Останні книжкові новинки лютого 2023 видавництва Фоліо

книжкові новинки лютого 2023 видавництва Фоліо

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У видавництві «Фоліо» виходять такі книжки:

Френсіс Скотт Фіцджеральд «Ніч лагідна»

Перекладач: Мар Пінчевський
Жанр: Класична і сучасна проза та поезія
Лютий 2023

Френсіс Скотт Фіцджеральд «Ніч лагідна»

Увазі читача пропонується «Ніч лагідна» — за визначенням критиків, один із кращих романів Ф. С. Фіцджеральда (1869—1940), відомого американського письменника, філософа «джазової доби». Тонке розуміння життєвого досвіду цілої генерації молодих американців, народжених після Першої світової війни, що випали з контексту так званої «американської мрії», глибина психологічного аналізу та лірико-емоційний самобутній стиль ставлять цей роман Фіцджеральда поміж визначних явищ американської та світової літератури минулого століття.

Сергій Гальченко «Остап Вишня. Невеселе життя. Документальна біохроніка»

Жанр: Популярна довідкова література
Грудень 2022

Сергій Гальченко «Остап Вишня. Невеселе життя. Документальна біохроніка»

Ця книга — справжній літопис невеселого життя найпопулярнішого й донині в Україні гумориста Остапа Вишні (1889—1956), який відбував сталінську «десятирічку» в концтаборах.
Її упорядник, автор вступної статті й приміток, відомий літературознавець і архівіст Сергій Гальченко ще в 1989 році обстежив архіви Ухтпечлагу тодішньої Комі АРСР і зібрав матеріали, які вперше друкуються в такому повному обсязі. Основою праці стали документи слідчої справи за 1933—1934 роки та комплекс архівних матеріалів із двотомної справи-формуляра на Остапа Вишню, в якій зібрані донесення понад півсотні секретних агентів спецорганів за 1922—1955 роки. В процесі слідства, яке велося методами фізичного і психологічного натиску, Остап Вишня визнав «провину»: нібито він мав особисто вбити партійного лідера республіки П. П. Постишева, за що був покараний десятирічним ув’язненням у таборах особливого режиму.
У книзі в хронологічній послідовності подаються записи із унікального документа тієї епохи — табірного щоденника Остапа Вишні — та його листи із концтаборів, де довелося перебувати письменнику. Це своєрідні шедеври літературної творчості, часто наповнені не традиційним українським, а чорним гумором страждальця-гумориста.
Публікуються і деякі літературні твори Остапа Вишні, які викликали шквал вульгарно- соціологічної критики із звинуваченнями письменника у буржуазному націоналізмі й навіть у фашизмі, а також листи та спогади його рідних і тих людей, з якими гуморист сидів в одній камері чи перебував в одному концтаборі.

Ця книга, що творилася упродовж тридцяти років, є свідченням боротьби системи із митцями, найталановитіші з яких зазнавали репресій і знищення.

Бруно Шульц «Санаторій під клепсидрою»

Бруно Шульц «Санаторій під клепсидрою»

Перекладач: Микола Ярмолюк
Жанр: Класична і сучасна проза та поезія
Лютий 2023

Всю творчість Бруно Шульца можна розглядати як ремінісценцію тих вражень та переживань, які він виніс зі свого дитинства, що пройшло у патріархальній єврейській родині у Дрогобичі — галицькому місті з його певним укладом життя, традиціями і звичаями. Про це свідчить його друга книжка «Санаторій під клепсидрою», що побачила світ 1937 року і в якій, як і в «Корицевих крамницях», якнайкраще проявився своєрідний стиль Шульца: його незвична манера оповіді, образна мова, соковиті метафори, завдяки чому на сторінках оживає створений творчою уявою письменника міфологічний образ Міста.
Критики називають творчість Бруно Шульца феноменом галицької культури і ставлять його твори в один ряд з творами Марселя Пруста та Франца Кафки.

