Останні новини у світі високих технологій. 11.12.2022

Останні новини у світі високих технологій. 11.12.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Ілон Маск обіцяв видалити 1,5 мільярда «мертвих» акаунтів Twitter

Ілон Маск

Ілон Маск повідомив, що найближчими тижнями планується видалити 1,5 мільярда акаунтів Twitter. Про це він написав у своєму блозі Twitter, додавши, що мова звичайно ж йде про неактивні облікові записи - такі, в яких багато років не було твітів і в які дуже довго не заходили. Це буде зроблено для того, щоб звільнити нікнейми для активних користувачів соціальної мережі.

Крім того, Маск згадав, що незабаром додасть у Twitter можливість побачити кількість користувачів, які "прочитали твіт або якось взаємодіяли з ним". За його словами, протягом кількох тижнів у твітів з'явиться лічильник переглядів, як у відео. Нагадаємо, днями Ілон Маск з'ясував, що «Вікіпедія» не продається та обладнав офіс Twitter спальними місцями для співробітників.

Дальність польоту до 25 км, висота до 4 км, 12 Мп та запис відео 4К. Представлений дрон DJI Mini 3, і він дешевший, ніж очікувалося

Компанія DJI представила компактний дрон Mini 3. Це спрощена версія моделі Mini 3 Pro. Так, наприклад, тут немає датчиків, що визначають перешкоди спереду та ззаду (тільки знизу), а затримка при передачі відео збільшилася зі 120 до 200 мс, так як DJI урізала кількість відповідних антен вдвічі порівняно з версією Pro. Також у новинці використовується протокол DJI O2, на відміну від DJI O3 Mini 3 Pro.

Якщо чутки говорили про те, що в Mini 3 буде використовуватися така ж 48-мегапіксельна камера, то насправді дрон отримав 12-мегапіксельну камеру (хоча оптичний формат той самий - 1/1,3 дюйма). DJI Mini 3 підтримує запис відео 4К зі швидкістю 30 к/с (Mini 3 Pro підтримує запис відео 4К зі швидкістю 60 к/с).

Спрощення позитивно позначилися на автономності дрону: на стандартному акумуляторі ємністю 4000 мАг він здатний літати 38 хвилин – на 4 хвилини довше, ніж Mini 3 Pro. Автономність польоту з акумулятором Flight Battery Plus сягає вже 51 хвилину.

З інших важливих параметрів DJI Mini 3: висота польоту – 4 км, дальність польоту – 18-25 км (залежно від ємності акумулятора), маса – 249 грамів, габарити – 148 х 90 х 62 мм (у складеному стані), 251 х 362 х 72 мм (у стані готовності до польоту).

DJI Mini 3 виявився дешевшим, ніж передбачалося (за фактом він всього на 20 доларів дорожчий за DJI Mini 2). Сам дрон оцінений у 470 доларів. Комплекти з контролерами DJI RC-N1 та DJI RC оцінені в 560 та 700 доларів.

Робота-гуманоїда Xiaomi CyberOne посадили за цифрову барабанну установку

Роботизація – один із найперспективніших напрямів у промисловості. На нинішньому етапі роботи-гуманоїди поки що не можуть змагатися з людиною в універсальності, але з певними завданнями (і при певній підготовці) вони можуть справлятися не набагато гірше. Так, наприклад, Xiaomi випробувала свого робота-гуманоїда CyberOne як барабанщика.

У порівнянні зі звичайною людиною такий барабанщик виглядає дивно і навіть незграбно, але зі своїм завданням справляється. Щоправда, у Китаї це відео викликало глузування: у коментарях до ролика користувачі кажуть, що CyberOne «може відбивати ритм, але в нього немає душі» і що він «надто тугий». Добре, що робот не читає соцмережі і не може відчувати образи.

У робопса Xiaomi CyberDog з'явився конкурент. Oppo представила Qric

15 грудня Oppo представить свої, очікувані багатьма, складані смартфони Find N2 і Find N2 Flip, а за день до цього – 14 грудня – відбудеться захід Oppo Inno Day 2022, в рамках якого компанія представить свої передові розробки. Втім, одна з них уже розсекречена.

