Науково-популярні відео тижня. Добірка від 22.1.2023

відео про науку ілон маск

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Визнавати помилки - цінна навичка, яку важливо розвивати насамперед в самомі собі. Тому в цьому відео розповідаю про низку неточностей, до який я маю певне відношення. Як насправді треба чистити зуби? Що не так з поняттям "емоційний інтелект"? Чому псується зір і як правильно говорити українською мовою?

Нова цікава лекція на каналі Довколоботаніка.

63 випуск передачі Подкаст терапія. Цей проект - діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є. 

Нове кліматичне моделювання НАСА показує, що надзвичайно великі вулканічні виверження, які називаються «паводковими виверженнями базальту», можуть значно прогріти клімат Землі та зруйнувати озоновий шар, який захищає життя від ультрафіолетового випромінювання Сонця. Цей результат суперечить попереднім дослідженням, які вказували на охолодження клімату. Це також свідчить про те, що, хоча масштабні виверження базальту на Марсі та Венері, можливо, сприяли потеплінню клімату, вони могли знищити придатність до життя цих планет, спричинивши втрату води. 

Роберт Сапольські продовжує свої лекції про агресію у людей, але також продовжує говорити про інші емоції та про те, що відбувається в мозку, викликаючи ці різні емоції. 

Навіщо стільки ракет

Кілька років тому на ринок космічних запусків увірвалися мегапроєкти на кшталт SpaceX Starlink, OneWeb і Amazon Kuiper. Водночас просто зараз ми з вами проходимо через епоху оновлення парку ракет середнього і важкого класів - як у Європі, так і в Сполучених Штатах. Величезний попит може накладатися на відсутність носіїв.

Дайджест космічних новин від 21/01/23.

Нестор Махно – без сумнівів, найсуперечливіша постать української історії. З одного боку, народний улюбленець українців, з іншого – борець проти УНР та Гетьманату. З одного боку – анархіст, з іншого – союзник тоталітарного режиму комуністів. Хитрун, який безліч разів обводив навколо пальця ворогів, водночас повірив наскрізь брехливим червоним командирам, за що заплатив життями тисяч своїх прибічників. Життя Махна просто зіткане із суперечностей, тому розбиратися в них нам доведеться ще не один раз, і зовсім не для того, щоб зрозуміти цього селянського ватажка, а щоб на його прикладі зрозуміти себе, тобто українців. Що було в Несторі Івановичу такого, щоб люди йшли за нього воювати? Які ідеї він пропонував хуторянам, що вони кидали хазяйство, хату та брали до рук гвинтівки? І тут нам доведеться звернутися не лише до самого Махна, але й до його оточення. І передусім – жінок. Бісмарк колись сказав, що за кожним успішним чоловіком обов’язково стоїть жінка… Чи це був Черчилль?... Швидше Сковорода, бо філософу більше личать подібні сентенції, ніж політику. А може, і не Сковорода, бо він якраз і не був одруженим… Ярослав Мудрий – от хто! Він і жінок мав, і мудрості досить. 

Продовжуємо поринати у філософські питання у Печері Платона! Цього разу поговоримо про те, чи існує істина та чи важить щось суб’єктивна думка? Окрім того обсудимо такі моменти: — Що таке істина? — Істина - це більше поетичне, релігійне чи наукове поняття? — Чи вказує істина на реальність? — Яка відмінність між ἀλήθεια (істина) та δόξα (гадка)? Що з цього більш дотичне до об’єктивно існуючого? та інше. Учасники: Руслан Мироненко — засновник Печери Платона Ксенія Зборовська — співзасновниця Печери Платона .


Читати також