Шоу Трумена» (1998) та «Майстер і командир» (2003).

Мел Гібсон

Мел Гібсон

Кар'єра Гібсона нерозривно пов'язана з Вейром - після проривної ролі у фільмі Джорджа Міллера «Божевільний Макс» (1979). Мел отримав визнання критиків у фільмах Вейра «Галліполі» та «Рік небезпечного життя», перш ніж насолоджуватися своїм комерційним проривом у комедії про дружніх копів «Смертельна зброя» (1987). Гібсон виріс у Нью-Йорку, але у віці 12 років переїхав до Австралії, а в 2016 році повернувся до своєї прийомної сім'ї для зйомок у військовій епопеї «Хребет ножівки».

Рассел Кроу

Рассел Кроу

Ще одна зірка іноземного походження, про яку австралійці з радістю заявляють, що вона народилася в Австралії. Громадянин Нової Зеландії став одним зі справжніх зірок світового кіно завдяки своїй оскароносній ролі римського генерала Максимуса Децима Меридія у фільмі «Гладіатор» (2000). Він ще знявся у низці великобюджетних блокбастерів. Проте його кар'єра розпочалася в країні Оз зі скромних ролей у мильній опері «Сусіди» і музичних концертів під сценічним псевдонімом Russ Le Roq.

Ніколь Кідман

Ніколь Кідман

З моменту, коли вона з'явилася навпроти свого тодішнього партнера Тома Круза у фільмі «Дні грому» (1990), Кідман знялася в більш ніж 50 фільмах, які зібрали понад 4 мільярди доларів... саме мільярди. Ніколь не демонструє жодних ознак уповільнення після свого 50-річчя в 2017 році, вигравши «Еммі» за видатну головну жіночу роль у серіалі «Велика маленька брехня» на HBO і знімаючись у майбутньому перезапуску «Аквамена» на Золотому узбережжі.

Баз Лурманн

Баз Лурманн

Яскравий, креативний, енергійний, артистичний, хаотичний, уявний - неможливо виокремити лише одну якість, яка робить Лурмана одним із найлегендарніших австралійських режисерів, відомих своїми візуально вражаючими творіннями. Баз почав свою кар'єру фільмом 1992 року «Строго бальний зал», а потім потрапив до Голлівуду з сучасним шекспірівським «Ромео і Джульєтта» (1996) та драматичним «Мулен Руж!» (2001), а потім зняв великобюджетну історичну драму «Австралія» (2008) та «Великий Гетсбі» (2013), обидві з яких були зняті в Австралії.

Пол Гоґан

Пол Гоґан

Цей хлопець настільки австралієць, що заробляв на життя як такелажник на мосту Сіднейської гавані, перш ніж потрапив на місцеве телебачення, а потім насолоджувався своєю великою кіноперервою у фільмі «Крокодил Данді» (1986), за яким два роки по тому вийшов солідний сиквел. Третю частину трилогії про Міка Данді та решту голлівудських робіт Пола Гоґана можна було б назвати «прямо на DVD», але його образ мисливця на крокодилів з ножем допоміг прославити австралійський кінематограф три десятиліття тому.

Джеффрі Раш

Джеффрі Раш

Список людей, які отримали «Потрійну корону акторської майстерності» - «Оскар», «Еммі» і «Тоні» - рясніє королівськими особами індустрії розваг. Аль Пачіно, Гелен Міррен, Джеремі Айронс, Інгрід Бергман... і людина з Тувумби в Квінсленді на ім'я Джеффрі Раш, який отримав гонги за фільми «Сяйво» (1996), «Життя і смерть Пітера Селлерса» (2004) і «Вихід короля» (2009). Іншими яскравими моменти зоряної сорокарічної кар'єри актора стали фільми «Король говорить» (2010) та франшиза «Пірати Карибського моря» (з 2003 року по теперішній час).

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 Australian Cinema Legends You Should Know» в журналі Theculturetrip 26 вересня 2017 року.

Переклала Аліна Білоконь


Читати також