Oppo опублікувала у своєму каналі у YouTube відеоролик, що демонструє робопса Qric. Qric – це абревіатура від Quadrupedal Robotic with Intelligent Controller. Перекласти це можна як «чотириногий робот з інтелектуальним контролером». Сама Oppo називає Qric роботом-компаньйоном, власне, навколо взаємодії його та маленького хлопчика і розвиваються події у ролику.

Технічних характеристик поки що немає, але видно, що «голова» робопса буквально утикана камерами та датчиками. Чи надійде Qric у широкий продаж, чи це лише демонстрація того, що в Oppo тримають руку на пульсі сучасних технологій, скоро дізнаємося. Аналог Xiaomi під назвою CyberDog, нагадаємо, був випущений обмеженою кількістю – 1000 штук. За кожного кіберпса просили 1550 доларів.

Apple анонсувала наскрізне шифрування для фотографій iCloud

iCloud

Компанія Apple оголосила, що впровадить розширені функції безпеки, спрямовані на захист даних у хмарі.

Apple представила iMessage Contact Key та підтримку фізичних ключів безпеки, але наша увага зосереджена на третій функції Advanced Data Protection for iCloud. Ця функція використовує наскрізне шифрування, щоб забезпечити «найвищий рівень безпеки хмарних даних Apple» для додаткового захисту iCloud, включаючи резервне копіювання iCloud, фотографії, нотатки та багато іншого. Це означає, що воно ефективно забезпечуватиме наскрізне шифрування для фотографій, збережених в iCloud.

Захист даних не є новим для Apple. Компанія вже багато років використовує наскрізне шифрування на iPhone, iPad та Mac. Однак додавання його до iCloud забезпечить передовий захист даних для iCloud. За згодою користувача Advanced Data Protection захистить «більшість» даних iCloud, навіть якщо станеться витік або прийде запит від державних органів. Завдяки наскрізному шифруванню Apple не матиме можливості розкриття резервних копій iCloud, навіть якщо буде пред'явлено ордер.

iCloud раніше захищав 14 категорій конфіденційних даних за допомогою наскрізного шифрування за умовчанням, таких як паролі у зв'язці ключів iCloud та дані про здоров'я. Однак деякі категорії даних залишаються пропущеними, у тому числі iCloud Mail, Контакти та Календар. Apple заявляє, що ці дані не включені, тому що вони мають "взаємодіяти з глобальними системами електронної пошти, контактів та календаря".

Apple зазначає, що ці покращені засоби захисту необхідні як ніколи. Експерти зазначають, що в період з 2013 по 2021 рік кількість витоків даних збільшилася більш ніж утричі, внаслідок чого лише за 2021 рік було розкрито 1,1 мільярда особистих файлів. Наскрізне шифрування – важлива зброя для захисту від витоку даних.

Наскрізне шифрування фотографій у iCloud доповнює деякі існуючі фотосервіси з високим рівнем безпеки. Наприклад, Slik Photos, який зараз доступний на iOS і macOS і незабаром з'явиться на Android і Windows, є сервісом, який гарантує наскрізне шифрування, автоматичне резервне копіювання та синхронізацію фотографій, відео та Live Photos на декількох пристроях. В даний час потрібно, щоб зацікавлені користувачі приєдналися до списку очікування. Існує також Textile, додаток для Android та iOS, доступний тільки на запрошення, яке дозволяє користувачам синхронізувати, обмінюватися та захищати особисті фотографії за децентралізованим протоколом IPFS для безпечного обміну.

Удосконалений захист даних для iCloud доступний для учасників програми бета-тестування Apple. Інші користувачі зможуть зареєструватися на початку 2023 року.

Окуляри Huawei Vision Glass з еквівалентом 120-дюймового екрану виходять 26 грудня в Китаї

Товщина Huawei Vision Glass у складеному стані складає 21 мм при масі 112 г. Пристрій виглядає як сонцезахисні окуляри та має футуристичний дизайн. Носові опори Vision Glass можна регулювати у трьох положеннях. Дужки є еластичними. Носимий пристрій має монокулярне регулювання короткозорості в межах 500 градусів. Це означає, що користувачі можуть чітко бачити зображення, не надягаючи окуляри. Huawei Vision Glass можна зберігати в поставляємому чохлі.

