Науково-популярні відео тижня. Добірка від 18.12.2022

Тімоті Снайдер. наукпоп за тиждень у Ютубі. 18 грудня 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

53 випуск передачі Подкаст терапія. Цей проект - діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є. 

Поглиблена неврологія та ендокринологія. Роберт Сапольскі

Роберт Сапольські продовжує дослідження ендокринології та неврології. Він розглядає більш складні системи зв'язку в нейробіології, роль лімбічної системи в особистості та поведінці, можливості аномальної поведінки в цих системах, а також індивідуальні варіації організму та імпринтинг.

Пропонуємо Вашій увазі переказ лекцій Всесвітньовідомого курсу профнсора Тімоті Снайдера "Становлення сучасної України". Цього разу лекція про заснування Київської держави. Розглянемо яку роль у цьому процесі відіграли Вікінги, Слов'яни, работоргівці. Як Київ прийняв Хрестиянство.

Загальна тема курсу: 23 лютого 2022 року Україна повинна була існувати як суспільство та державний устрій, інакше наступного дня українці не чинили б колективного опору російському вторгненню. Що означає існування нації? Це питання структур, дій чи їх обох? Чому існування України спричинило такі суперечки? Яким чином польське, російське та єврейське саморозуміння залежить від досвіду в Україні? Як і коли виникла сучасна українська нація? В цьому відношенні, як виникає сучасна нація? Чому одні, а не інші? Чи можна вибирати нації, і чи може вибір мати вирішальне значення? Якщо так, то чий і як? Україна була країною, яка найбільше постраждала від радянського та нацистського терору: що ми можемо дізнатися про ці системи в України? Постколоніальна, багатомовна українська нація є пережитком минулого, чи вона обіцяє майбутнє?

Англійський Експрес / Shopping for clothes

Вчимо англійську мову разом. Наш новий коротенький бонус про одяг і шопінг. 

Астрономи підтвердили відкриття найвіддаленіших галактик! Новий рекорд червоного зміщення

Новини зі світу астрономії.

Чому космосу в найближчі 10 років не буде чим вас здивувати?

Космос - це величезна галузь, у якій уже зараз задіяні мільйони людей і яка прямо впливає на наше з вами життя.
Однак не все так райдужно, не все так весело, і, на жаль, не все так цікаво, як хотілося б нам, любителям і ентузіастам космічного розвитку. Особисто я впевнений, що у 2020-ті космос буде досить нудним. І в новому відео розповім вам, чому саме.

Тяжке життя вампірів [MinuteEarth]

З ролика ви дізнаєтесь, який стосунок вампіри мають до науки, і чому кровопивці – вигадані та реальні – варті не лише остраху, а й співчуття та навіть захоплення.

Історія РПЦ: Церква на службі Кремля. Як православ'я стало політичним інструментом

Важко навіть згадати всі скандали, в яких на тлі нинішньої війни відзначилася Російська православна церква, зокрема її філія в Україні - УПЦ МП. Всі пам’ятають слова патріарха Кирила (Гундяєва) та звичайних священиків на підтримку російського вторгнення, одіозного настоятеля Києво-Печерської лаври, істеричну реакцію на Томос про автокефалію для ПЦУ.  В новому випуску WAS ми поговоримо про як РПЦ століттями слугувала Кремлю. Ви дізнаєтеся, як Москві вдалося попри небажання Константинополя отримати патріархію, чому Петро І цю ж патріархію скасував і створив Синод, та в яких випадках російським священикам дозволили порушувати таємницю сповіді.

Відьми, мавки, чугайстри: Нечиста сила та міфічні істоти в українській культурі 

Століттями наші предки щиро вірили в міфічних істот. Їх боялися та прагнули оминати, але дехто з них міг допомогти та врятувати. У новому випуску WAS разом із Cosmolot ми поговоримо про персонажів української міфології. Ви дізнаєтеся страшні історії та як відрізнити лісовика від звичайної людини, чим українські відьми відрізнялися від західноєвропейських, як одружитися з мавкою, чому чорта боялися найменше зі всієї нечистої сили, що слугувало оберегом від чугайства, та де народилися найвідоміші богатирі.

Кунштики: як працюють археологи?

Чи можуть череп’я, кремінці та поламані залізячки розповідати історії? Цілком! І в цьому немає жодної магії.

Накопичені протягом кількох століть наукові знання дозволяють археологам досить впевнено «перекладати» з мови речей на мову людей. Як вони це роблять — розповідає кандидат історичних наук та археолог Євген Синиця.

Кунштики — це спільнота наукового розвитку для дітей. Цей проєкт став можливим завдяки підтримці програми «Єднання заради дії». У його межах ми проводимо 22 зустрічі з науковцями та готуємо безліч цікавих освітніх інтерактивів для українських дітей, і особливо для тих, хто був змушений переїхати в інше місто України у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії.


Читати також