Володимир Лис  «Століття Якова. Людина в п’яти масках»

Володимир Лис  «Століття Якова. Людина в п’яти масках»

Жанр: Класична і сучасна проза та поезія
Лютий 2023

Володимир Лис – український прозаїк, драматург, журналіст, якого називають народним письменником. Переможець Коронації слова і Гранд-Коронації, інших літературних конкурсів. Автор численних романів, повістей, радіоп’єс і п’єс для театру, новел і есеїв. Автор роману «Вифлеєм», який вийшов друком у видавництві "Фоліо".
До оселі поліського селянина Якова Меха – головного героя роману «Століття Якова» –  потрапляє чужа дівчина, яка ставить просте, на перший погляд, запитання: «Діду, а ти любив?» І накочуються хвилі спогадів: про далеке дитинство, про перше драматичне кохання із сусідською дівчиною, про велику любов, яка принесла і сімейне щастя, і сповнене радощів, здобутків і втрат життя довжиною в ціле століття… Але Якова чекає ще одна несподіванка із жінкою, яка вважає себе його дочкою, і виникає запитання, поставлене подумки: «Чого ж ти плачеш, старий?»
Роман "Людина в п'яти масках" дивує та інтригує читача вже з перших сторінок. Мовби нізвідки з’являється на численних балах аристократів і їхніх дорогах – в Україні, Німеччині, Австрії, Італії, Трансільванії – знаменитий розбійник у масці. Для кожної з цих країн – свій колір маски. Усе ж знаходиться сміливець, який зриває одну з них. І починається захопливий поєдинок таємничого, зухвалого й вразливого, безжалісного і закоханого. Він знав вісім мов, утім не міг зрозуміти мову жіночого серця і відчути смак справжньої перемоги. А вона  була так  потрібна цьому неординарному загадковому чоловікові…

Маргарет Мітчелл «Звіяні вітром» 2 тома

Маргарет Мітчелл «Звіяні вітром» 2 тома

Перекладач: Ростислав Доценко
Жанр: Класична і сучасна проза та поезія
Лютий 2023

Коли молода американська письменниця Марґарет Мітчелл (1900—1949) писала цей свій єдиний роман, вона навіть і гадки не мала про те, що він стане всесвітньо відомим.
Шалене кохання Скарлет О’Гара та Рета Батлера спалахує в один з найскладніших періодів життя США — під час Громадянської війни Півдня та Півночі (1861—1865) та повоєнної Реконструкції. Безтурботне життя дочки заможного власника плантацій швидко припиняється через життєві обставини: мати померла, батько хворий, а рідний маєток пограбували.
За романом «Звіяні вітром» було знято декілька художніх фільмів. Найбільш вдалим вважається перший — з незрівнянними Вів’єн Лі та Кларком Гейблом у головних ролях. Про таку любов можна ­мріяти все життя, але не кожен може її витримати…

Вадим Лукашевич «Трагедія МН17. Правда і брехня.» в трьох томах

Вадим Лукашевич «Трагедія МН17. Правда і брехня.» в трьох томах

Перекладач: Євген Тарнавський
Жанр: Суспільно-політичне видання
Лютий 2023

Книга розповідає про загибель малайзійського Boeing­777, який виконував рейс МН17 за маршрутом Амстердам — Куала­Лумпур і був збитий у районі Донецька 17 липня 2014 року. Докладно розглянуто всі аспекти цієї трагедії. Особливу увагу приділено розбору й аналізу всіх версій незалежно від їхнього походження. Автор, авіаційний фахівець у галузі бойового виживання та бойової ефективності, послідовно й усебічно аналізує загибель літака рейсу МН17, ретельно відокремлюючи правду від вигадки та факти від брехні. Завдяки наданим документам, свідченням очевидців, оригінальним фото­ та відео матеріалам (у т. ч. раніше невідомим) читач дізнається, як усе було насправді, і хто, як, чим і чому знищив цивільний літак, урвавши 298 людських життів на його борту. З огляду на великий обсяг, книжка виходить у кількох частинах. Перша містить понад 650 ілюстрацій, частина з яких публікується вперше, та майже 500 посилань на першоджерела.
Вона написана простою та доступною мовою, не вимагає спеціальних знань і розрахована
на широке коло читачів.


Читати також