Huawei Vision Glass оснащені двома micro OLED-дисплеями роздільною здатністю Full HD та піковою яскравістю 480 кд/м2, які охоплюють 90% колірного простору DCI-P3. Пристрій сертифікований TUV Rheinland для захисту очей від синьої частини спектру світла. На Vision Glass є кнопка, за допомогою якої користувачі можуть регулювати яскравість за п'ятьма значеннями залежно від умов навколишнього освітлення. Виробник заявляє, що враження від використання окулярів можна порівняти з ефектами від перегляду зображення на 120-дюймовому екрані (правда, відстань не вказана).

Huawei Vision Glass оснащені двома 128-міліметровими ультратонкими динаміками, а також звуковим чіпом. При цьому власних процесорів, пам'яті та акумулятора у них немає.

Huawei Vision Glass оцінили у 430 доларів, продажі в Китаї стартують 26 грудня.

Tecno Phantom X2 Pro – перший смартфон із висувним портретним об'єктивом

Китайський бренд Tecno представив Phantom X2 Pro, смартфон високого сегмента, який оснащений першим у світі висувним портретним об'єктивом, що дозволяє створювати справжнє оптичнє боке.

Офіційна світова презентація серії Phantom X2 відбулася 7 грудня у Дубаї. Jack Guo, генеральний директор TECNO, сказав: «TECNO завжди прагнула створювати новітні та найкращі технології преміум-класу. Новий флагманський смартфон серії PHANTOM X2 представляє бренд PHANTOM на ринку смартфонів високого класу із новаторським духом інновацій як усередині, так і зовні».

Компанія повідомляє переваги нового пристрою безліччю обіцянок, включаючи його «новаторські функції» та «видатну продуктивність». Поки лише одна особливість, безумовно, впадає в око – об'єктив, що висувається.

У Tecno заявляють, що камера має об'єктив 65 мм f/1.49, а також забезпечує 2,5-кратний оптичний зум. Датчик 1/2.7 із розміром пікселя 1.28 мкм. «Інноваційна» система обіцяє користувачам знімати портрети, які, як стверджується, можна порівняти зі знятими професійними камерами. Tecno також додає, що конструкція об'єктива є «технологічним проривом» та «зменшить поріг для студійної портретної зйомки»:

Цей об'єктив – лише один із чотирьох, якими оснащений Phantom X2 Pro. Його основна камера оснащена 64-мегапіксельним датчиком RGBW із ширококутним об'єктивом. До них приєднуються надширококутний модуль на 13 Мп з діафрагмою f/2.2 та телеоб'єктив на 2 Мп. Фронтальна селфі-камера має роздільну здатність 32 мегапікселі.

Крім того, серія Phantom X2 має низку професійних режимів, які, за словами Tecno, нададуть користувачам ще більшу свободу під час зйомки.

Крім камери, Phantom X2 Pro може похвалитися до 12 ГБ ОЗУ та 256 ГБ пам'яті, оснащеним акумулятором ємністю 5160 мА∙год з підтримкою швидкої зарядки 45 Вт, 6,8-дюймовим дисплеєм AMOLED з частотою 120 Гц і і розширенням 1080 x 2400 пікселів..

«Серія Phantom X2 забезпечує максимальну продуктивність у поєднанні з комфортом та стилем, від екрану до задньої кришки. Черпаючи натхнення в мистецтві, природі та математиці, серія Phantom X2 має гладкий цільний дизайн з подвійним вигином та геометричними лініями, що надають гладкого футуристичного вигляду», — йдеться в прес-релізі компанії.

Tecno Phantom X2 буде доступним для покупки по всьому світу, починаючи з кінця грудня. Він буде доступний у кольорах Stardust Grey (сірий "Зоряний пил") і Mars Orange (помаранчевий "Марс"). Про ціни смартфонів поки що не повідомляється.


Читати також