Останні новини у світі високих технологій. 18.12.2022

Останні новини у світі високих технологій. 18.12.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Астрономи знайшли екзопланети, які здебільшого складаються з води

екзопланети

Це перший науковий доказ того, що гігантські водні світи можуть існувати.

Вчені з Монреальського Університету (Канада) виявили докази того, що дві екзопланети, що ними вивчаються, є «водними світами». Ці планети обертаються навколо червоного карлика в сузір'ї Ліри на відстані 218 світлових років від Сонячної системи. Астрономи спостерігали екзопланети Kepler-138c та Kepler-138d за допомогою космічних телескопів Hubble та Spitzer та з'ясували, що ці небесні тіла можуть складатися переважно з води. Вода не була виявлена безпосередньо, однак, порівнюючи розміри і маси планет з існуючими моделями, вчені дійшли висновку, що значна частина їх обсягу - до половини - повинна складатися з речовини легше каменю, але важче водню або гелію, що становлять основну частину газових планет гігантів на кшталт Юпітера. Логічно припустити, що найімовірніша речовина в цьому випадку – це вода.

За словами керівника групи вчених Бьорна Беннеке (Bjorn Benneke), раніше вважалося, що планети розміром трохи більше за Землю — це великі кулі з металу і каменю, немов її збільшені версії, саме тому їх називають «суперземлями». Обсяги Kepler-138c та Kepler-138d більш ніж утричі перевищують земні, а маса кожної планети – у два рази. Вони дуже нагадують більші версії Європи або Енцеладу, багатих на воду супутників, що обертаються навколо Юпітера і Сатурна, але ці екзопланети знаходяться набагато ближче до своєї зірки. Замість крижаної поверхні Kepler-138c та Kepler-138d повинні містити великі оболонки з водяної пари, вважають вчені.

"Ми вперше спостерігаємо планети, які можна з упевненістю ідентифікувати як водні світи", - заявив Беннеке.

Дослідники попереджають, що на планетах може не бути таких океанів, до яких ми звикли на Землі, оскільки температура в їхніх атмосферах, ймовірно, вища за точку кипіння води. Вони очікують, що на Kepler-138c та Kepler-138d існує товста, щільна атмосфера, що складається з пари, в якій потенційно може бути рідка вода під високим тиском або навіть вода у фазі надкритичної рідини, яка виникає при температурі та тиску вище за певне значення (так званої критичної точки). Цікаво, що нещодавно інша команда Монреальського університету виявила ще один водний світ — планету під назвою TOI-1452b, яка потенційно може бути покрита океаном рідкої води. Для вивчення її атмосфери та підтвердження цього припущення знадобиться дослідження за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб».

Google, Apple та Mozilla розробляють новий бенчмарк для браузерів

Google, Apple та Mozilla розробляють новий бенчмарк для браузерів

Google, Apple та Mozilla домовилися про спільну розробку нового інструменту для тестування швидкості роботи браузерів. Проект називається Speedometer 3, він повинен допомогти оцінити продуктивність браузерів із різних точок зору.

Нова система має імітувати звичайні дії користувача, що дозволить досить точно оцінити якість роботи браузера. На даний момент проект тільки розпочато, поки його не рекомендується використовувати для тестів. Адже, крім іншого, Speedometer 3 поки що нестабільний.

Судячи з опису на GitHub, новий тестовий пакет зможе перевіряти продуктивність браузерних движків, WebKit, Quantum та Blink, а також JS-движків Google V8 та Mozilla SpiderMonkey.

Поки що не повідомляється, коли вийде придатна для роботи версія, проте розробники стверджують, що наявність такого тесту дозволить покращити всі браузери загалом. Зазначимо, що версія Speedometer під номером 2.0 вийшла ще 2018 року, її розробили творці Safari. Актуальна версія на сьогодні – 2.1.

Ентузіаст створив друкарську машинку з ШІ, з нею можна вести діалог

друкарська машинка з ШІ

Інженер на ім'я Арвінд Санджів розповів, як зміг вбудувати сучасну нейромережу в стару машинку Brother AX-325, яку випустили в 90-х роках. Це дозволило машині буквально вести бесіди з людиною. Проект називається Ghostwriter, а як програмне забезпечення використовується мовна модель GPT-3, на базі якої працює чат-бот ChatGPT.

Санджів спочатку розібрав пристрій, потім додав до нього плати Arduino, яка обробляла натискання кнопок. Також у конструкції використовується Raspberry Pi, який є мережним інтерфейсом для OpenAI GPT-3 API.

Крім цього, інженер додав невеликий OLED-дисплей та дві ручки. З їхньою допомогою можна контролювати деякі параметри чат-бота — рівень креативності нейромережі та довжину відповідей. Для листування з ШІ потрібно просто вставити аркуш паперу в машину та почати друкувати.

Зазначимо, що GPT-3 навчали на мільйонах книг, і ця нейромережа цілком здатна вести діалог. При цьому сам автор невипадково обрав саме друкарську машинку. За його словами, це дозволяє забути на якийсь час про цифрові технології і поринути в «емоційну подорож папером і чорнилом».

Вчені з США розробили смарт-годинник із живою істотою всередині. Її треба годувати

Для багатьох людей смартфон, розумний годинник та фітнес-браслети давно стали невід'ємною частиною життя. Однак, коли вони виходять з ладу або просто старіють, власники викидають їх та купують нові. Це призводить до зростання рівня електронних відходів – 40 мільйонів тонн на рік. І ось вчені університету Чикаго Жасмін Лу і Педро Лопес придумали оригінальне рішення, буквально ожививши пристрій.

