Як облицювати камін мозаїкою?

Як облицювати камін мозаїкою?

Каміни у приватних будинках, особняках та квартирах прикрашають по-різному. Але найчастіше зустрічається їхнє оформлення саме мозаїкою. Цей матеріал має дуже багато переваг, тому клієнти все частіше зупиняються саме на ньому. Перш ніж придбати мозаїку для каміна та облицевати його, необхідно уточнити всі особливості цього матеріалу. Облицювальна мозаїка продається у широкому асортименті та різних варіаціях.

Переваги мозаїки для камінів

Каміни, виготовлені з мозаїки, здатні переносити різкі перепади температур. Матеріал має хорошу міцність і через час він не втратить своїх характеристик, привабливого зовнішнього вигляду. Якщо йдеться про дерев'яну конструкцію, тоді краще віддати перевагу керамічній мозаїці, що пройшла випал. Декоративна конструкція, яка не виконує безпосереднього призначення, декорується за допомогою будь-яких елементів. У будь-якої мозаїки чудові водовідштовхувальні властивості.

Мозаїку для камінів ділять на такі категорії:

  • керамічна;
  • скляна;
  • смальта;
  • кам'яна;
  • керамогранітна;
  • металева.

Мозаїка – довговічний матеріал, відрізняється екологічною чистотою та безпечний для здоров'я людей. Крім того, клієнти повинні врахувати широкий вибір кольорів, форми і розміри мозаїки. Вибрати ідеальний варіант, який гармонійно впишеться в інтер'єр кімнати, дуже просто.

Підготовка покриття під мозаїку

Для забезпечення максимального рівня зчеплення матеріалу з поверхнею та герметичності необхідно ретельно підготувати її. Спочатку потрібно усунути попереднє покриття, якщо воно є. Далі наноситься штукатурний розчин та поглиблюють шви на пару сантиметрів за допомогою молотка із зубилом. Поверхня ґрунтується при пензлі. Сітка закріплюється та перевіряються кути. Стіна вирівнюється спеціальним розчином, проводиться зачистка, вирівнювання всіх нерівностей.

Якщо хочеться, щоб мозаїка трималася на поверхні добре, приготуйте розчин відповідно до всіх норм та вимог. Насипте піску у велику ємність, потім зверху цементного розчину, змішайте їх між собою та налийте води. Повинна вийти суміш без грудочок.

Виконання облицювання каміна мозаїкою

Перш ніж приступити до обробки каміна, підберіть усі елементи мозаїки. Розкладіть перед собою на підлозі матеріал, візуального складіть візерунок. Позначте поверхню за допомогою будівельного рівня, на кожен фрагмент наноситься розчин і фіксується на поверхні. Тримайте його протягом кількох секунд. Зайвий розчин відразу видаляється зубчастим шпателем та гумовою теркою. Поверхня повністю висихає приблизно добу. Фінішне покриття покривають затиральним розчином.

Розчин для затирання швів наносять на поверхню мозаїки за допомогою гумового шпателя, щоб поверхня не подряпалася. Шви заповнюються і потрібно почекати до їх повного висихання. Зайвий розчин видаляють мокрою губкою. Рекомендується на останньому етапі застосовувати спеціальні захисні склади, що наносяться на мозаїку. Вони покликані захищати матеріал та надавати йому доглянутого природного вигляду.

При оформленні каміна мозаїкою можна поєднувати її між собою для досягнення незвичайного ефекту. Хоча на вигляд обробка каміна мозаїкою проста, насправді цей процес складний, кропіткий і тривалий. Саме від його правильності залежатиме кінцевий результат та експлуатаційні характеристики опалювального чи декоративного каміна.


Читати також