І це не фігура мови. Вони розробили розумний годинник, усередині якого знаходиться слизовик Physarum polycephalum. Це унікальна істота, яку можна вважати еволюційним аутсайдером, оскільки вона знаходиться між царствами рослин та тварин. При цьому слизовик може проводити електрику і запам'ятовує інформацію, хоча не має нервової системи. Але саме в годиннику застосовується його перша особливість.

У пристрої є датчик частоти серцевих скорочень, але ця функція залежить від здоров'я слизовика. Якщо його регулярно годувати сумішшю води та вівса, це стимулює зростання організму, що дозволить замкнути ланцюг, тоді датчик ЧСС зможе передавати показання. Якщо ж не годувати слизовика, він впадає у сплячку на довгий час – місяці чи навіть роки.

Після збирання годинника, почалися дослідження. П'ятеро учасників носили пристрій протягом двох тижнів. Першого тижня користувачі доглядали і годували слизовика, а другого — припинили це робити на прохання вчених.

Як виявилося, у користувачів виникла прихильність до годинника і слизовика, деякі навіть сприймали його як домашнього вихованця. Емоційний зв'язок виявився сильнішим, ніж аналогічна прихильність до віртуального вихованця, на зразок тамагочі.

Це дослідження може стати основою створення нових технологій на базі слизовиків, а також може стимулювати розробку рішень, які будуть взаємовигідними.

Створено нейромережу на базі Stable Diffusion, яка генерує музику за текстовим описом

нейромережа на базі Stable Diffusion

Нейромережа Stable Diffusion відома багатьом. Вона дозволяє генерувати зображення за текстовим описом. Але, як виявилося, з її допомогою можна також створювати музику. Суть у тому, що система може створювати аудіоспектрограми – візуальні зображення звукових частот у треку. Після цього потрібно лише відтворити отриманий звук.

У спектрограмі (або сонограмі) на осі Х представлений порядок відтворення частот зліва направо. По осі Y розміщуються дані про частоти звуку, а колір пікселів задає амплітуду звуку кожного моменту часу.

Нейромережу навчили на сонограмах, які описують музичні жанри чи звуки. В результаті вийшла Riffusion - нейромережа, здатна генерувати звук із зображення, що створюється за текстовим описом. Для виведення саме аудіодоріжки використовується Torchaudio.

При цьому розробники змогли змусити нейромережу генерувати такі аудіокліпи, які могли б плавно перетікати один в одного. Тобто темп музики не змінюється різко.

Panasonic S5 Mark II отримає систему фазового автофокусування

Надії шанувальників марки Panasonic на покращення роботи автофокусу, незважаючи на все, будуть задоволені – все більше новин з різних джерел, підтверджують, що нова камера Panasonic LUMIX S5 Mark II отримає абсолютно нову систему фазового автофокусування. На цей раз про це повідомили на YouTube-каналі Ordinary Filmaker. Очікується, що автофокус S5 Mark II буде таким же гарним, як у Canon і Sony.

ZOOM M3 MicTrak – стереомікрофон-пушка та рекордер в одному корпусі

Компанія ZOOM представила цікавий пристрій для запису звуку – камерний мікрофон та рекордер в одному корпусі M3 MicTrak. Новинка є стереомікрофоном і записуючим пристроєм, діаграму спрямованості можна вибрати між кардіоїдою 90° або широким режимом 120°. Запис ведеться в режимі 48 кГц / 32 біти, тому регулювання посилення не потрібно. Ціна – $199.

Основні особливості M3 MicTrak

  • Запис моно або стерео.
  • Вибір діаграми спрямованості: суперкардіоїда чи всеспрямована.
  • 48 кГц/32-біт з плаваючою комою.
  • Регулювання посилення не потрібне.
  • Передбачено зріз низьких частот.
  • Незалежний вихід для навушників 3,5 мм та лінійний вихід 3,5 мм.
  • Сумісність із microSDHC/microSDXC.
  • Живлення від акумулятора AA або USB-C.
  • Розміри: 71,6 x 201,3 x 38 мм.
  • Вага: 135 г із акумуляторами.

Найпопулярніші камери 2022 року за даними Flickr’а

Найпопулярніші камери 2022

На Flickr'е, найпопулярнішому у світі фотохостингу, призначеному для зберігання та використання фото та відео файлів, опубліковано рейтинг найпопулярніших брендів, чиї камери використовують клієнти сервісу.

1. Найбільш часто використовуваними стали камери смартфонів Apple.

Найпопулярніші смартфони: iPhone 11, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

2. Найпопулярнішим брендом фотокамер залишився Canon.

Найпопулярнішою залишається Canon EOS 5D Mark IV, слідом йдуть EOS R5, EOS 5D Mark III

3. На третьому місці - Nikon.

Найбільш популярні моделі: Nikon D750, D850, D500.

4. Камери Sony є найпопулярнішими бездзеркальними камерами.

Найчастіше використовувані моделі: α7 III, α7R III, α6000.

5. Fujifilm - 4-й за популярністю бренд камер (або другий бренд серед бездзеркальних фотоапаратів після Sony).

Найпопулярніші моделі: Fujifilm T3, X-T4, X-T2.


Читати також